oswietlenie wnetrza

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
matador87
Nowicjusz
Nowicjusz

oswietlenie wnetrza

Post autor: matador87 » ndz lis 06, 2011 22:17

Witam wszystkich kolegów na forum. Wiele razy śledziłem posty, ale nigdy nie mogłem znależc tematu, który w 100% dotyczyłby tego co się mnie przytrafiło. Problem polega na tym, że oświetlenie wnętrza,tzn lampki nad kierowca oraz tylne nad drzwiami ( autko VW Golf IV 1999r, 5d, 110km AHF) nie działają po otwarciu żadnych drzwi natomiast oświetlenie w drzwiach działa normalnie z jednym minusem, tzn cyklicznie mruga i słychac jakby jakiś przekaźnik pstrykał. Proszę o potwierdzenie czy to ta dioda w drzwiach kierowcy, mikrostyk, może coś innego. Dodam, że brzęczyk od świateł działa normalnie, a reszta świateł wnętrza po włączeniu ich też działa tylko nie działa po otwarciu drzwi. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

oswietlenie wnetrza

Post autor: Qto » ndz lis 06, 2011 22:22

moduł komfortu nawala, dobierz się do niego i zobacz czy po otwarciu drzwi pojawia się masa na kablu niebiesko/szarym. Pstrykanie o którym piszesz to zapewne z modułu komfortu właśnie...spróbuj go rozebrać i poprawić luty, być może przekaźnik będzie do wymiany - jest on odpowiedzialny właśnie za oświetlenie wnętrza

Awatar użytkownika
matador87
Nowicjusz
Nowicjusz

oswietlenie wnetrza

Post autor: matador87 » ndz lis 06, 2011 22:25

ok, moduł komfortu znajdę pewnie pod fotelem kierowcy, tylko jak sprawdzic ową masę na tym kablu?? w jaki sposób??

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

oswietlenie wnetrza

Post autor: Qto » ndz lis 06, 2011 22:30

matador87 pisze:moduł komfortu znajdę pewnie pod fotelem kierowcy
pewnie nie...nad skrzynką przekaźników, przy kolumnie kierowniczej - cza plastiki pod kierownicą rozebrać
matador87 pisze:jak sprawdzic ową masę na tym kablu?
- miernik
- żarówka z dwoma kabelkami, jeden do plusa drugi do tego kabelka
- dać masę na krótko na ten kabelek i zobaczyć czy lampki zadziałają (pamiętać żeby ustawić je aby się włączały przy otwartych drzwiach)...jak zadziałają to brak masy i winny cykający przekaźnik. Luty w module i tak do poprawy skoro ten przekaźnik cyka...

Awatar użytkownika
matador87
Nowicjusz
Nowicjusz

oswietlenie wnetrza

Post autor: matador87 » ndz lis 06, 2011 22:38

ok. odezwe sie w nast weekend, gdyż dziś wyjeżdżam i dam znac jakie rezultaty będą po Twojej poradzie. jeszcze jedno pytanko mam.
Tata ma również mkIV tylko w 1.6 SR 1998r 3d. Problem polega na tym, że kilka dni temu musi zamykac auto drzwiami od pasazera bo nie obroci kluczyka w drzwiach kierowcy. Bardzo ciezko idzie i nie chce probowac na sile zeby nie polamac kluczyka.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

oswietlenie wnetrza

Post autor: Qto » ndz lis 06, 2011 22:42

Wyciągnąć wkładkę i sprawdzić jak chodzi...jak ok to wyciągnąć zamek i badać co jest nie halo
Tu instrukcja jak wytargać wkładkę i cały zamek http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=255090" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
matador87
Nowicjusz
Nowicjusz

oswietlenie wnetrza

Post autor: matador87 » pn lis 14, 2011 19:24

znalazłem moduł komfortu, o ile się nie myle jest to ta mała prostokątna puszka na zdjęciu poniżej. Owe pstrykanie pochodzi własnie z modułu. Próbowałem zrobic to lutowanie ale nie wiedzialem od czego zacząc. Bardzo bym prosił o zaznaczeniu owych miejsc do lutowania

tutaj Obrazek

Obrazek

Obrazek

owe pstryka nie pochodzi z tego przekaznika z zielonymi napisami (tak mi sie wydaje)

jak poprawic te luty skoro posiadam tylko normalnůa lutownice taka pistoletową, boje sie ze moge sprawic ze miejsca lutowania sie zlacza i bedzie kicha. chyba ze jest na to jakis sprawdzony sposob

