FAQ: Regulacja pompy wtryskowej 1.6 1.9 TD zwiekszanie dawki
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
nie działa mi ssanie, jest to pompa 1V , jak było wszystko ok to było słychać podniesienie obrotów co tam sie mogło stać ?
Albo poluzowała się śrubka mocująca linkę przy pompie, albo regulowałeś obroty długą pionową śrubą (zielona strzałka na zdjęciu parę postów do góry) i zabrakło na niej gwintu i całkiem się rozkręciła.
Up w temacie,
a więc jak komuś nie działa ssanie po kręceniu dawką , a można całkiem niechcący zepsuć to prosze sprawdzić pionową śrubkę za pompa czy się czasami nie wykręciła z gwintu. Żeby naprawić wystarczy pociągnąć ssanie w środku w aucie i poźniej wkręcić tą śrubkę, przytrzymać sobie gwint pod pompą i wkręcić:P nic trudnego, podkreślam że na wyciągniętym ssaniu o wiele łatwiej
dzięki piori za wskazówki
a więc jak komuś nie działa ssanie po kręceniu dawką , a można całkiem niechcący zepsuć to prosze sprawdzić pionową śrubkę za pompa czy się czasami nie wykręciła z gwintu. Żeby naprawić wystarczy pociągnąć ssanie w środku w aucie i poźniej wkręcić tą śrubkę, przytrzymać sobie gwint pod pompą i wkręcić:P nic trudnego, podkreślam że na wyciągniętym ssaniu o wiele łatwiej
dzięki piori za wskazówki
własnie sprężynka zginęła ale ssanie działa, istotna jest ta sprężynka?
Ad3kwatny pisze:istotna jest ta sprężynka?
oprócz sprężynki masz jeszcze podkładkę plastikową z dwoma ząbkami. te elemnty zapobiegają temu żeby się pod wpływem drgań nie rozkręcał cału układ i nie zmieniały się samoczynnie obroty
Re: FAQ: Regulacja pompy wtryskowej 1.6 1.9 TD zwiekszanie d
Od 2 dni walczę z ustawieniem ABL Wt4 to jest td na ekopompie bez lda , i wszystko jako tako udaje mi się ustawić wolne obroty ale silnik na jałowym jest słaby każde niewielki opór własny czy alternatora czy wspomagania powoduje spadek obrotów . I nie wiem czy ruszanie dawki coś pomoże , czy to jednak wina leży w pompie ?
pozdrawiam wszystkich
www.audi80.pl
www.audi80.pl
za duży wydatek resztkowy. dodatkowo na zimnym silniku bez wyciągniętego przyspieszacza masz za małe obroty?
Re: FAQ: Regulacja pompy wtryskowej 1.6 1.9 TD zwiekszanie d
tak na zimnym ma mniejsze obroty bez przyspieszacza ale jak zwiekszam wydatek resztkowy to sie poprawia , ale musze z tyłu pompy ten pół ksiazyc przestawic bo juz mi sie skończył gwint w pionowej śrubiearwam pisze:za duży wydatek resztkowy. dodatkowo na zimnym silniku bez wyciągniętego przyspieszacza masz za małe obroty?
żeby zbić obroty
pozdrawiam wszystkich
www.audi80.pl
www.audi80.pl
to zmniejsz wydatek resztkowy a zwiększ obroty. poczytałeś jak się ustawia reztkowy?wilu8 pisze:tak na zimnym ma mniejsze obroty bez przyspieszacza ale jak zwiekszam wydatek resztkowy to sie poprawia ,
P.S. dawkę masz seria ewentualnie lekko podrkęconą czy jużdość mocno wkręcona śrubka?
Tak resztkowy już wiem jak ustawić u mnie był całkiem wykręcony wiec go dość sporo wkreciłem zanim zaczeło to jakoś chodzić .
Dawki nie ruszalem ale za duża nie jest bo nie puszcza bąka przy przegazówce
śruby już ktoś wcześniej ruszał i widze że jet to wszystko dość pomieszane.
Rano przez chwile ma niskie bez przyspieszacza po ok 2 min juz zaczyna pracować w okolicy normy
Dawki nie ruszalem ale za duża nie jest bo nie puszcza bąka przy przegazówce
śruby już ktoś wcześniej ruszał i widze że jet to wszystko dość pomieszane.
Rano przez chwile ma niskie bez przyspieszacza po ok 2 min juz zaczyna pracować w okolicy normy
pozdrawiam wszystkich
www.audi80.pl
www.audi80.pl
wilu8, w casie jak Ci świece dogrzewają to normalne jest że obroty kucają i dużo zależy od kondycji samego silnika jak i układu paliwowego, jak bardzo Ci będą kucać. ak świece grzeją biorą sporo prądu a to już powoduje duże obciążenie alternatora a w konsekwencji silnika. to tak jakbyś mu popuszczał sprzęgło na wbitym biegu
Zastanawiam się nad ożywieniem trochę tego silnika bo jakis taki ospały żadnej dynamiki nie wykazuje , ja wiem że to tylko 68km i t4 lekkie nie jest ale troszke powinno być czuć a wygląda to tak jak jazda zwykłym bez turbo
pozdrawiam wszystkich
www.audi80.pl
www.audi80.pl
-
- Nowicjusz
witam Panowie mam pytanko jak ustawić w golfie 1 1,5 diesel cały rozrząd i pompę tak od podstaw ponieważ wszystko jeest rozebrane i rozlegulowane od czego zacząć i jak robić wszystko pokolei z góry dziekuję za pomoc pozdrawiam