Oscylacja sondy lambda AEK

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Przemek MK3
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Oscylacja sondy lambda AEK

Post autor: Przemek MK3 » wt lis 15, 2011 13:02

bombelek pisze:Świece kiedy ostatnio wymieniałeś i jakiej są firmy??
Swiece boscha dwuelektrodoowe chyba albo trzy nie pamietam nie wymieniałem ich po zakupie wygladały raczej na wymieniane wic nie ruszałem ich jeszcze

Awatar użytkownika
bombelek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: bombelek » wt lis 15, 2011 13:16

W takim razie wymień kopułkę i palec. Zrób fotkę świecy od strony elektrod to zobaczymy w jakim są stanie :bigok:

Przemek MK3
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Przemek MK3 » pn lis 21, 2011 15:10

Witam wczoraj miałem chwile zrobiłem PrtSc z ustawien gazu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Stukowiec nadal wywala bledy. Mam takie jeszce obiekcje czy w prawidłowym miejscu jest przykrecoiny stukowiec jest obok niego wolne miejsce nieco wyzej (otwór nagwintowany) blizej rozrzadu, oraz czy wie ktos jakie sa najlepsze ustawienia czujnika poziomu gazu WPG jakos nie moge trafic z ustawieniami zeby dobrze gasły te kontolki. Butle mam 55 l.

Awatar użytkownika
bombelek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: bombelek » pn lis 21, 2011 23:56

Podaj czas wtrysku PB na wolnych obrotach, następnie przełącz na LPG i sprawdź, czy czas wtrysku PB jest taki sam. Z mapy wynika, że masz za ubogo od 2 do 5 ms i za bogato od 5 ms do 11 ms :D O ile ta mapa jest zrobiona w jednakowych warunkach zarówno na PB jak i LPG.
Co do ustawienia wskaźnika gazu:
http://www.ac.com.pl/public/pubonline/c ... oz_gaz.pdf
Jednak z autopsji wiem, że aby go poprawnie ustawić musiałbyć mieć pustą butlę i zrobić 5 jednakowych tankowań po około 9 litrów gazu - domniemam, że wchodzą Ci 44 litry do butli 55 L :helm:

Przemek MK3
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Przemek MK3 » wt lis 22, 2011 09:08

bombelek pisze:Podaj czas wtrysku PB na wolnych obrotach, następnie przełącz na LPG i sprawdź, czy czas wtrysku PB jest taki sam. Z mapy wynika, że masz za ubogo od 2 do 5 ms i za bogato od 5 ms do 11 ms :D O ile ta mapa jest zrobiona w jednakowych warunkach zarówno na PB jak i LPG.
Co do ustawienia wskaźnika gazu:
http://www.ac.com.pl/public/pubonline/c ... oz_gaz.pdf
Jednak z autopsji wiem, że aby go poprawnie ustawić musiałbyć mieć pustą butlę i zrobić 5 jednakowych tankowań po około 9 litrów gazu - domniemam, że wchodzą Ci 44 litry do butli 55 L :helm:
Dzieku wielkie za podesłanie linku, co do ustawien czasów wtrysków z tego co pamietam to bez zmian były czasy wtrysków na paliwie i lpg ale moge zrobic jeszcze jakby co PrtSc, co do mapy to normalnie starałem sie jechac, a mnoznik mozne recznie przestawic gdybym wiedził tylko na jakie wartosci ( jesli to to jest powodem. Na sonde nie patrz bo nie jest podlaczona do instalacji lpg stad takie wartosci( wiem ze fioletowy przewód od inst. lpg, ale nie wiem gdzie go wpiac w instlacje silnikową jesli ktos wie bardzo prosze o info lub foto) w rzeczywistosci działa sprawdzałem miernikiem. Do butli roznie wchodzi tego gazu zalezy jak głeboko wyjezdze rezerwe ale tak około 38-40 litrów teraz mam susze wiec zobacze ile wejdzie. Wskaznik pokazuje 4,30 v pusta butla wiec zatankuje pełna i policze te progi

Awatar użytkownika
bombelek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: bombelek » śr lis 23, 2011 00:42

Nie ma sprawy. Sondy nie musisz mieć podpiętej. Zrób te screeny z czasami na wolnych obrotach.

