hałas/chrupanie przy dodawaniu gazu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam drobny problem z Golfem mk 4, 1.4Q 16v 2003.
Podczas jazdy, przy dodawaniu gazu z okolic komory silnika gdzieś w okolicach nóg pasażera słychać chrupanie. Szczególnie głośne jest na wolniejszych obrotach. Po puszczeniu pedału gazu hałas natychmiast ustępuję. na biegu jałowym silnik pracuje równo i cicho, podczas jazdy po przekroczeniu 3500 obrotów chrupanie ustępuje.
Będę szalenie wdzięczny za wszelkie sugestie.
Podczas jazdy, przy dodawaniu gazu z okolic komory silnika gdzieś w okolicach nóg pasażera słychać chrupanie. Szczególnie głośne jest na wolniejszych obrotach. Po puszczeniu pedału gazu hałas natychmiast ustępuję. na biegu jałowym silnik pracuje równo i cicho, podczas jazdy po przekroczeniu 3500 obrotów chrupanie ustępuje.
Będę szalenie wdzięczny za wszelkie sugestie.
- mk2manhattan
- Ma gadane
kolego sprawdz przegłuby czy czasmi nie masz ktores gumy uszkodzonej ktory ma jaki luz itp.
- świstak82
- Mały gagatek
- Kontakt:
Przegłub jedynie jakbys skręcał w lewo lub prawo w zależnosci który jest zużyty.Ja bym najbardziej stawiał na tłumik że gdzieś obija o karoserię
Świstak;) Ani Mazda, ani Merca gwiazda nie da Ci tyle, co VW JAZDA :)
Moje Wozidełko;);) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=406052
Moje Wozidełko;);) http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=406052
Re: hałas/chrupanie przy dodawaniu gazu
nadal chrupie czy zdiagnozowałeś usterkę? Czy po rozgrzaniu silnika jest jest mniej słyszalne?
1. wymieniony prawy przegub wewnętrzny.
2. sprawdzona geometria kół, sprawdzone zaciski hamulca i tarcze.
3. sprawdzone mocowania układu wydechowego.
Chrupie coraz gorzej. Nie mam już pomysłu co to może być.
2. sprawdzona geometria kół, sprawdzone zaciski hamulca i tarcze.
3. sprawdzone mocowania układu wydechowego.
Chrupie coraz gorzej. Nie mam już pomysłu co to może być.
A gumy, tuleje wahaczy? Słychać podczas jazdy jeśli dobrze zrozumiałem. Pasowałoby tylko przy jexdzie z równomierną prędkością słychać nieźle:)
-
- Nowicjusz
Sprawdź czy osłona termiczna podłogi znajdująca się nad tłumikiem nie wpada w wibracje. Mi bardzo trzeszczało w miejscu gdzie ściana grodziowa stykała się z tą osłoną, a dokładniej wpadały w wibracje przewody które w tym miejscu wychodzą spod osłony termicznej. Przygiąłem tą osłonę w taki sposób żeby przewody były dociśnięte i problem zniknął. Dodam że trzeszczało w granicach 2 tys obrotów, na wyższych nie było objawów.
Sprawdziłem osłonę termiczną tłumika. Wygląda na solidnie mocowaną, nie mam na niej żadnych luzów.
Na zimnym silniku nie słychać chrupania.
Na zimnym silniku nie słychać chrupania.
Zobacz czy dźwięki nie dochodzą przypadkiem od kolektora ssącego