Czy silnik AHU z Passata B5 podejdzie do B4?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Jak w temacie, moje pytanie czy silnik z Passata B5 AHU pasuje bez przeróbek do PassataB4 1Z? Czy wystarczy mocowania przełożyć z 1Z?
wystarczy zdjąc wiskoze i całą łape trzymająca alternator pompe wspome i całe to badziewie z silnika ahu z b5 i zamienic z tą w b4 z osprzetem z b4
silniki same w sobie są identyczne
Fahoo pisze:wystarczy zdjąc wiskoze i całą łape trzymająca alternator pompe wspome i całe to badziewie z silnika ahu z b5 i zamienic z tą w b4 z osprzetem z b4
ja też tak kiedyś myślałem. są inne bloki i niestey pompy wody z silnika poprzecznego nie przykręcisz do wzdłużnego.
jedynie jeszcze z audi 80 B4 ze wzdłużnych silników można adoptować bez niepotrzebnych komplikacji.
-
- Nowicjusz
no właśnie spojrzałem na etke i jest w ahu inna pompa wody
jeśli masz AHU z auta gdzie był poprzecznie zamontowany to go śmiało bierz ale jeśli chcesz założyć z B5 to jeśli będzie Ci kolidować pompa wspomagania z belką to nic nie zrobisz jeśli nie będziesz chciał tego rezać a z efektów na pewno nie będziesz zadowolony jak ja kiedyś.
Fahoo,
tak pasuje, nie będę zaprzeczał bo jest dokładnie jak mówisz, pasuje ale do boku ale gabatywy pompy wraz z korpusem powodują że koliduje z przednią belką nadwozia. wiem bo sam przez to przeszłem i powiem że z rozwiązania nie jestem dumny ale wtedy przy tak krótkim czasie nie dało się inaczej. dziś już bym sobie głowy nie zawracał nawet nowym silnikiem wzdłużnym jeśli w biorcy miałby siedzieć w poprzek.
chyba że ktoś się rozochci i zaaplikuje PD. tego jeszcze nie robiłem ale słyszałem opinie że tu bloki są identyczne czy to z silników wzdłużnych czy poprzecznym. niestety nie miałem okazji zweryfikować tego osobiście.
tak pasuje, nie będę zaprzeczał bo jest dokładnie jak mówisz, pasuje ale do boku ale gabatywy pompy wraz z korpusem powodują że koliduje z przednią belką nadwozia. wiem bo sam przez to przeszłem i powiem że z rozwiązania nie jestem dumny ale wtedy przy tak krótkim czasie nie dało się inaczej. dziś już bym sobie głowy nie zawracał nawet nowym silnikiem wzdłużnym jeśli w biorcy miałby siedzieć w poprzek.
chyba że ktoś się rozochci i zaaplikuje PD. tego jeszcze nie robiłem ale słyszałem opinie że tu bloki są identyczne czy to z silników wzdłużnych czy poprzecznym. niestety nie miałem okazji zweryfikować tego osobiście.
-
- Nowicjusz
Re: Czy silnik AHU z Passata B5 podejdzie do B4?
A w silniku AFN nie jest taka sama pompa wody co w 1Z? Słyszałem, że przy przekładaniu pompy z 1Z to trzeba w bloku zeszlifować kawałek nadlewu i będzie git.