Piny w radiu, nie gra bez kluczyka w stacyjce.
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam.
Kupiłem sobie do swojego borowika radio LG LCF-600URU. W zestawie były przełączki kostek. Podłączyłem tak jak należy lecz radio gra tylko gdy kluczyk jest w stacyjce, nie musi być to zapłon lecz tylko wsadzony kluczyk w stacyjkę. Radio także nie ma pamięci, po wyciągnięciu kluczyka (wyłączeniu) wsadzeniu kluczyka oraz włączeniu radia, radio nie zapamiętuje swoich ustawień i wraca do fabrycznych. Proszę o pomoc co z tym działać, jakie piny zmienić?
Kupiłem sobie do swojego borowika radio LG LCF-600URU. W zestawie były przełączki kostek. Podłączyłem tak jak należy lecz radio gra tylko gdy kluczyk jest w stacyjce, nie musi być to zapłon lecz tylko wsadzony kluczyk w stacyjkę. Radio także nie ma pamięci, po wyciągnięciu kluczyka (wyłączeniu) wsadzeniu kluczyka oraz włączeniu radia, radio nie zapamiętuje swoich ustawień i wraca do fabrycznych. Proszę o pomoc co z tym działać, jakie piny zmienić?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Zamienić w "przełączkach" żółty z czerwonym - dwa zasilania, a jak nie pomoże - zewrzeć je tak, by czerwono-brązowy od samochodu pozostał wolny.
Re: Piny w radiu, nie gra bez kluczyka w stacyjce.
Ten żółty i czerwony w tych kablach od radia LG czy przy tych pinach które lecą w aucie?Zico63b pisze:Zamienić w "przełączkach" żółty z czerwonym - dwa zasilania, a jak nie pomoże - zewrzeć je tak, by czerwono-brązowy od samochodu pozostał wolny.
- Paweł Marek
- V.I.P.
zamieniasz w ten sposób plus stały z plusem po zapłonie dostosowując instalację pod radio niefabryczne. Przy takim podpięciu rownież nie zagra bez kluczyka ale pamięć będzie mial.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Paweł Marek,
A co można poradzić na granie bez kluczyka? Jedyną metodą jest pociągnąć przewód bezpośrednio pod aku omijając zapłon ze stacyjki, ale wolałbym to rozwiązać łatwiej.
A co można poradzić na granie bez kluczyka? Jedyną metodą jest pociągnąć przewód bezpośrednio pod aku omijając zapłon ze stacyjki, ale wolałbym to rozwiązać łatwiej.
Od strony radia powinieneś mieć zółty-pamięć i czerwony-zasilanie, od strony auta masz czerwono biały cały czas pod napięciem i żółto czerwony po stacyjce.
Jak chcesz żeby grało cały czas niezależnie od stacyjki to żółty i czerwony radia łączysz z czerwono białym z auta.
I jeszcze jedno trzeba uważać na czerwono biały na pinie 5 kostki ISO ale jak już radio podłączyłeś i nic się nie stało to to zostaw.
Jak chcesz żeby grało cały czas niezależnie od stacyjki to żółty i czerwony radia łączysz z czerwono białym z auta.
I jeszcze jedno trzeba uważać na czerwono biały na pinie 5 kostki ISO ale jak już radio podłączyłeś i nic się nie stało to to zostaw.
- Paweł Marek
- V.I.P.
raczej chodzi o brązowo czerwony czyli plus po włożeniu kluczyka (bez przekręcenia go). JacekB, uważaj z tym pomysłem ponieważ tak podpięte radia zwłaszcza niektórych marek zżerają prąd mimo że wyłączone, w każdym razie powinieneś przed zamontowaniem tak zmierzyć amperomierzem pobór prądu bo na mrozach może cię przykrość spotkac i nie zapalisz rano auta.marcgend pisze:żółto czerwony
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Do tego jest jeszcze jedna sprawa: różne radia mają różnie rozwiązane główne zasilanie swego wewnętrznego wzmacniacza. VW jest przystosowany do fabrycznych radyjek i (po zamianie tych kabelków) także Blaupunktów. Innym radiom trzeba pomierzyć prąd, ponieważ pobranie zasilania do wzmacniacza z cieniutkiego brązowo-czerwonego kończy się zniszczeniem kostki stacyjki i przewodu. Ten cienki jest TYLKO do sterowania, kilka miliamperów.Paweł Marek pisze:JacekB, uważaj z tym pomysłem ponieważ tak podpięte radia zwłaszcza niektórych marek zżerają prąd mimo że wyłączone, w każdym razie powinieneś przed zamontowaniem tak zmierzyć amperomierzem pobór prądu bo na mrozach może cię przykrość spotkac i nie zapalisz rano auta.
