Golf 3 AAM
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- robal264
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Golf 3 AAM
Witam mam problem a konkretnie moj szwagier ze swoim golfiszczem chodzi o moc
dokladnie to jest tak ze auto jest slabe i to nad wyraz slabe, jechalem takim samym i jest o niebo lepiej, byl rozwalony katalizator to zostal zastapiony kawalkiem rury ale to nie pomoglo, pelna diagnoza i nic, wyszlo ze badanie przeprowadzone na stacji diagnostycznej sondy lambda pokazuje ze pracuje na gorącym silniku w tym przedziale 1.035- 1.045 do tego dochodzi brak mocy na 5 biegu no i ostatecznie to na zimnym jest bogata mieszanka a na goracym za biedna
Ogolnie auto chodzi rowno przez caly czas, nie gasnie nie prycha nie kicha, tylko slabo a nawet bardzo slabo jedzie no i kreci sie do pewnych obrotow a dalej nic
co to moze byc ?? pada silnik (niby ma 160tys) ? sonda do wymiany, czy moze cos innego??
reset kompa nic nie daje, swiece sa nowe ngk, filtry wszystkie rowniez
auto na gazie i na benzynie jedzie tak samo
dokladnie to jest tak ze auto jest slabe i to nad wyraz slabe, jechalem takim samym i jest o niebo lepiej, byl rozwalony katalizator to zostal zastapiony kawalkiem rury ale to nie pomoglo, pelna diagnoza i nic, wyszlo ze badanie przeprowadzone na stacji diagnostycznej sondy lambda pokazuje ze pracuje na gorącym silniku w tym przedziale 1.035- 1.045 do tego dochodzi brak mocy na 5 biegu no i ostatecznie to na zimnym jest bogata mieszanka a na goracym za biedna
Ogolnie auto chodzi rowno przez caly czas, nie gasnie nie prycha nie kicha, tylko slabo a nawet bardzo slabo jedzie no i kreci sie do pewnych obrotow a dalej nic
co to moze byc ?? pada silnik (niby ma 160tys) ? sonda do wymiany, czy moze cos innego??
reset kompa nic nie daje, swiece sa nowe ngk, filtry wszystkie rowniez
auto na gazie i na benzynie jedzie tak samo
- Paweł Marek
- V.I.P.
To tu jakaś nieścisłośc jest, bo te wartości lambdy są znośne (no fakt że powinienieś mieć max 1,03)robal264 pisze:ambda pokazuje ze pracuje na gorącym silniku w tym przedziale 1.035- 1.045 do tego dochodzi brak mocy na 5 biegu no i ostatecznie to na zimnym jest bogata mieszanka a na goracym za biedna
Trzeba multimetr w dłoń i recznie oblecieć wszystkie czujniki od sondy i czujnika temp poczynając
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Jak tam z uszczelka pod głowica. Moze to ona jest winna spadku mocy. Moj wujek miał tkai problem w audi 80 motor 1,8 75PS o pewnego czasu zauwazył ze auto dzienie sie zachowuje jak chce ruszy z 2 biegu okazalo sie ze wydmuchałao uszczelke i z tego powodu był spadek mocy. Tak samo miaęlm w MKII 1.6 PN po wymianie uszczelki moc wróciła do normy. Dodam ze ubytki płynu chłodżacego w obu przypadkach byly znikome/małe. Warto sprawdzi stopień sprezania.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- robal264
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
No uszczelka byla walnieta ale zostalo to naprawione (moze znowu jest uszkodzona)
przed czy po wywaleniu kata wrazenia z jazdy byly takie same
fakt czujnikow nie sprawdzalem jutro to oblukam,co do sprezania to chcialem to sprawdzic ale silnik nie chcial ochlonac a spieszylo mi sie z deka
mozliwe ze to ta sonda, ale czekam na dalsze pomysly
przed czy po wywaleniu kata wrazenia z jazdy byly takie same
fakt czujnikow nie sprawdzalem jutro to oblukam,co do sprezania to chcialem to sprawdzic ale silnik nie chcial ochlonac a spieszylo mi sie z deka

mozliwe ze to ta sonda, ale czekam na dalsze pomysly
- Paweł Marek
- V.I.P.
ja kolegę robal 264 zrozumiałem że napięcie sondy stoi na tym poziomie, mimo że mieszanka jest uboga. To już nie może być w tej sytuacji dobrze z sondą - raczej jeśli by stała na 0,2,-0,3 V to jeszcze mogłaby być ok, bo świadczyłoby ze mieszanka uboga tylko coś sterownik wtrysku lub wtrysk sobie nie radzi.Adamtd pisze:To tu jakaś nieścisłośc jest, bo te wartości lambdy są znośne (no fakt że powinienieś mieć max 1,03)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.