Po trasie zapala super, po mieście gorzej

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
herbu
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: herbu » czw gru 15, 2011 20:21

Witam.
W swoim mk4 1.6 16V AZD zaobserwowałem taką dziwną zależność - otóż gdy jeżdżę ponad tydzień tylko po mieście, krótkie odcinki, to auto jak jest zimne ciężej zapala, tzn. trzeba kręcić rozrusznikiem ze 3-4 sek. zanim zaskoczy. Ale nie za każdym razem - powiedzmy 1 na 4 odpalenia są z problemami, w innym wypadku pali super.
Natomiast gdy zrobię trasę (taką ze 200-300 km), to auto odpala idealnie. Po czym jak jeżdżę znowu tylko po mieście zaczyna się dziać to co wyżej.
Dlaczego? Co może być tego przyczyną? Po przeskanowaniu pokazuje tylko sporadyczny błąd sondy lambda (pierwszej), ale z tego co wyczytałem na forum to nie ma ona nic wspólnego z odpaleniem.
Czujnik temperatury sprawny, świece wymienione, cewki raczej też ok - nie zauważyłem, aby silnik nie pracował na wszystkie cylindry, przepustnica wyczyszczona. Trochę już brakuje mi pomysłów co to może być.

Skoda Octavia 1.9TDI PD Obrazek

leon79
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: leon79 » czw gru 15, 2011 21:36

spróbuj doładować aku (prostownikiem) przy jeżdzie na krótkich odcinkach po mieście.

User

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » czw gru 15, 2011 22:47

leon79 pisze:spróbuj doładować aku (prostownikiem) przy jeżdzie na krótkich odcinkach po mieście
Ale po co? Akumulator generalnie kręci tak samo niezależnie od tego czy trasa czy miasto. Zresztą nie jest stary, więc jaki może on mieć wpływ na taką sytuację? Pytam, bo może jest coś, co przeoczyłem

Skoda Octavia 1.9TDI PD Obrazek

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pt gru 16, 2011 14:09

U mnie mniał bo jak jeździłem tylko po mieście i co chwile go zapalałem to podczas rozruchu napięcie spadało poniżej 10 a nawet 9 V i wtedy miał ciężko zapalic. A aku miał niecale 2 lata. Poza tym sprawdź jakie masz ładowanie. Może niedoładowuje ci aku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”