Dystanse

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
robal264
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Dystanse

Post autor: robal264 » ndz lip 02, 2006 23:10

Witam, wiem ze bylo juz o tym duzo na forum ale nie znalazlem zadowalajacej mnie odpowedzi :)

Chcialbym aby osoby posiadajace lub majace stycznosc z dystansami powidzialy mi czy od tego nie siadaja szybciej lozyska w kole albo cos innego ??

slyszalem ze lozyska bardzo szybko padaj, o ile z tylnymi nie ma problemu to przod zmienic to nie taka prosta sprawa wiec nie wiem czy warto ryzykowac

MK2 GTi By Robal
viewtopic.php?f=62&t=45067

Obrazek

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz lip 02, 2006 23:15

moze moja odpowiedz cie nie zadowoli ale jak ja chcialem zalozyc to mi moi zaprzyjaznieni mechanicy pokazali abym sie pukna w czolo,troche sie z nimi wtedy sciolem ale mi odradzali i to bardzo.i nie zalozylem

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn lip 03, 2006 00:46

zależy co chesz przez dystans osiągnąc??

Jesli chcesz osiaganąc
- poprawe prowadzenia albo
- poprawa wyglądu
to mozesz sie pokucis o dystanse...na zime mozna zdejmować zeby auto sie nei prowadziło jak taczka, ale generalnie im bardziej przyczepnie to tym większe dystanse sie daje.....jeast tez taki parametr felgi jak ET które mówi mozna powiedizec o tym jak gruby dystans felga w sobie zawiera....
i tak np koła z ET 20 bedą szerzej niż koła z ET 33 i dystansem 5 mm na strone
(im mniejsze ET tyum felgi szerzej)

Takze ja wychodze z założenia że można spokojnie stosować dystanse aby na tyle poszerzyc auto żeby nabrało ono maksymalnej seryjnej szerokosci....wiadomo że ten sam model choćby fabrycznego BBSa moze miec ET np 33 i 28mm...
ja mam ET 20 i felge 7 cali szerokosci czyli w samej felgdze mam po 13 mm dystansu na strone wzgledem mojego kolegi który ma g60 na felgach z ET 33.......pozdro

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pn lip 03, 2006 13:46

Dystans alu prawie nic nie waży więc nie obciąża łożyska, ale dystans stalowy waży już około 0,5kg i nawet więcej co jest w stanie na naszych drogach wykonczyć łożyska bardzo szybko.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn lip 03, 2006 17:22

TAZ ciebie o to nie podejrzewałem ale niestety troszke odbiegasz od tematu, i bzdurkę napisałeś :bajer: ....

przeciez nie o wagę dystansu to chodzi bo to nie ona powoduje szybsze zuzywanie sie łozysk ( no moze minimalnie)
poza tym przeciez koła stalowe są lżejsze od alu , o czym nie każdy wie :bigok:, wiec juz tu mamy powód zeby alu nie zaklądac a jednak kazdy to robi, ale wrócmy do tematu

Chodzi to o to ze jak damy dystans to odsuwany koło od piasty , a co za tym idzie przedłużamy ramie do którego przyłożona jest siła działająca na koło......
Na przykładzie to chodzi o to że jak nie mozesz odkrecic sruby krótkim kluczem to go sobie czymś przedłużasz....wtedy potrzeba mniijszej siły , bo jest ona przyłożona dalej od osi obrotu.....

tak samo jest z kołami , im dalej koło od czoła piasty tym wieksza siła działa na cały układ, a skupia sie ona miedzy innymi na łożysku, co powoduje ich szybsze zużywanie sie

TAZ, rozumujac na twoj sposob to łozyska przy stalowym dystansie zuzywałoby sie duzo szybciej niz przy takim samym dystansie aluminowym a to kompletnie nie od tego zalezy......nie o materiał z jakiego jest dystans tu chodzi tylko o długosc ramienia do jakeigo przyłozona jest siła.....pozdro

Awatar użytkownika
robal264
Kontakt:

Post autor: robal264 » pn lip 03, 2006 17:39

dzieki sas_gti za wyczerpujaca odpowiedz :pub:

jednak po dlugim namysle zrezygnuje chwilowo z tego cuda nowoczesnej techniki bo akurat mialem malego dzwona z audi i pora wydac na czesci potrzebne aby autko w ogole zaczelo jezdzic :)

pozdrowka

MK2 GTi By Robal

Obrazek

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pn lip 03, 2006 17:54

robal264 nie ma sprawy, mocno rozbiłeś? moze zapoluj na jelenia :satan: sporo ich sie pasie na rondach