schemat kostki ISO
To powinno Ci wyjaśnić co masz zrobić. Najczęściej podłączenie 2 kabli pod pin gdzie jest stały prą sprawę załatwia. Miłej zabawy
Jest to przykładowa kostka ISO i ciebie interesują tylko A (zasilanie) i B (głośniki) kostka C (wyświetlacz w samochodzie w tym wypadku z OPLA) ciebie nie dotyczy:
KOSTKA A
NR 4 zasilanie po stacyjce(działa gdy klucz w stacyjce)
NR 5 zasilanie anteny
NR 6 podświetlanie po włączeniu świateł w samochodzie jest napięcie na tym PIN-ie)
NR 7 stały prąd (zawsze o ile jest sprawny akumulator podpięty do auta)
NR 8 MASA
KOSTKA B
PIN 1 Głośnik prawy tył "+"
PIN 2 Głośnik prawy tył "-"
PIN 3 Głośnik prawy przód "+"
PIN 4 Głośnik prawy przód "-"
PIN 5 Głośnik lewy przód "+"
PIN 6 Głośnik lewy przód "-"
PIN 7 Głośnik lewy tył "+"
PIN 8 Głośnik lewy tył "-"
Jest to przykładowa kostka ISO i ciebie interesują tylko A (zasilanie) i B (głośniki) kostka C (wyświetlacz w samochodzie w tym wypadku z OPLA) ciebie nie dotyczy:
KOSTKA A
NR 4 zasilanie po stacyjce(działa gdy klucz w stacyjce)
NR 5 zasilanie anteny
NR 6 podświetlanie po włączeniu świateł w samochodzie jest napięcie na tym PIN-ie)
NR 7 stały prąd (zawsze o ile jest sprawny akumulator podpięty do auta)
NR 8 MASA
KOSTKA B
PIN 1 Głośnik prawy tył "+"
PIN 2 Głośnik prawy tył "-"
PIN 3 Głośnik prawy przód "+"
PIN 4 Głośnik prawy przód "-"
PIN 5 Głośnik lewy przód "+"
PIN 6 Głośnik lewy przód "-"
PIN 7 Głośnik lewy tył "+"
PIN 8 Głośnik lewy tył "-"
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Powyższe rozwiązanie (piny 4 i 7 we wtyku A) jest układem fabrycznym VW, pasującym tylko do radioodbiorników fabrycznych. Każde praktycznie inne radio wymaga ich ze sobą zamiany!
Radio i układ fabryczny:
Układ zamienionych pinów do urządzeń innych producentów:
Tylko proszę zauważyć jak cienkim kabelkiem idzie prąd zwany na stronie o złączach ISO - "zasilanie"!
Przykładowe, ale bardzo obszerne źródło:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... soshop.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Radio i układ fabryczny:
Układ zamienionych pinów do urządzeń innych producentów:
Tylko proszę zauważyć jak cienkim kabelkiem idzie prąd zwany na stronie o złączach ISO - "zasilanie"!
Przykładowe, ale bardzo obszerne źródło:
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... soshop.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
A co zrobić aby radio działało z czujnikiem światła w lusterku i aby samo dostosowywało podświetlenie zależnie od czujnika światła?
Druga rzecz to wyświetlanie godziny, gdy uruchomię tą opcję to pojawia mi się komunikat że brak godziny?
Druga rzecz to wyświetlanie godziny, gdy uruchomię tą opcję to pojawia mi się komunikat że brak godziny?
Re: Piny w radiu, nie gra bez kluczyka w stacyjce.
JacekB pisze:A co zrobić aby radio działało z czujnikiem światła w lusterku i aby samo dostosowywało podświetlenie zależnie od czujnika światła?
Na temat podświetlania radia i jego zależności od czujnika w lusterku to raczej się nie wypowiem gdyż ten temat jest mi obcy
To może być opcja w radiu i należy ją ustawić. Jak radio nie ma podtrzymania to też nie będzie pamiętać ustawienia.Możliwe że ta funkcja korzysta z funkcji RDS z radia a jak nie ma sygnału to i nie pokaże godziny. (To jest tylko moje przypuszczenie i mogę się mylić) Poczytaj instrukcję obsługi do Twojego radyjka może tam coś pisze na ten tematJacekB pisze:
czujnik w lusterku służy do ściemniania lusterka jak czujnik od strony szyby wskazuje że jest ciemno a czujnik od strony kabiny/tylnej szyby jasno - więc jak lubisz mieć choinkę z radia to da sie wskazać który to pinJacekB pisze:A co zrobić aby radio działało z czujnikiem światła w lusterku i aby samo dostosowywało podświetlenie zależnie od czujnika światła?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5