To nie działa w tę strone - ceramizery i podobne specyfiki zmniejszają tarcie ale nie uszczelniaja silnika - tka działa motodoktor (którego zreszta nie polecam)zimny_bastek pisze:W moim golfiku troszkę znika olej i się zastanawiam nad zastosowaniem tego preparatu.
Ceramizery
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
- sq8bwh
- Ma gadane
Tak czytam ten post... stare chłopy a w bajki wierzą.. ale ciekawostką jest to że na takich absurdach ludzie kasę robią np. http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 15#2778715
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
:/
u mnie nie bylo po zastosowaniu tego preparatu zadnego rezultatu nie wiem moze cos zle zrobilem ale naprawde nic nie zauwazylem ale coz wydaje mi sie ze to tylko robienie kasy dzieki dobrej reklamie
gorylek
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Ceramizery dzialaja, ale nie nalezy spodziewac sie zadnych odczuwalnych efektow od razu - one poprostu zmniejszaja tarcie szczegolnie w zimnym silniku i tym samym zmniejszaja zuzycie czesci tracych. Przy dobrych olejach tarcia po rozgrzaniu silnika sa tak male, ze trudno zauwazyc dzialanie ceramizera.
sq8bwh - to zaden problem zrobic w warunkach domowych test czy dzialaja czy nie. Zawsze lepiej pisac o czyms co sie wie a nie co sie wydaje;) Ja z ciekawosci przed wlaniem zrobilem taki test - dwie plytki stalowe 5x10x0.5 cm. Dokladnie umyte i odtluszczone. Nie majac specjalnych przyzadow reka sprawdzalem opor tarcia miedzy nimi. Nastepnie zanurzylem plytki w ceramizerze i potrzymalem cala noc - potem znowu umylem i odtluscilem. Slizgaly sie po sobie jakby byly nasmarowane - prawie bez oporu, znacznie bardziej byly 'sliskie' niz przed. Takze maja mikroskop o powiekszeniu 1000-1500x mozesz zobaczyc zmiane struktury - prawdopodobnie czastki ceramiki zatrzymuja sie w mikroporach metalu powodujac jego wygladzenie. Nie wszystkie bajery dzialaja - magnetyzery - nie wiem, ale watpie. Jednak ceramizery dzialaja. Ale... zarobic chce kazdy, wiec wiele firm robi ceramizery. Technologia jest trudna, wiec duzo tanich czy niefirmowych ceramizerow moze nie dzialac bo maja np. zbyt duze czastki. Ja sprawdzalem i polecam holenderski Xeramic.
sq8bwh - to zaden problem zrobic w warunkach domowych test czy dzialaja czy nie. Zawsze lepiej pisac o czyms co sie wie a nie co sie wydaje;) Ja z ciekawosci przed wlaniem zrobilem taki test - dwie plytki stalowe 5x10x0.5 cm. Dokladnie umyte i odtluszczone. Nie majac specjalnych przyzadow reka sprawdzalem opor tarcia miedzy nimi. Nastepnie zanurzylem plytki w ceramizerze i potrzymalem cala noc - potem znowu umylem i odtluscilem. Slizgaly sie po sobie jakby byly nasmarowane - prawie bez oporu, znacznie bardziej byly 'sliskie' niz przed. Takze maja mikroskop o powiekszeniu 1000-1500x mozesz zobaczyc zmiane struktury - prawdopodobnie czastki ceramiki zatrzymuja sie w mikroporach metalu powodujac jego wygladzenie. Nie wszystkie bajery dzialaja - magnetyzery - nie wiem, ale watpie. Jednak ceramizery dzialaja. Ale... zarobic chce kazdy, wiec wiele firm robi ceramizery. Technologia jest trudna, wiec duzo tanich czy niefirmowych ceramizerow moze nie dzialac bo maja np. zbyt duze czastki. Ja sprawdzalem i polecam holenderski Xeramic.
- dziechu
- Forum Master
Alez jestem, przeciez czytam co piszesz )))) Fachura z Ciebie niezly;) Wiec pewnie wiesz o przyciaganiu molekularnym (nie mylic z energia wiazan - to co innego), przy bardzo malych odleglosciach sily te rosna wykladniczo do odleglosci miedzy czasteczkami (oraz odwrotnie proporcjonalnie do kwadratu temperatury, ktora zwieksza sredna odleglosc czasteczek). Pewnie pamietasz wzor na poprawke dla czastek niejednorodnych (jak w tym przypadku - metalu i ceramiki, czyli tlenkow i wodorotlenkow metali lekkich)??? Moglbys przypomniec?
- dziechu
- Forum Master
a fizyka molekularna to przeciez czesc techniki, temat - 'ceramizery', wyjasnic mozna tylko na bazie fizyki lub ewentualnie mozna 'bajdurzyc' jak niektorzy, przyklad:
Rozmowca 1: Ale te ceramizery super dzialaja, to rewelacja, super....
Rozmowca 2: Te ceramizery sa do d..., to wyciaganie kasy,
Rozmowca 1 moze z rozmowca 2 gadac do zasr... smierci i niczego konkretnego nikt sie nie dowie, bo konkrety sa w fizyce molekularnej....
Rozmowca 1: Ale te ceramizery super dzialaja, to rewelacja, super....
Rozmowca 2: Te ceramizery sa do d..., to wyciaganie kasy,
Rozmowca 1 moze z rozmowca 2 gadac do zasr... smierci i niczego konkretnego nikt sie nie dowie, bo konkrety sa w fizyce molekularnej....