Rozwiert 9A robimy moc bez turba
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- qbejs
- Ma gadane
- Kontakt:
Wg. mnie do 200hp nie ma co kuć. Doprężające tłoki robie te JE Pistons, Wiseco etc.
VW Corrado 2.0 16V@GT2871r || www.shineclinic.pl -> Detaling, Valeting, Smart Repair, Zmiana koloru PlastDip !
Oczywiście można iśc do 200 ta dfroga ale można tez dopreżyć a np. nie stosować wałków. Poźniej ew. walki mogły by jeszcze tylko wzmocnić.
Mysle narazie o jakiejs tanszej metodzie na doprezenie na ori gratach bo te tłoki z 7A wydają sie być ciekawym rozwiazaniem. Jeżeli to niew da rady to można nabyc wossnera w dowolnym wymiarze za 2000 PLN
ale po co wydawać tyle jak mozna mniej, a kucie mysle ze jest zbedne przy dopreżeniu 12:1 np
Mysle narazie o jakiejs tanszej metodzie na doprezenie na ori gratach bo te tłoki z 7A wydają sie być ciekawym rozwiazaniem. Jeżeli to niew da rady to można nabyc wossnera w dowolnym wymiarze za 2000 PLN
ale po co wydawać tyle jak mozna mniej, a kucie mysle ze jest zbedne przy dopreżeniu 12:1 np
Ostatnio zmieniony czw lis 17, 2011 23:28 przez Marszall, łącznie zmieniany 1 raz.
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
- qbejs
- Ma gadane
- Kontakt:
Heh, jak dla mnie to zaczynasz od robotę od końca. Najpierw wykorzystaj to co masz z fabryki, dodaj wałki ( oraz ITB najlepiej) i wykorzystaj w 100% możliwości głowicy. Dopiero wtedy dopręż motor. Samo 2k zł to tłoki a gdzie reszta kasy którą pochłonie Ci remont.
VW Corrado 2.0 16V@GT2871r || www.shineclinic.pl -> Detaling, Valeting, Smart Repair, Zmiana koloru PlastDip !
profi porting to pierwsza rzecz jaka zamierzam zrobić, ITB nie chce; ma być kolektor z KR. Wałki mogły by byc na koncu z racji tego, ze najłatwiej je w sumie zmienic. A o tłoki pytam gdzyz jeżeli bede chciał zrobić remont to i tak coś musze w tej kwesti zdziałac, (bo mam jeden inny tłok zresztą) ostatecznie lizne troche blok i podfrezuje kieszenie tłoków aby doprężyć.
Jeżeli mam wydac 2k PLN na tłoki to jednak wole wałki
ale jak da sie to zrobić na ori tłokach z jakiego VAG'a (co napewno bedzie tańsze) to czemu nie
Zobrazuje mój problem bo może to też coś naświetli:
Mam 9A na digi I; wałki ABF
planuje mu wykonac remont ale z racji tego ze przy składaniu tego silnika było widac już jakieś tam progi chciałbym go zremontować i złożyć na ori gratach
najpierw myslałem o rozwierceniu bloku KR ale wsumie nie jest to wcale takie łatwe (wykorbienie 2.0), wiec pomyslałem w druga stronę, dać wieksze tłoki a blok 9A rozwiercić (czyt. pozbyć sie progu) ale znowu ori tłoki najbliższe to tylko z 4.2 i zrobić tuleje na taki wymiar tez nie jest łatwe. Więc pewnie zostaje:
tulejowanie (nie mam doświadczenia nie wiem jak to sie sprawdza)
albo rozwiert i nadwymiar. Niestety ceny tłoków sa niemałe wiec zostając przy tej opcji najkożystniej byłoby kupić wossnera pod dowolny wymiar z doprężeniem.
A jezeli juz o doprezeniu wspomniałem to pomyslałem że może jakieś tłoki koncernowe jak nie pojemność to stopień sprezania mi załatwią i dlatego moje propozycje. Myśle ze takimi tłokami można coś wskrzesać za niewielką kase skoro i tak mam zamiar zmienić tłoki (bądź tuleje)
Jest jeszcze opcja zakupienia bloku od ABF'a ale też niewiadomo w jakim stanie (plusy to czujnik wału pod ewentualny Digi 3)
głowica i wałki to oczywiści najmniejszy problem ale chce mieć dobry blok
Jeżeli mam wydac 2k PLN na tłoki to jednak wole wałki
ale jak da sie to zrobić na ori tłokach z jakiego VAG'a (co napewno bedzie tańsze) to czemu nie
Zobrazuje mój problem bo może to też coś naświetli:
Mam 9A na digi I; wałki ABF
planuje mu wykonac remont ale z racji tego ze przy składaniu tego silnika było widac już jakieś tam progi chciałbym go zremontować i złożyć na ori gratach
najpierw myslałem o rozwierceniu bloku KR ale wsumie nie jest to wcale takie łatwe (wykorbienie 2.0), wiec pomyslałem w druga stronę, dać wieksze tłoki a blok 9A rozwiercić (czyt. pozbyć sie progu) ale znowu ori tłoki najbliższe to tylko z 4.2 i zrobić tuleje na taki wymiar tez nie jest łatwe. Więc pewnie zostaje:
tulejowanie (nie mam doświadczenia nie wiem jak to sie sprawdza)
albo rozwiert i nadwymiar. Niestety ceny tłoków sa niemałe wiec zostając przy tej opcji najkożystniej byłoby kupić wossnera pod dowolny wymiar z doprężeniem.
