problem ze skrzynią? biegami? sprzęgłem?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam
mam mega problem ponieważ moja golfina stwierdziła ze przestanie działac
problem polega na tym iż... na wyłączonym silniku biegi wchodzą tak jak zawsze mi wchodziły,gdy odpale silnik nie ma możliwości wrzucenia jakiegokolwiek biegu.wcisnę sprzęgło i próbuję delikatnie "siłowo" wrzucić np 1 to słysze ze silnik jakby dostawał opór (nie wiem jak to opisać) na wstecznym zaczyna sie "zgrzytanie" gdy wyłączę silnik wrzuce np 1 i odpale fure to musze trzymac na hamulcu bo mimo ze mam wciśnięte sprzęgło to auto non stop jest na biegu ;(
teraz pytanie... skrzynia docisk czy coś od sprzęgła albo coś innego ??
z 2 miesiące temu wymieniałem docisk ze sprzęgłem,nie wymieniałem łożyska chociaż wiem ze już coś jest nie tak z nim bo na luzie skrzynia dawała sie słyszeć na biegu była cisza.
wszystko zaczęło sie gdy najechałem na krawężnik :/ może coś mi wypadło?? coś sie poluzowało?? nie uderzyłem skrzynią ani niczym ale jak chciałem potem ruszyć to pedał sprzęgła bez oporu wpadał do połowy a potem coś tam chciał łapać :/
efekt był taki ze na jedynce pół miasta przejechałem zeby dostać sie do domu :/
HELP!! może ktoś z was coś wymyśli
mam mega problem ponieważ moja golfina stwierdziła ze przestanie działac
problem polega na tym iż... na wyłączonym silniku biegi wchodzą tak jak zawsze mi wchodziły,gdy odpale silnik nie ma możliwości wrzucenia jakiegokolwiek biegu.wcisnę sprzęgło i próbuję delikatnie "siłowo" wrzucić np 1 to słysze ze silnik jakby dostawał opór (nie wiem jak to opisać) na wstecznym zaczyna sie "zgrzytanie" gdy wyłączę silnik wrzuce np 1 i odpale fure to musze trzymac na hamulcu bo mimo ze mam wciśnięte sprzęgło to auto non stop jest na biegu ;(
teraz pytanie... skrzynia docisk czy coś od sprzęgła albo coś innego ??
z 2 miesiące temu wymieniałem docisk ze sprzęgłem,nie wymieniałem łożyska chociaż wiem ze już coś jest nie tak z nim bo na luzie skrzynia dawała sie słyszeć na biegu była cisza.
wszystko zaczęło sie gdy najechałem na krawężnik :/ może coś mi wypadło?? coś sie poluzowało?? nie uderzyłem skrzynią ani niczym ale jak chciałem potem ruszyć to pedał sprzęgła bez oporu wpadał do połowy a potem coś tam chciał łapać :/
efekt był taki ze na jedynce pół miasta przejechałem zeby dostać sie do domu :/
HELP!! może ktoś z was coś wymyśli
- Paweł Marek
- V.I.P.
Zzyli po prostu sprzęgło nie rozłącza napedu. Jak chodzi pedał sprzęgła - może tylko linka się zepsuła? A jesli nie to trzeba zajrzeć pod pokrywkę z tyłu skrzyni czy sie dźwignia rozłączająca nie posypała, a jeśli i to nie to sprzęgło do ponownej roboty (talerzyk i pręt wysprzęglający do sprawdzenia)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
linka to było pierwsze co sprawdziłem jeszcze na krzyżówce w centrum miasta hehehe nie mam samo regulatora wiec delikatnie podciągnąłem linke i wszystko działało... do momentu aż nie wyłączyłem silnika potem powtórka z rozrywki :/
pokrywka z tyłu skrzyni ?? co masz na myśli ?? bo średnio rozumiem
ma ktos zdjecie albo może zrobić zdjęcie mocowania linki do łapy?? (chodzi mi o ilość tych gumowych elementów) duuuuży luz mi sie zrobił i nie wiem czy nie brakuje mi jakiegoś elementu (szukałem na necie jakiegoś zdjecia ale lipa jest:( ) wiem ze luz ma być ale chyba nie aż taki :/
pokrywka z tyłu skrzyni ?? co masz na myśli ?? bo średnio rozumiem
ma ktos zdjecie albo może zrobić zdjęcie mocowania linki do łapy?? (chodzi mi o ilość tych gumowych elementów) duuuuży luz mi sie zrobił i nie wiem czy nie brakuje mi jakiegoś elementu (szukałem na necie jakiegoś zdjecia ale lipa jest:( ) wiem ze luz ma być ale chyba nie aż taki :/
Miałem podobny przypadek! Okazało się,że uszkodzeniu uległ nit (wypadł ze starości) w metalowej płytce sprężystej docisku sprzęgła.Na ten nit działa wałek wyciskowy poprzez łożysko oporowe,dźwignię wyciskową-która jest zamocowana na osi dźwigni do której doczepiona jest linka sprzęgła!