Przemek MK3
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Przemek MK3 » pt lis 25, 2011 19:45

bombelek pisze:Nie ma sprawy. Sondy nie musisz mieć podpiętej. Zrób te screeny z czasami na wolnych obrotach.
Obrazek
przesyłam na szybko Prtsc z czasów wtrysków

Awatar użytkownika
bombelek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: bombelek » pt lis 25, 2011 22:03

Teraz zrób jeszcze jeden taki sam na PB :D

Przemek MK3
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Przemek MK3 » śr lis 30, 2011 00:29

bombelek pisze:Teraz zrób jeszcze jeden taki sam na PB :D
wymieniona kopułka i palec na firmy BERU świece również na ngk z tym że teraz sprawdzając z katalogiem dostałem świece od silnika AFT niestety już założyłem i pytanie czy będzie to miało wpływ jakiś? auto chodzi równo troszkę lepiej poprze świece były firmy bosch 2 elektrodowe nowe są 3. Zaczekam do dłuższeg
o wyjazdu i wyjdzie czy nadal problem błędu jest. Czy teraz należało by kalibrować gaz i ustawiąć dodam że chodzi dobrze na gazie i benzynie

Awatar użytkownika
bombelek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: bombelek » śr lis 30, 2011 10:48

Przemek MK3 pisze: wymieniona kopułka i palec na firmy BERU świece również na ngk z tym że teraz sprawdzając z katalogiem dostałem świece od silnika AFT niestety już założyłem i pytanie czy będzie to miało wpływ jakiś? auto chodzi równo troszkę lepiej poprze świece były firmy bosch 2 elektrodowe nowe są 3. Zaczekam do dłuższeg
o wyjazdu i wyjdzie czy nadal problem błędu jest. Czy teraz należało by kalibrować gaz i ustawiąć dodam że chodzi dobrze na gazie i benzynie
Profilaktycznie możesz sprawdzić, ale nie trzeba nic kalibrować. Sterownik gazowy sczytuje czasy wtrysku benzyny ze sterownika silnika i to jest w zasadzie najważniejszy parametr :)

Przemek MK3
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Przemek MK3 » śr lis 30, 2011 11:04

bombelek pisze:
Przemek MK3 pisze: wymieniona kopułka i palec na firmy BERU świece również na ngk z tym że teraz sprawdzając z katalogiem dostałem świece od silnika AFT niestety już założyłem i pytanie czy będzie to miało wpływ jakiś? auto chodzi równo troszkę lepiej poprze świece były firmy bosch 2 elektrodowe nowe są 3. Zaczekam do dłuższeg
Profilaktycznie możesz sprawdzić, ale nie trzeba nic kalibrować. Sterownik gazowy sczytuje czasy wtrysku benzyny ze sterownika silnika i to jest w zasadzie najważniejszy parametr :)
A co ze swiecami zostawic czy wymienic na prawidłowe?? Co do PrtSc z czasów wtrysków benzyny to nie wystarczy tamten obraz sa widoczne czasy wtrysku PB gdyz z nich sa pobierane wartosci dla LPG??!!

Awatar użytkownika
bombelek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: bombelek » śr lis 30, 2011 17:31

W silniku AEK powinna być świeca BKUR5ET - odstęp elektrody 0,8 mm, a sprzedali Ci pewnie BKUR6ET-10 - odstęp elektrody 1,0 mm. Cieplejszą świecą jest też BKUR5ET, ale w obu są 3 elektrody - zostawiłbym te świece, jak nie masz problemów.

Już Ci odpowiadam, po co mi czas wtrysku PB na PB - żeby porównać go z czasem PB na LPG, czy jest taki sam i czy przypadkiem nie masz za ubogo na wolnych obrotach. Zasada jest prosta jeżeli czas wtrysku PB zmieni się po przełączeniu na LPG np obniży z 3,4 ms na 3,0 ms - wtedy masz za bogatą mieszankę, jeżeli się wydłuży np z 3,4 ms na 4,0 ms - wtedy masz za ubogą mieszankę.

Przemek MK3
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Przemek MK3 » pt gru 02, 2011 21:23

Witam ponownie
Przesyłam raz jeszcze wszytkie PrtSc jest rozniaca jednak po przełaczeniu na LPG spada do 0,4 ms czyli bogato. Błedów jak na razie nie ma ale jazda tylko po miescie jak na razie.

Obrazek
Obrazek

Mapa
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bombelek
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: bombelek » sob gru 03, 2011 12:35

Przemek MK3 pisze:Witam ponownie
Mapa
Obrazek
Obrazek
Mapy są zebrane w identycznych warunkach ?? Jeśli tak to - pierwszą kropkę od lewej podciągnij 1 raz do góry - najeżdżasz na nią myszką zaznaczasz i kursorem strzałki w górę, 3-cia i 4-ta kropka 2 razy w dół, 5-tą zostawiasz, a 6 i 7 (ostatnia) po jednym razie do góry. W zasadzie to chodzi, o to by mapy benzyny (niebieska) i gazu (zielona) pokryły się ze sobą, ale w takich samych warunkach na drodze i żeby odchyłka (ta czerwona linia) była jak najbliżej 0 :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”