Awatar użytkownika
robal264
Kontakt:

Post autor: robal264 » pn lip 03, 2006 21:54

sas_gti pisze:robal264 nie ma sprawy, mocno rozbiłeś? moze zapoluj na jelenia :satan: sporo ich sie pasie na rondach
nie jest tak zle lampa, grill, kierunek i torche lakieru :)

w sumie lampy mam ale zwykle musze sobie jedna z krzyzem dokupic, kierunek szklo zmienie i bedzie grill i tak planowalem nowy tylko teraz kwestia kasy bo okazalo sie ze cos mi strasznie drga w ukladzie kierowniczym ( akurat po stluczce wyszlo) , zmienilem przekladnie na taka ze szrotu ( wygladala ok) ale dalej jest to samo, w sumie to mam praktycznie caly przod zrobiony bo niedawno robilem gruntowny remont i teraz sie zastanawiam czy aby to nie jest gdzies wyzej tzn jak juz kiera wchodzi do srodka, nie wiem nie mam juz pomyslow jutro jade do jakiegos magika niech cos z tym robi

pozdrowka

MK2 GTi By Robal

Obrazek

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » wt lip 04, 2006 01:11

a koła wyważyłeś i na geo byłeś po stłuczce?

Awatar użytkownika
robal264
Kontakt:

Post autor: robal264 » wt lip 04, 2006 22:59

sas_gti pisze:a koła wyważyłeś i na geo byłeś po stłuczce?
no wlasnie ze to dziwna sprawa bo tak jak stoi to naciskajac na przod nic sie nie dzieje nie ma luzowm ale ruszajac kiera sa dosc duze drgania, wymienilem ostatnio przekladnie i nic dalej to samo, koncowki nowe, sworznie nowe, jakies tam cos tez, drazki nowe no nie wiem co to moze byc jeszcze

jedyne co to jeden z drazkow mam wkrecony do polowy bo gwint byl zjechany i nie szlo wkrecic dalej, w sumie to on jest wkrecony do oporu i nie ma bata zeby sie wykrecil od tak sobie ale moze to on mu sie tlucze

MK2 GTi By Robal

Obrazek

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » wt lip 04, 2006 23:29

robal264 pisze:jedyne co to jeden z drazkow mam wkrecony do polowy bo gwint byl zjechany i nie szlo wkrecic dalej
no ale byłeś na geometri czy sam drążkami sobie tak kręciłeś??
robal264 pisze:bo tak jak stoi to naciskajac na przod nic sie nie dzieje nie ma luzowm
tak nic nie sprawdzisz....tylko sprezyny/amory :)

Awatar użytkownika
robal264
Kontakt:

Post autor: robal264 » śr lip 05, 2006 00:19

drazek dalej nie wedzie bo ma zjechany gwint w srodku od polowy jego dlugosci (taki juz kupilem a ziom nie chcial mi reklamacji uznac teraz bede musial kupic nowe) ale siedzi dobrze do oporu wkrecony i to zdrowo, na geometrii nie bylem jeszcze, jutro jade chyba na sprawdzenia zawieszenia niech mi przetrzepia doladnie to moze wyjdzie co i jak

MK2 GTi By Robal

Obrazek

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » śr lip 05, 2006 10:17

robal264 pisze:na geometrii nie bylem jeszcze
to podstawa, skoro drązek siedzi i masz tego pewnosci to po co o tym piszesz w ogóle?
GEO TO PODSTAWA najpierw to zrób.....dla mnie to oczywiste że jak po stłuczce cos bije to trzeba ją zrobic ....pozdrawiam

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » pn sie 21, 2006 00:12

Sory że odświeżam , ale chce kupić dystanse na tył do swojego , i nie chciałem zakąłdać nowego tematu .
Mam felgi z ET 38 , i chce założyć dystanse 5 mm , chyba nie wpłynie to jakos dyrastycznie na zużywanie się łożyska , oczywiście sa to stalówki .
Acha , przy 5 mm musza mieć własne wyprowadzenie żeby felga miała na czym siąść , czy jest wystarczająco dużo na piaście że jak założe 5 mm to i tak felga będzie dobrze siedzieć na piaście pierścieniem centrującym ?
:)

No cóż , na sprzedaż
:(

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”