piski przy włączonym nawiewie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Od kilku dni, przy włączonym nawiewie słychać dziwne piski. Jakby ośka czy łożysko wentylatora nawiewu piszczała. Pewnie powodem jest brak smarowania (jeśli takowe istnieje). Czy już ktoś miał z tym do czynienia i jak się z tym problemem uporał. Pozdrowienia dla Golfiarzy
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
pewnie niejeden właściciel Golfa miał/ma z tym problem...wyciągnąć wiatrak, psiknąć jakiegoś WD 40 i tyle. Jak będzie syf typu liście (a widywało się takie rzeczy) to wyczyścić...
U mnie przy sporym mrozie (15-20) popiskuje zaraz po włączeniu...przez kilka sekund
U mnie przy sporym mrozie (15-20) popiskuje zaraz po włączeniu...przez kilka sekund
Qto, dzięki za podpowiedź. A jak się dobrać do owego wiatraka? Znaczy, gdzie jest usadowiony? Jestem laikiem, dopiero raczkuję?
- Qto
- _
- Kontakt:
Za schowkiem...trzeba wykręcić schowek i później dwie śrubki z dołu na klucz nasadowy. O demontażu schowka nie będę pisał - wyszukiwarka
Qto, skarbnico wiedzy, mega dzieki Dorwałem knigę niejakiego Dietera Korpa: Volkswagen Golf IV i Bora. Podręcznik użytkownika Czas na jej dogłębną lekturę
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
w ramach OT dodam że w Mk5 problem z piskiem jest identyczny, tyle że łatwiej wyjąć wiatrak bo jest pod schowkiem i schowka nie trza ruszać
- Semian
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
dodam ,ze lepiej z tym zrobic porzadek bo moze dojsc do sytuacji, ze kiedys sie zatrze, u mnie w toledo 2 tez piszczy przy wiekszym mrozie
projekt jetta coupe 2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3286710#3286710
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3286710#3286710
Albo się zabiorę za to sam, albo kuzyn żony pomoże. W końcu co cztery ręce, to nie dwie... Piski rozpraszają, a koncentracja w czasie jazdy obowiązkowo być musi. Panowie, dzięki za reakcję i podpowiedzi
Podepne sie pod temat odkręciłem schowek i go wyciągłem i ni cholera nie poradziłem sobie z wyciągnięciem wentylatora co trzeba zrobić zeby go wyciągnąć .
To napisz chociasz na jaki klucz te srubki zebym wiedział czego szkuac
- Qto
- _
- Kontakt:
jakieś małe, jak dobrze pamiętam 6mm...teraz mi się przypomniało że trzeba odchylić taką osłonę wygłuszającą która jest przykręcona na duże plastikowe "śruby" na krzyżak - ale te można palcami odkręcić. Operację najlepiej wykonywać na leżąco.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: piski przy włączonym nawiewie
u mnie były mniejsze, nic nie mogłem dopasować, w końcu jak się udało odkręcić to na powrót przykręciłem zwykłymi śrubkami na śrubokręt krzyżakowy żeby następnym razem już się nie głowićQto pisze:jakieś małe, jak dobrze pamiętam 8mm...