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

oswietlenie wnetrza

Post autor: Qto » pn lis 14, 2011 23:36

matador87 pisze:owe pstryka nie pochodzi z tego przekaznika z zielonymi napisami (tak mi sie wydaje)
Pewnie dobrze Ci się wydaje... popraw luty pod nim...lutownicą transformatorową dasz radę to zrobić, tylko żebyś miał w miarę mały grot

Awatar użytkownika
matador87
Nowicjusz
Nowicjusz

oswietlenie wnetrza

Post autor: matador87 » pn lis 14, 2011 23:57

tak sie złożyło, że akurat te luty poprawiłem (wziąłem sie za te większe bo było łatwiej i bezpieczniej) ale efektu nie widac zbytnio, bo wszystko nadal w martwym punkcie. Chyba,ze jutro bardziej się do tego przyłożę i dokładnie je poprawie. Na zdjęciu widac które... niestety te na niebiesko trochę niechlujnie mi wyszły i po tym zaprzestałem dalszych lutowań ze względu na obawy odnośnie całego urządzenia, na szczęście nic złego się nie stało, ale moje poczynania na niewiele się zdały :(
po tym jak odłączyłem kostkę od modułu podłączyłem żarówkę pod czerwony przewód w tej kostce (1 w od jednej ze stron) i niebiesko-szary (o jeden kabelek dalej - na tym kabelku było o więcej niebieskiego niż szarego, bo znalazłem tez kabelek niebiesko szary, ale było na nim więcej szarego niż niebieskiego i miałem dylemat, ale myśle, że dobrze wybrałem) w każdym bądź razie żarówka zapaliła sie :)
:okej:
Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

oswietlenie wnetrza

Post autor: Qto » wt lis 15, 2011 00:08

Qto pisze:na kablu niebiesko/szarym
czyli więcej niebieskiego i mniej szarego...za pewne kabel niebieski z szarym paskiem

Awatar użytkownika
matador87
Nowicjusz
Nowicjusz

oswietlenie wnetrza

Post autor: matador87 » wt lis 15, 2011 00:20

dokładnie, ten niebieski z szarym paskiem (one są prawie obok siebie). Piszesz żeby poprawic luty, ale tylko te pod tym przekaźnikiem czy wszystkie?? Jednak ostatnio zauważyłem, że czasem oświetlenie zadziała jak powinno, dziwi mnie to, ale tak jest, wszystko działa jak należy,ale nie na dlugo, później znowu nie działa, czasem mu się tak przydarzy. tak w ogóle to dziś założyłem koła zimowe 195/65 r15 na alu i zmian na lepsze z dynamiką nie widac:/ :-(

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

oswietlenie wnetrza

Post autor: Qto » wt lis 15, 2011 00:31

Przekaźnik jest bezpośrednio odpowiedzialny za oświetlenie wnętrza także poprawienie lutów pod nim na pewno...reszta wedle uznania - na pewno nie zaszkodzi

Awatar użytkownika
matador87
Nowicjusz
Nowicjusz

oswietlenie wnetrza

Post autor: matador87 » wt lis 15, 2011 00:41

ok, juro przyłoże się do tego z należytą starannością. Mam nadzieję, że zaskoczą mnie pozytywne efekty. Niedługo postaram sie zrobic logi i dac je do oceny, może znajdziecie lekarstwo by pomóc ożywic sie mojej furce...

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

oswietlenie wnetrza

Post autor: wesol » wt lis 15, 2011 09:50

dosc czesto tez powstaja zimne luty na tym przylaczu gdzie te druciki sa wlutowane do plytki. Wtyczka sobie drga podczas jazdy i powstaja te zimne luty. Najlepiej jak polutujesz calosć. Ja tak zrobilem w poprzednim golfie i problemy znikly choc mialem inne ale to nieistotne. We wtyczke od strony wazki tez psiknij jakims odrdzewiaczem.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”