Gdzie jest umiejscowiona el.pomka wspom. układ chłodzenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Gdzie jest umiejscowiona el.pomka wspom. układ chłodzenia
wiem że jest montowana w VW min. w pasatach , golfach a będę po świętach na szrocie i muszę sam wyszukać
( bo mam dość beznadziejnego ogrzewania na postoju w moim golfie i
chcę sobie zamontować przed nagrzewnicą
a jakby ktoś stwierdził że zwariowałem to informuję że mam nową pompę wody , nową nagrzewnicę+klapki ok i nowy termostat )
( bo mam dość beznadziejnego ogrzewania na postoju w moim golfie i
chcę sobie zamontować przed nagrzewnicą
a jakby ktoś stwierdził że zwariowałem to informuję że mam nową pompę wody , nową nagrzewnicę+klapki ok i nowy termostat )
Ostatnio zmieniony sob sty 07, 2012 01:12 przez alamakota, łącznie zmieniany 1 raz.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Gdzie jest umiejscowiona EL. POMPA WODY WSPOMAGAJĄCA UKŁAD
O dodatkowej pompie w układzie chłodzenia przyznam się szczerze pierwszy raz w życiu słyszę
Chyba, że miałeś na myśli podgrzewacz cieczy chłodzącej - trzy świece w króćcu wodnym przy głowicy

Chyba, że miałeś na myśli podgrzewacz cieczy chłodzącej - trzy świece w króćcu wodnym przy głowicy

- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
tylko, że ta pompka elektryczna to jest do wspomagania obegu cieczy w głowicy, montowana np w vr6.
Ustal usterkę i ją usuń a nie jakieś druciarstwo chcesz wdrażać w życie w postaci dodatkowej pompy wody. Jak ci schodzi powietrze z koła to montowujesz elektryczną pompkę przy kole na stałe czy jedziesz do wulkanizacji?
Czy sądzisz, że klienci którzy kupili nowe golfy w np 94r w salonie też mieli taki problem jak Ty i im nie grzało
?
Sprawdź czy przypadkiem nie masz tzw. bypass'a na rurkach od nagrzewnicy jak w niektórych mk2. Nie wiem czy w mk3 to montowali ale jeśli tak to biorąc po uwagę to, że mamy rok 2011 to na pewno są zapchane. Wtedy trzeba to wywalić i zastąpić rurką.
Przyczyną może też być za mało wody w układzie.
Może nie zwariowałeś, ale niemożliwe jest aby grzanie było słabe jeśli wszystko byłoby sprawne.a jakby ktoś stwierdził że zwariowałem to informuję że mam nową pompę wody , nową nagrzewnicę+klapki ok i nowy termostat )
Ustal usterkę i ją usuń a nie jakieś druciarstwo chcesz wdrażać w życie w postaci dodatkowej pompy wody. Jak ci schodzi powietrze z koła to montowujesz elektryczną pompkę przy kole na stałe czy jedziesz do wulkanizacji?
Czy sądzisz, że klienci którzy kupili nowe golfy w np 94r w salonie też mieli taki problem jak Ty i im nie grzało

Sprawdź czy przypadkiem nie masz tzw. bypass'a na rurkach od nagrzewnicy jak w niektórych mk2. Nie wiem czy w mk3 to montowali ale jeśli tak to biorąc po uwagę to, że mamy rok 2011 to na pewno są zapchane. Wtedy trzeba to wywalić i zastąpić rurką.
Przyczyną może też być za mało wody w układzie.
przyczyną może być uszkodzenie głowicy - wtedy ogrzewania zero.sas_gti pisze:Przyczyną może też być za mało wody w układzie.
Tak w ogóle to sas_gti, ma całkowitą rację
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR
, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Re: Gdzie jest umiejscowiona EL. POMPA WODY WSPOMAGAJĄCA UKŁ
głowica nie jest uszkodzona bo płynu nie ubywa
druciarstwo uskuteczniam bo nie ma innego wyjścia
a pompka wygląda tak
http://allegro.pl/nowa-bosch-pompka-wod ... 07546.html" onclick="window.open(this.href);return false;
druciarstwo uskuteczniam bo nie ma innego wyjścia
a pompka wygląda tak
http://allegro.pl/nowa-bosch-pompka-wod ... 07546.html" onclick="window.open(this.href);return false;
jest to taka sama pompka jak stosowana w webasto - jeśli ją chcesz dodatkowo zamontować to daj ją przed nagrzewnicą
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć

- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Jak tam chcecie ale moim skromnym zdaniem nie tędy droga.
Jak mało światła mi wpada do pokoju to myję szyby
a nie jadę do sklepu po mocniejszą żarówkę w żyrandolu. Tak to mniej więcej widzę.
Sprawdziłbym jeszcze dwa razy termostat oraz czy węże ciepłe, które ciepłe, przy ilu się włącza wentylator na postoju i tego typu oczywiste sprawy. W życiu bym nie podszedł do sprawy w ten sposób co Ty. Jak się włączy wentylator i w środku nadal nie ma ogrzewanie to albo pompa nie wyrabia albo coś jest niedrożne. Pisałem o bypassach ale puściłeś to mimo uszu. A zrobisz jak chcesz, ja tylko chcę pomóc we właściwy sposób.
Pozdrawiam
Jak mało światła mi wpada do pokoju to myję szyby

Sprawdziłbym jeszcze dwa razy termostat oraz czy węże ciepłe, które ciepłe, przy ilu się włącza wentylator na postoju i tego typu oczywiste sprawy. W życiu bym nie podszedł do sprawy w ten sposób co Ty. Jak się włączy wentylator i w środku nadal nie ma ogrzewanie to albo pompa nie wyrabia albo coś jest niedrożne. Pisałem o bypassach ale puściłeś to mimo uszu. A zrobisz jak chcesz, ja tylko chcę pomóc we właściwy sposób.
Pozdrawiam
sas_gti, on już podjął decyzję więc jałowa dyskusja - trzeba mu pomóc tylko zamontować tak jak chce i tyle.
no chyba że do Ciebie podjedzie bo widzę, że chyba też warszawiak i sam mu powiesz w czem problem

- Paweł Marek
- V.I.P.
no ale ale warto żeby zrozumiał że to nic nie da. alamakota, dobrze ułożony pasek pompy (pod kołem pasowym , nie nad kołem), dobra nagrzewnica, zatkane dziury w klapie nawiewu. To są 3 przyczyny główne przez które grzanie nie działa, reszta to rzeczy bardziej sporadyczne. Jeśli jest niesprawność w nagrzewnicy lub klapie to żadna pompa nie rozwiąże sprawy.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
edytuj i napisz małymi literamialamakota pisze:EL. POMPA WODY WSPOMAGAJĄCA UKŁAD
no i dało ! zamontowałem tą pompkę za wylotem z głowicy w stronę nagrzewnicy
kilka cybantów , parę cm rurek , zasilanie po stacyjce i gotowe .
teraz grzeje jak głupi ... co ja mówię jak oszalały
pompki nie słychać .
Wiem że to prowizora ale jak wszystkie próby nie zdały egzaminu (patrz 1 post) to lepsze to niż marznąć ...
a najśmieszniejsze jest to że jak wtyczkę zasilania od pompki się odłączy to obieg wody też jest ... po staremu na letnio ...
i to nie jest jakieś dziwne rozwiązanie bo np w mercedesie 124 jest też taka pompka - wiem to na pewno (nie webasto).
amen.
kilka cybantów , parę cm rurek , zasilanie po stacyjce i gotowe .
teraz grzeje jak głupi ... co ja mówię jak oszalały

pompki nie słychać .
Wiem że to prowizora ale jak wszystkie próby nie zdały egzaminu (patrz 1 post) to lepsze to niż marznąć ...
a najśmieszniejsze jest to że jak wtyczkę zasilania od pompki się odłączy to obieg wody też jest ... po staremu na letnio ...
i to nie jest jakieś dziwne rozwiązanie bo np w mercedesie 124 jest też taka pompka - wiem to na pewno (nie webasto).
amen.