Witam!
Pacjent mk4,AJM,skrzynia 6b. Objawy: na postoju na pól sprzęgle czuc 2mas ale "mechanik" stwierdził, ze nie ma tragedi. Gdy jadę przy zmianie biegu po nacisnieciu sprzegla słychać delikatne chrobotanie i telepie buda , im wyższy bieg (większa prędkość tym bardziej). Przyspieszanie - nic nie slychac nic nie telepie, jest jak dawniej po odjeciu gazu jest tragedia, telepie cala buda , plastiki dostają padaczki (objaw jak przy mocno walniętym łożysku).
Podpowiedzi: auto ma niby 212 tys km (z tego co wiem sprzęgło nie bylo robione) . Jest niby po lipnym niemieckim chipie (albo to prezent od fabryki) w każdym razie vag pokazuje ponad 300Nm a powinno byc niby 280 (nie wiem czy w to sie wieży czy nie chce dac jak najwięcej podpowiedzi). Turbo jest wy*rane od dawna, puszcza olej i troszkę przeładowuje.
Zeby bylo za jednym zamachem: jesli to 2mas to oczywiście wymienię komplet ale dzis sprawdzalem i do 115 jest inne (numerycznie/katalogowo) niz 130/150 km. Czy mogę zamontować od ASz/ARL ? sa potrzebne inne sruby tak jak przy montarzy sprzegla z sharana ?
.......................
wlasnie wrocilem od innego mechanika, powiedzial , ze typowy objaw dla poduszki pod silnikiem (rozwulkanicowala sie) .. mozliwe?
układ napedowy (sprzeglo/skrzynia/???)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wrzuc bieg ,otwórz machę i bujnij autem tył , przód , jeśli silnik w zauważalny sposób się przemieszcza to może być poducha .Na dobrej jest minimalny skok i sprężyście wraca z powrotem , pozatym z objawów które opisujesz , dwumas też może powoli się kończyć
wojtas46, dzwonilem do 3ciego mowi zeby zobaczyc na vagu czy nie wyrzuca bledu.. bo wedlug niego ktorys pompowtrysk moze nie domagac i tak sie silnik zachowuje... oczywiscie na win7 nie dziala :/ musze lapka z xp skrecic... jutro mam byc na kanale apropo poduszek.
Dzieki
Dzieki
ex: MK4 245 km/460nm
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
A kto powiedział, że na win7 nie działa VAG? wszystko gra gitara. Zrób standardowy test na prostym odcinku wrzuć 1 bieg i ruszaj tylko ze sprzęgła. Jeśli przy ruszaniu będzie towarzyszyć epilepsja nadwozia to dwumas pada. Jeśli ruszysz gładko to raczej inna przyczyna. Zerknąłbym na te pompki jak już wspomniałeś.
...
pinstonvw, ja sie na tym nie znam na xp mi dzialal teraz nie dziala, kumpel mi mowil o jakims programie (nakladka na 7mke win xp - czy jak tam sie to zwie) ale .. zaczekam na niego sam sie nie dotykam . Test sprzęgła robiony, wszyscy jak jeden mąż mówią "tragedii nie ma" co kolwiek ma to oznaczac, teraz jeszcze przejechal sie "mechanikowaty" kumpel i powiedzal ze na poduszke nie wyglada bo nic sie nie dzieje przy gwaltownym hamowaniu jak i przyspieszaniu... wiec pewnie pompki (a tak dawno nic sie nie psuło :/ ).
na silniku żadnych błędów, pompki : kanal 13 - gitara (1 pompka na 50C ucieka pod "1") kanal 18- gitara, wszedzie 0 , kanal 23- jedna pompka ma wartosc 60-75 (silnik nie rozgrzany - 50 stopni) czy to juz tak tragiczny parametr, ze silnik sie tak zachowuje?