drgania, lekkie szarpania podczas postoju

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

golfik71
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: golfik71 » czw sty 05, 2012 00:11

Cześć :bajer:

Mam problem w swoim 1.8t AGU. Gdy stoję co chwilę samochód drga bądź lekko poszarpuje i trzęsie się cała buda. Przedtem dość mocno latały obroty na8 biegu jałowym to też wyczyściłem dokładnie przepustnicę i zamontowałem. Adaptacji nie przeprowadzałem gdyż do zrobienia mam ABS a wyczytałem gdzieś że nie powinno się tego robić gdy wyskakują inne błędy. Wahania obrotów zmalały, teraz są minimalne odchylenia. Zostały jednak niepokojące mnie drgania. Mam vaga, po podpięciu wynajduje mi kilka błędów, lecz jeśli chodzi o silnik to jedynie 00561 czyli błąd mieszanki. Poczytałem o tym trochę i tu trochę rzeczy może być, jednak czy błąd ten mógł się pojawić z powodu niezaadoptowania przepustnicy?

Wiem że poprzedni właściciel ok. rok temu wymieniał świeczki NGK, więc wydaje mi się w nie za bardzo celować nie ma co. Cewki chyba na komputerze by wyszły ? Może poducha ? Da się także sprawdzić jakoś w miarę organoleptycznie czy wszystkie gary chodzą ? Wtedy mniej więcej bym wiedział w co celować.

pozdrawiam,
golfik71

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » czw sty 05, 2012 15:06

Może byc brudna przepływka lub sonda.

golfik71
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: golfik71 » czw sty 05, 2012 17:03

Dziękuję za odzew :bajer: Czyściłem przepływkę dokładnie, sonda na komputerze by nie wyszła? Czytałem w którymś z tematów że jeśli przyspiesza się na 1 bądź drugim biegu i puści gaz to jeśli wtedy szarpie to poducha jest. U mnie takie zjawisko występuje nie zależnie czy dam dużo gazu czy mało. Ogólnie silnik troszkę telepie nie chodzi tak równo jak wydaje mi się że powinien. Jak sprawdzić czy upewnić się że poduszka jest walnięta?

pozdrawiam :bajer:

wojtas46
Forumowy spamer :)

Post autor: wojtas46 » czw sty 05, 2012 20:14

Może nawalać moduł zapłonu , na jałowym jest wtedy również lekkie poszarpywanie silnikiem , w czasie jazdy praca jakby wypadał zapłon z któregoś gara

golfik71
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: golfik71 » czw sty 05, 2012 21:14

A nie wyjdzie na komputerze błąd modułu ?

wojtas46

Post autor: wojtas46 » czw sty 05, 2012 21:16

Na kompie nie wyjdzie , możesz sprawdzić wtyczki czy się nie poluzowały

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”