podświetlanie miga
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
podświetlanie miga
Skoda Octavia , miga podświetlanie deski oraz radia, nie działa regulacja podświetlenia deski,oraz regulacji wysokości świateł; czy to może mieć związek? miga po ok. 10 km, potem przestaje.proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Dzisiaj poruszałem wtyczką od regulacji wysokości świateł i jasności podświetlania. Zaczęła działać regulacja wysokości reflektorów i regulacja podświetlania deski. Co ciekawe podświetlanie wszystkich paneli tj. wentylacji i szyb działa płynnie, deska natomiast się wyłącza przy ruchu potencjometrem, a podświetlanie deski wraca dopiero przy następnym włączeniu świateł. Deska ma opóźnienie przy włączaniu podświetlania w stosunku co do pozostałych paneli ok. 1 sekundy. Zupełnie nie wiem co to może być??? ale chyba coś z wtyką deski albo jakiś bezpiecznik??
Dzisiaj poruszałem wtyczką od regulacji wysokości świateł i jasności podświetlania. Zaczęła działać regulacja wysokości reflektorów i regulacja podświetlania deski. Co ciekawe podświetlanie wszystkich paneli tj. wentylacji i szyb działa płynnie, deska natomiast się wyłącza przy ruchu potencjometrem, a podświetlanie deski wraca dopiero przy następnym włączeniu świateł. Deska ma opóźnienie przy włączaniu podświetlania w stosunku co do pozostałych paneli ok. 1 sekundy. Zupełnie nie wiem co to może być??? ale chyba coś z wtyką deski albo jakiś bezpiecznik??
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588
podświetlanie miga
Albo włącznik świateł masz walnięty. Możesz tez sprawdzić jak są wtyczki powciskane w samym włączniku świateł oraz skrzynce bezpieczników.
podświetlanie miga
Na początek rzeczywiście bym sprawdził ten regulator podświetlenia. Jest taki jak w MKIV? Może przełóż od kogoś na chwilę.

podświetlanie miga
Rydzu, wtyki dziś sprawdziłem, będę patrzył na bezpiecznikach właśnie, a jak nie to, to zajmę się włącznikiem.. tylko to opuźnienie podświetlania przy włączeniu świateł, deski rozdzielczej w stosunku do reszty mnie zastanawia....
DuDa, dziwi mnie bo zaczął działać płynnie na panelu ogrzewania, radiu, elektryce szyb... tylko na desce się zawiesza...
jest taki sam, ale chwilowa podmiana nic nie da, problem jest sporadyczny przy pierwszych 10 km, potem ustaje , czasem mignie tylko raz ... a potem jest git, jedyną powtarzalną jest , że następuje na początku jazdy.
DuDa, dziwi mnie bo zaczął działać płynnie na panelu ogrzewania, radiu, elektryce szyb... tylko na desce się zawiesza...

podświetlanie miga
Podmieniając włącznik zobaczysz czy to nie jego wina. To że ma opóźnienie może być spowodowane zimnym lutem gdzieś na płytce włącznika. Jak auto się rozgrzeje problemu nie ma bo i płytka się zagrzewa.
podświetlanie miga
Na wyjściu regulatora są jakieś dwa obwody, że deska działa płynnie, a licznik nie?

podświetlanie miga
Kwestia samej instalacji, ilości odbiorników i mocy potrzebnej do ich zasilenia. Licznik ma dużo większe "zapotrzebowanie" niż np. oświetlenie panelu regulacji nawiewów. Dlatego ciężko dumać co, najlepiej pomierzyć,sprawdzić instalację a zacząć od elementów które można na szybko podmienić i sprawdzić czy to nie ich wina.
podświetlanie miga
tak właśnie jest , bezpieczniki przejrzałem i jest ok, więc pozostaje włącznik...Rydzu pisze:Jak auto się rozgrzeje problemu nie ma bo i płytka się zagrzewa.
podświetlanie miga
witam, podepnę się pod temat gdyż problem mam podobny u siebie. autko golf IV. objawy bardzo podobne jak u kolegi jacumba, z tym ze u mnie są duzo gorsze ze tak powiem. otóż tak od dłuzszego czasu po właczeniu swiateł mijania zapalają mi się swiatła przeciw mgielne z tyłu i swieci sie kontrolka na zegarach, narazie wyjałem zarówke z tyłu aby nie razic ludzi. kiedyś pomagało jak przełączyłem kilka razy swiatła lub pomęczyłem go to jakby pomagało ale na krótko. następny objaw jest podobny jak u kolegi podswieltenie zegarów nie działa oraz pozostałych przełączników. od czasu do czasu sobie mrugnie, czasem pomaga jak wyjme wyłacznik wypne wtyczke, ale tez nie zawsze. czy w moim przypadku tez moze to byc uszkodzony wyłącznik? regulacja podświetlania tez czasem działa a czasem nie. bede wdzięczny za pomoc. pozdrawiam
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
podświetlanie miga
witachu, najprościej podmienić włącznik świateł i zobaczyć jak będzie na innym.
Podświetlenie, kiedy nie działa mógłbyś wyciągnąć potencjometr i zobaczyć czy jest napięcie na przewodzie koloru szarego, pin3.
Jak napięcia nie będzie to najprawdopodobniej włącznik świateł go nie podaje. Jak będzie to sprawdzamy czy jest napięcie na przewodzie szaro/niebieskim, pin 5...brak napięcia - uszkodzony potencjometr.
Przeciwmgielne. Jest zwarcie, ale aby zbędnie w kablach nie szukać przydałoby się podmienić ten włącznik...być może on jest winny w obydwu przypadkach.
Podświetlenie, kiedy nie działa mógłbyś wyciągnąć potencjometr i zobaczyć czy jest napięcie na przewodzie koloru szarego, pin3.
Jak napięcia nie będzie to najprawdopodobniej włącznik świateł go nie podaje. Jak będzie to sprawdzamy czy jest napięcie na przewodzie szaro/niebieskim, pin 5...brak napięcia - uszkodzony potencjometr.
Przeciwmgielne. Jest zwarcie, ale aby zbędnie w kablach nie szukać przydałoby się podmienić ten włącznik...być może on jest winny w obydwu przypadkach.