Parowanie szyb bez klimy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Parowanie szyb bez klimy
Zaczęła mi szwankować tylna wycieraczka po włożeniu kluczyka i włączeniu zapolu wycieraczka zaczyna pracować bez włączeniu manetki oraz przy odpalaniu ta sama sytuacja . Zatrzymuje się przeważnie na środku a nie z boku jak powinna czy przekaźnik czasowy mi padł od wycieraczki czy jest zwarcie na okablowaniu lub w sterowaniu wycieraczki ? A co do parowania szyb po jeździe zmieniam obieg z ciepłego na zimne powietrze i szyby nie parują już od środka na dłuższych postojach .
Re: Parowanie szyb bez klimy
Właśnie pozbyłem się dzisiaj zaparowania szyb w swoim golfie IV (klimatronik), po trzech latach udręki . Dużo podpowiedzi uzyskałem z forum. Po prostu silniczek regulacji nawiewu nie przełączał przepustnic i jeżdziłem cały czas na wewnętrznej cyrkulacji.Na pulpicie klimatronika wyświetlało przełączanie się przepustnicy, słychać było prace silniczka, jednak sterowania przepustnicami nie było.Chyba coś się urwało. W samochodzie syf, szyby zaparowane, a zimą zamarznięte.Dopiero sprawdziłem ręką pod schowkiem i przyczyna się znalazła.Przepustnica była cały czas otwarta. Na razie zrobiłem haczyk z cienkiego sprężynowego drutu włożyłem go w tą kratkę pod schowkiem i pociągając tym haczykiem przepustnicę do dołu- zamknęła się.Zajżę tam dopiero na wiosnę jak się ociepli.Na razie problemu z parowaniem szyb nie ma.I cikawostka-dopiero teraz poczółem jaki śmierdzący mam płyn do spryskiwaczy.Wniosek-jeżeli nie czuje się zapachu płynu podczas pryskania na szybę, na pewno chodzi tylko cyrkulacja wewnętrzna.
Parowanie szyb bez klimy
Sprawdzałem czyt nie mam włączonego obiegu zamkniętego przez nagrzanie samochodu i przerzuceniu z ciepłego powietrza na zimne i takie otrzymałem ale na pewno mam coś nie tak ze sterowaniem muszę naprawić obieg zamknięty może dzieje się coś tam jeszcze oprócz tego .
Co do wycieraczki tylnej ponownie ja wydostałem z auta i po otwarciu plastiku gdzie znajduje się płytka sterowania silniczka było zwarcie na ścieżkach ( biały nalot ) wiec postanowiłem wymyć ja acetylenem i jutro ja założę zobaczymy czy pomoże jeśli nie trzeba będzie kupić nowy silniczek
Co do wycieraczki tylnej ponownie ja wydostałem z auta i po otwarciu plastiku gdzie znajduje się płytka sterowania silniczka było zwarcie na ścieżkach ( biały nalot ) wiec postanowiłem wymyć ja acetylenem i jutro ja założę zobaczymy czy pomoże jeśli nie trzeba będzie kupić nowy silniczek
Parowanie szyb bez klimy
Wiem że odkopałem temat ale nie ma sensu pisac nowego skoro ten sie na da
Też strasznie mi parują szyby tylne w drzwiach wymieniłem filter kabinowy i nic nie dało,dywaniki suche i podłoga również...sprawdzałem nagrzewnice i górna jak i dolna klapka działa prawidłowo,
sam już nie wiem co może być ale nie mam już do tego nerwów...auto stoi puste wszystko ok a dwie osoby wystarczą i już tył paruje grrr nie wiem może nagrzewnica słabo grzeje na tył.
Też strasznie mi parują szyby tylne w drzwiach wymieniłem filter kabinowy i nic nie dało,dywaniki suche i podłoga również...sprawdzałem nagrzewnice i górna jak i dolna klapka działa prawidłowo,
sam już nie wiem co może być ale nie mam już do tego nerwów...auto stoi puste wszystko ok a dwie osoby wystarczą i już tył paruje grrr nie wiem może nagrzewnica słabo grzeje na tył.
Byłe mk4 i BMW- viewtopic.php?f=89&t=382399" onclick="window.open(this.href);return false;
Mk5 - viewtopic.php?f=90&t=551962&p=6560642#p6560642" onclick="window.open(this.href);return false;
Mk5 - viewtopic.php?f=90&t=551962&p=6560642#p6560642" onclick="window.open(this.href);return false;