A jezeli juz o doprezeniu wspomniałem to pomyslałem że może jakieś tłoki koncernowe jak nie pojemność to stopień sprezania mi załatwią i dlatego moje propozycje. Myśle ze takimi tłokami można coś wskrzesać za niewielką kase skoro i tak mam zamiar zmienić tłoki (bądź tuleje)
Jest jeszcze opcja zakupienia bloku od ABF'a ale też niewiadomo w jakim stanie (plusy to czujnik wału pod ewentualny Digi 3)
głowica i wałki to oczywiści najmniejszy problem ale chce mieć dobry blok
Ostatnio zmieniony czw lis 17, 2011 23:43 przez Marszall, łącznie zmieniany 2 razy.
A te tłoki z 7A da jakoś ugryźć? Rożnica w wyskości denka wynosi 3.6 mm chyba troche przy dużo jak na dopreżenie? Podejżewam że na frezowanie kieszeni zabrakło by miejsca
Marszall nie kombinuj i skladaj 9a ,kup ori tloki a jak masz blok wylatany to poszukaj cos w dobrym stanie i juz
http://moto.allegro.pl/vw-passat-b3-2-0 ... 24387.html" onclick="window.open(this.href);return false; tu masz kpl. dol glowica sciagnieta to i wszystko mozna sprawdzic a jak chcesz to mam na sprzedaz blok kr-a po szlifie bez progow z tlokami MAHLE do tego wal na glownym po szlifie ,korby nominal w silniku byl robiony remont kpl. bo panewki ma oryginalne audi/vw z 96r.{ktos kiedys grubo zaplacil za taki remoncik}
PS.pytales w innym temacie o przepustnice z s2 w poniedzialek zmierze to ci odp.
http://moto.allegro.pl/vw-passat-b3-2-0 ... 24387.html" onclick="window.open(this.href);return false; tu masz kpl. dol glowica sciagnieta to i wszystko mozna sprawdzic a jak chcesz to mam na sprzedaz blok kr-a po szlifie bez progow z tlokami MAHLE do tego wal na glownym po szlifie ,korby nominal w silniku byl robiony remont kpl. bo panewki ma oryginalne audi/vw z 96r.{ktos kiedys grubo zaplacil za taki remoncik}
PS.pytales w innym temacie o przepustnice z s2 w poniedzialek zmierze to ci odp.
GOLF MK4 R32 OEM - niuu car
AUDI R$4 B5 ,Big Brake rs6 C7 390mm,Wagner,BC Racing...-family car
AUDI S3 8L ABT IMOLA YELLOW BAM-wife car
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
mysle ze w dobrym stanie bez progów 9A to bedzie ciężko znaleźć. A w kwesti tulejowania - sprawdza sie takie rozwiązanie?
dziękiza link na allegro stoi goły ABF za 600 pln (z głowicą)
dziękiza link na allegro stoi goły ABF za 600 pln (z głowicą)
- qbejs
- Ma gadane
- Kontakt:
Bo ja wiem czy trudno, mój przy 305k km miał blok w bdb stanie i gdyby nie rozwiert pod kucizne to możnaby zostać przy ori tłokach. Ale jak masz ABF'a to bierz, głównie ze względu na wbudowany czujnik położenia wału bo prędzej czy później i tak skończysz ze standalone ale jakimś nowszym motronick'iem.
moze głupie pytanie ale czy nie ma problemów z tym wyższym blokiem w ABF chodzi o wadzenie kolektora o maskę itp
Kur$#@%^$!&! Już sam nie wiem, chciałbym zbudowac mocne N/A ale sam nie wiem jauż na jakich gratach,
Chyba ostatecznie bedzie najlepiej dorwać dobry blok od ABF'a obrobić profi głowice, dac wałki 276 i Digi 3 z ABF'a swapując obrobiona również przepustnice na kolektor KR 50
Myslałęm że coś mocnego wyciągne z 9A ale jednak wszystko zmierza ku ABF na digi 3
Chyba ostatecznie bedzie najlepiej dorwać dobry blok od ABF'a obrobić profi głowice, dac wałki 276 i Digi 3 z ABF'a swapując obrobiona również przepustnice na kolektor KR 50
Myslałęm że coś mocnego wyciągne z 9A ale jednak wszystko zmierza ku ABF na digi 3
Re: Rozwiert 9A robimy moc bez turba
No ABF jest wyższy ale w Goflie 2 to nie powinien być problemMarszall pisze:moze głupie pytanie ale czy nie ma problemów z tym wyższym blokiem w ABF chodzi o wadzenie kolektora o maskę itp
dokladnie ,jestem tego samego zdania ze w 16-ch bloki nie leca az tak bardzo jak w g60 jeszce nie trafilem na blok w 16 z ponadprzecietnymi progami wiec Marszal zima dluga szukaj dobrego bloku i daj spokuj z jakimis rozwiertai lepiej zainwestuj w inne fantyqbejs pisze:Bo ja wiem czy trudno, mój przy 305k km miał blok w bdb stanie i gdyby nie rozwiert pod kucizne to możnaby zostać przy ori tłokach. Ale jak masz ABF'a to bierz, głównie ze względu na wbudowany czujnik położenia wału bo prędzej czy później i tak skończysz ze standalone ale jakimś nowszym motronick'iem.
a co do abfa w mk2 to luz
GOLF MK4 R32 OEM - niuu car
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
MK2 R32 4Motion ,Rallye?
wiec chyba bym sie skusił jednak na ABF'a bo poprostu przyrosty większe na digi 3 a i tak mam zamiar drugą głowice od ABF'a kupić wiec mozę z całym ABF'em by sie dało. No mój z tego co pamiętam miał juz progi może nie duże ale zawsze (wogóle to kiedyś kupiłem na swap 1.8 PL ale że miał spore progi to kupiłem tego 9A z mniejszymi)
Możesz to jakoś uzasadnić?? Albo rozwiń o co dokładnie ci chodziMarszall pisze: bo poprostu przyrosty większe na digi 3