- Paweł Marek
- V.I.P.
KANO, na skrzyni od strony lewego koła jest taki dekiel, można odkręcić bez wyjmowania skrzyni i popatrzeć co tam się stało, znajdź sobie jakiś rysunek było o tym wiele razy na forum. Jeśli tam jest wszystko ok to i tak musisz skrzynię wyjmowac i na sprzęgło patrzeć
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
kolega wyzej ma racje wyciagnieta linka jak pedal wpadl do srodka to tarcz padla sprezynka wypadla
jutro wyciągne skrzynie i zajrze w jej bebechy i zobacze czy ją założe z powrotem czy wrzucę do bagażnika i pożegnam starego poczciwego gofla
wyjąłem skrzynie i okazało sie ze kolega Jarekxxx miał racje, odpadł nit.Zadowolony złożyłem wszystko do kupy i okazuje sie że nadal jest to samo
na łożysko nie patrzyłem bo nie udało mi sie tego dekielka odkręcić :/ nie wiem jak to cholerstwo ugryść :/
pozostało tylko
na łożysko nie patrzyłem bo nie udało mi sie tego dekielka odkręcić :/ nie wiem jak to cholerstwo ugryść :/
pozostało tylko
Podnieś lewy przód,ściągnij koło lewe.Zobaczysz blaszany dekielek z logo VW-albo BEEEZ Dekielek podważasz płaskim,cienkim a zarazem szerokim śrubokrętem (mniejsza możliwość uszkodzenia dekielka) i oto masz dostęp do łożyska,dźwigni i pręta.Dekielek w w razie czego kosztuje kilka zł. Na zdjęciach zespolonych są zdjęcia ,,dupki" skrzyni z dekielkiem przykręcanym (stary typ). Zdjęcie z czerwonym opisem-widok Twojego dekielka
ściągnąłem dekielek i wszystko jest na swoim miejscu.wrzuciłem wsteczny i trzymając hamulec :/ chciałem odpalić złomka ale nie dał rady bo na wciśniętym sprzęgle nadal jest bieg :/
w D....ie mam już to auto wypcham go przed dom na droge i niech sobie marznie gnije i czeka na lawete od złomiarza
w D....ie mam już to auto wypcham go przed dom na droge i niech sobie marznie gnije i czeka na lawete od złomiarza
coraz bardziej jestem przekonany że do wymiany znów kompletne sprzęgło :/ nie mam ochoty z tym robić znowu... najwyraźniej niedawno kupiłem jakiś felerny komplet :/ niestety rachunku brak bo bym im to zareklamował.
czytałem wiele postów i nie tylko ja miałem takie objawy.wszystkim ustępowały po wymianie kompletnego sprzęgła ewentualnie docisku
czas na
czytałem wiele postów i nie tylko ja miałem takie objawy.wszystkim ustępowały po wymianie kompletnego sprzęgła ewentualnie docisku
czas na
- xxMAXIMxx
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
podpinam się pod temat, objawy mam te same. Na zapalonym silniku trzeba się nieźle napocić żeby wrzucić bieg... Skrzynia 4T z golfa 2. Nie wysprzęgla po prostu do końca. Wyjąłem całą skrzynię i wstawiam fotki. Wygląda na to, że wszystko jest ok. Zastanawia mnie ten nit oporowy w talerzyku wysprzęglającym.... Wałek ma odpowiednią długość, wg. etki 342mm. Nie mam już pomysłów co może być nie tak.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=296391 <--- Moje RALLYE G60+
- xxMAXIMxx
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Pomoże ktoś?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=296391 <--- Moje RALLYE G60+