Wymiana płynu chłodniczego- mam pytanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam zalany jakiś płyn (niebieski). Pewnie już czas go wymienić. I teraz moje pytanie: czy jeśli zaleję płyn innego koloru np Borygo to czy muszę wcześniej robić płukankę układu?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Nie ma potrzeby, obecne płyny chłodnicze podobnie jak oleje są ze sobą mieszalne, co najwyżej kolor się zmieni po wymieszaniu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie jest to takie oczywiste że sa mieszalne, ze względu na różne dodatki, ale napewno płukac układu nie potrzeba, a stary zlać w całości poprzez zdjęcie wszystkich wezy dochodzących do pompy wody, nie tylko tego od chłodnicy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Być może są jakieś nieliczne wyjątki, ale osobiście miałem kilka rodzajów płynów chłodniczych w rękach i zawsze pisało na opakowaniu, że można mieszać z innymi, wiadomo, że są dodatki antykorozyjne i inne, ale wątpię, aby po zmieszaniu dwóch rożnych płynów powstała mieszanina która coś "wyżrę" co najwyżej lepszy produkt straci swoje właściwości na rzecz gorszego.
- mk2manhattan
- Ma gadane
wg mnie to zielony z niebieskim mozna mieszac byle nie mieszac rozowego g12 z innymi
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Masz glikol to dobry i tani plyn , można go kupić nawet z beczki , borygo to lalem do poldka
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
dokladnie ale podlacz lekki cisnienie do ukladau zeby wypluł resztki i zakup sobie dynagel 40zl bardzo dobry plyn na 5 lat ggwaracja bez limitu km
-
- Nowicjusz