Gaśnie podczas jazdy.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Gaśnie podczas jazdy.
Witam. Posiadam VW Golf 2 z 1991r. z silnikiem 1.6 bez gazu.
Od jakiegoś czasu mam taki problem w nim, że podczas hamowania, wciskania sprzęgła bądź gdy schodzi z wyższych obrotów 3,500-4,000 to wtedy gaśnie. Jednak gdy przekręci się tylko kluczyk ponownie od razu odpala.
Czego to może wina i czy warto w to inwestować?
Od jakiegoś czasu mam taki problem w nim, że podczas hamowania, wciskania sprzęgła bądź gdy schodzi z wyższych obrotów 3,500-4,000 to wtedy gaśnie. Jednak gdy przekręci się tylko kluczyk ponownie od razu odpala.
Czego to może wina i czy warto w to inwestować?
Gaśnie podczas jazdy.
Jaki silnik masz z gaźnikiem czy na wtrysku? Wolne obroty są dobre czy tez na nich gasnie?
Gaśnie podczas jazdy.
Silnik mam na gaźniku. Na wolnych obrotach nie raz go dusi, ale zgasł na ich w ciągu tygodnia może z 2 razy
Gaśnie podczas jazdy.
Na początek poszukaj nieszczelności na podstawie gaznika. Podaj jaki masz typ gaxnika to będzie mozna cos powiedziec wiecej. Możesz tez sprawdzic czy działa taki elktrozawór wkręcony w gaźnik ( o ile go masz). czy cyka jak przekręcasz kluczykiem.
Gaśnie podczas jazdy.
WItam
Podejrzewam, że masz gaźnik PIERBURG 2EE. Mam ten sam szatański wymysł w swoim MKII i miałem to samo. Problem może byc w nastawniku przepustnicy, który lubi szwankowac (koszt regeneracji ok 250zł) lub, jak ostatnio u mnie, pękły mi przewody ciśnieniowe i jak obroty spadały to gasł.
Podejrzewam, że masz gaźnik PIERBURG 2EE. Mam ten sam szatański wymysł w swoim MKII i miałem to samo. Problem może byc w nastawniku przepustnicy, który lubi szwankowac (koszt regeneracji ok 250zł) lub, jak ostatnio u mnie, pękły mi przewody ciśnieniowe i jak obroty spadały to gasł.
Gaśnie podczas jazdy.
Muszę jutro za dnia zobaczyć i podam coś dokładniej. Chciałbym to jakoś zrobić ponieważ jest to wkur***jące podczas jazdy po mieście...
Gaśnie podczas jazdy.
A czy może to tez być wina filtra paliwa? Bo tak mi znajomy powiedziałem, ale nie wiem ile w tym prawdy...
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Gaśnie podczas jazdy.
Wymienić nie zaszkodzi, bo to groszowe sprawy ( do gaźnikowca 5zł).bizonik71 pisze:A czy może to tez być wina filtra paliwa? Bo tak mi znajomy powiedziałem, ale nie wiem ile w tym prawdy...
Ale problemu bym szukał w nieszczelności podstawy gaźnika. Dostaje lewego powietrza i gaśnie. Żeby sprawdzić, czy jest szczelny, weź dezodorant czy inny aerozol i na odpalonym silniku rozpylaj na gaźnik. Jak obroty wzrastają/spadają, to masz walniętą podstawę gaźnika. Jak nic się nie zmieniaj, sprawdzaj nastawnik.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Gaśnie podczas jazdy.
bizonik71, masz silnik na gaźniku, Pieburg 2E2 zwykłym lub 2EE sterowanym elektronicznie, dowiedz się jaki to gaźnik porównując fotki z netu inaczej dalsze ciągnięcie tematu niema sensu. Oraz używaj wyszukiwarki u dołu strony bo o niedomaganiach obu tych gaźników napisano dziesiątki tematów
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Gaśnie podczas jazdy.
Silnik ma PN czyli z gaźnikiem 2EE. Zauważyłem też dzisiaj, że na świecach zbiera się dosyć dużo syfu (świece mam nówki), przeczyściłem je i przez jakieś 10-15 minut silnik chodził normalnie.
Zrobiłem przed chwilą tak jak kolega lukasfenix pisał i nic się nie zmieniło w pracy silnika, a nawet zaczął lepiej chodzić bo potem przejechałem się dwa kółka w koło bloku na różne sposoby i nie zgasł ani razu, ale dodam że prędzej miałem odpięte klemy także więc może to coś pomogło.
Zrobiłem przed chwilą tak jak kolega lukasfenix pisał i nic się nie zmieniło w pracy silnika, a nawet zaczął lepiej chodzić bo potem przejechałem się dwa kółka w koło bloku na różne sposoby i nie zgasł ani razu, ale dodam że prędzej miałem odpięte klemy także więc może to coś pomogło.
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Gaśnie podczas jazdy.
Bardzo możliwe, że problemem były złe nastawy.bizonik71 pisze:dodam że prędzej miałem odpięte klemy także więc może to coś pomogło.
Po zdjęciu klem wgrały się bazowe informacje w sterowniku.
Gaśnie podczas jazdy.
Dzisiaj znowu była powtórka... A potem ponownie szedł bez najmniejszych zastrzeżeń.
Byłem dzisiaj na diagnostyce u mechanika i powiedział aby ten gaźnik wyj..ać w pi..u i założyć 2b2.
Ale ja już nie mam pieniędzy ani czasu aby się w to bawić dlatego idzie na sprzedaż ; )
Byłem dzisiaj na diagnostyce u mechanika i powiedział aby ten gaźnik wyj..ać w pi..u i założyć 2b2.
Ale ja już nie mam pieniędzy ani czasu aby się w to bawić dlatego idzie na sprzedaż ; )