mk2 schemat podłączenia świateł z przekaźnikami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
miernika sprawnego nie mam :/
probuje na razie zrobic lewa strone aby zobaczyc jak to dziala... i jestem w kropce, pod jeden przekaznik pod 86 podpinam zolte od strony zarowki a pod 87 obydwa żółte kable od strony przelacznika, pod drugi przekaznik podlaczam biale od strony zarowki i pod 87 biale od strony przelacznika. jak tak podpinam to drogowe dzialaja tak jak nalezy tzn migam nimi i jest ok, a te pozycyjne zapalaja sie od razu po wlaczeniu zaplonu tak jakby byly spiete "na krótko" do akku...
probuje na razie zrobic lewa strone aby zobaczyc jak to dziala... i jestem w kropce, pod jeden przekaznik pod 86 podpinam zolte od strony zarowki a pod 87 obydwa żółte kable od strony przelacznika, pod drugi przekaznik podlaczam biale od strony zarowki i pod 87 biale od strony przelacznika. jak tak podpinam to drogowe dzialaja tak jak nalezy tzn migam nimi i jest ok, a te pozycyjne zapalaja sie od razu po wlaczeniu zaplonu tak jakby byly spiete "na krótko" do akku...
Najlepiej to zdejm osłone z przekaznika i zlokalizuj styki ja dałem Ci przykład z przekazników od malucha bo są najlepsze do podłączenia i są z kostkami . Jak go rozbierzesz to dojdziesz gdzie są styki cewki przekaznika i dwa główne do zarówek jeden a do akumulatora drugi . Te co Ci opisałem to 30 i 87 są główne a 85 i 86 są stykami cewki , chodzi o to ze jak dostaniesz napięcie z orginalnych kabli co dawniej włączały zarówki to teraz włączają cewke przekaznika , a jak cewka wciągnie zwore to dostajesz napięcie z akumulatora bezpośrednio na zarówke
[ Dodano: 03 Lip 2006 23:14 ]
tak jak opisałeś sie nie da bo wtedy zwierasz oba sterowania do jednej lampy daj dwa przekazniki najlepiej napisz jakie kolory kabli masz do jednej lampy a postaram Ci dokładnie powiedzieć co i jak
[ Dodano: 03 Lip 2006 23:14 ]
tak jak opisałeś sie nie da bo wtedy zwierasz oba sterowania do jednej lampy daj dwa przekazniki najlepiej napisz jakie kolory kabli masz do jednej lampy a postaram Ci dokładnie powiedzieć co i jak
korzystam z 2 przekaznikow, na jednym podpinam wlasnie dlugie a na drugim krotkie...
schemat przekaznika http://www.inprodus.com.pl/ps12_3.gif
http://www.inprodus.com.pl/ps12_4.gif
do zarowki ida mi kable: 2 zolto-czarne od przelacznika (do zarowki lacza sie juz w jeden kabel) bialo-czarny i brązowa masa (tego nie ruszałem) pozostałe mam juz przeciete...
schemat przekaznika http://www.inprodus.com.pl/ps12_3.gif
http://www.inprodus.com.pl/ps12_4.gif
do zarowki ida mi kable: 2 zolto-czarne od przelacznika (do zarowki lacza sie juz w jeden kabel) bialo-czarny i brązowa masa (tego nie ruszałem) pozostałe mam juz przeciete...
chyba wiem co jest nie tak masz przekaznik co ma dwa stany ten schemat przekaznika jest troche nieścisły bo tam masz zobacz czy numery 87 i 87 nie są tak podłącone ze w stanie spoczynku nr 87 jest spięty z 30 a jak łapie przekaznik to łączy 30 z drugim numerem 87
[ Dodano: 03 Lip 2006 23:38 ]
jakie Ty masz lampy H4 czy H1?
[ Dodano: 03 Lip 2006 23:38 ]
jakie Ty masz lampy H4 czy H1?
juz wszystko ok, po prostu ktos juz sie bawil ta instalacja w aucie i troszke kolory kabli pomieszal i sie jakies zwarcie robilo ale jakos wybrnalem.
Mam teraz inny problem
Skoro juz sie rozgrzebalem to fajnie by bylo naprawic podlaczenie czujnika swiatel cofania, w czujniku mam 4 bolce a kabli w jego poblizu mam tylko 2 i to z napieciem czy to znaczy ze mam wpiac tylko te dwa kable czy moze czegos mi brakuje ?
Mam teraz inny problem
Skoro juz sie rozgrzebalem to fajnie by bylo naprawic podlaczenie czujnika swiatel cofania, w czujniku mam 4 bolce a kabli w jego poblizu mam tylko 2 i to z napieciem czy to znaczy ze mam wpiac tylko te dwa kable czy moze czegos mi brakuje ?
tak czarno -czerwony i niebiesko - czarny te kable dochodzą do wyłącznika świateł cofania i powinno być napicie + 12V na kablach bo wyłącznik swiateł cofania steruje plusem zasilania a mase zarówek masz podłączoną do karoseri . ale pierwszy raz spotkałem sie z wyłącznikiem swiateł cofania co mają 4 bolce , powinien byc w skrzyni biegów i mieć tylko 2 bolce