przetwornice ksenon
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- memberofhs
- Ma gadane
- Kontakt:
przetwornice ksenon
Witam kolegów i koleżanki. Mam problem z przetwornicami w swoim mk2. Posiadam soczewki d2s oraz przetwornice z Toyoty Avensis bodajże z 2006 roku. Podpiąłem wszystko należycie a i tak mam problem: po włączeniu świateł wszystko ładnie świeci. Przy "mrugnięciu" na krótko długimi - wszystko działa. Jednak włączając długie na stałe (aż manetka kliknie) gasną mi żarniki. Włączają się dopiero przy przejściu manetką na krótkie znów. Plus z mijania mama podpięty pod przetwornicę, kabel plusowy z długich pod silniczek przesłony, a minus silniczka oraz minus z przetwornicy wspólnie pod minus z kostki h4. Gdzie popełniłem błąd?
przetwornice ksenon
Błąd popełniłeś przy budowie układu. Żarówka H4 typowa dla mk2. Masz w niej 2 żarniki dla długich i krótkich. Jak się świecą krótkie to tylko one, jak robisz mrugnięcie długimi to świecą się oba. Jak przełączysz na długie to gasną krótkie - taka budowa żarówki i dwa żarniki nie mogą świecić jednocześnie.
Wyjście z tego w najprostszym wydaniu bez żadnego lutowania to zakup wiązki pod bixenon na allegro do instalacji dla żarówek H4 - cena jakieś 20 zł.
Wyjście z tego w najprostszym wydaniu bez żadnego lutowania to zakup wiązki pod bixenon na allegro do instalacji dla żarówek H4 - cena jakieś 20 zł.
przetwornice ksenon
albo jak masz trochę pojęcia o elektronice, to dwie diody prostownicze po 1zł 

Moje MK2: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=414862 - sprzedane
Nowe auto: W202 c280 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=560183
Nowe auto: W202 c280 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=169&t=560183
- memberofhs
- Ma gadane
- Kontakt:
przetwornice ksenon
Dziękuję za pomoc w temacie. Jakieś specjalne oznaczenia tych diód prostowniczych?
przetwornice ksenon
co... jakie diody, po co wiązka??
chodzi o to że jak włączasz "długie" że znika plus z "krótkich" które zasilają przetwornice>żarnik...
ogólnie chodzi o to że trzeba zrobić mostek w skrzynce bezpieczników żeby plus został ciągle dla świateł mijania zapalając "długie"
ogólnie temat pojawiał się kilka razy na forum....
taki mostek był oryginalnie przy zmianie lamp w mk3 z h4 na h1+h1 i ma wygladać tak:

chodzi o to że jak włączasz "długie" że znika plus z "krótkich" które zasilają przetwornice>żarnik...
ogólnie chodzi o to że trzeba zrobić mostek w skrzynce bezpieczników żeby plus został ciągle dla świateł mijania zapalając "długie"
ogólnie temat pojawiał się kilka razy na forum....
taki mostek był oryginalnie przy zmianie lamp w mk3 z h4 na h1+h1 i ma wygladać tak:

- memberofhs
- Ma gadane
- Kontakt:
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
przetwornice ksenon
Witam. Pytanko małe. Gdzie zrobić zworkę w starej instalacji żeby sie świeciły małe oka i soczewki w dużych oczach.
http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;
- vw-maniak92
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
przetwornice ksenon
podłączam sie pod temat kolegi!!??Johnatan pisze:Witam. Pytanko małe. Gdzie zrobić zworkę w starej instalacji żeby sie świeciły małe oka i soczewki w dużych oczach.
przetwornice ksenon
niestety nigdzie - stara instalacja nie oferuje przekaźników na światła. można dać diode prostowniczą na lini plusa ze świateł mijania z przetwornicą. (przewodzenie w kierunku przetwornicy), po czym rozgałęzić z przesłony plusowy długich i również poprzez diodę na przetwornice.
przetwornice ksenon
Z tym że trzeba dać diodę dobre jakości i o wysokim amperażu. Tanie cuda mające po 10A grzeją się przy 1 - 2 A a przy 5 idą z hukiem.
- vw-maniak92
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
przetwornice ksenon
to w moim przypadku jest albo dolozenie dodatkowych przekaznikow albo zalozenie osobnego klawisza do otwierania przeslony
przetwornice ksenon
taniej jest dać mniejsze diody ale do tego przekaźniki. wówczas diody są na przewodach sterujących. Światła na przekaźnikach to dobra opcja w starej instalacji odciąża się włącznik i to znacznie, moja perełka już jest po pożarze dzięki łukom się w nim wytwarzających. pozatym żarówki dostaną z leksza więcej mocy.