[ankieta] jaki olej?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
[ankieta] jaki olej?
... opinie są podzielone? Jestem ciekaw co wy myślicie. Dzięki za głosy!
A chodzi o to:
Jaki olej lalibyście do mk3 '95 1.8i 170000km przebieg?
Pozdrawiam!
ps. sorry za zamęt w tytule posta, nie wiedziałem, że [ankieta] samo się doda..
A chodzi o to:
Jaki olej lalibyście do mk3 '95 1.8i 170000km przebieg?
Pozdrawiam!
ps. sorry za zamęt w tytule posta, nie wiedziałem, że [ankieta] samo się doda..
-
- Użytkownik
- Kontakt:
wiesz zależy w jakim stanie ten silnik i na czym był wcześniej jeżdrzony - bo ktoś mógł go zarzynać na krótkich trasach, a mógł tez jeździc po autostradach na fullsyntetyku cały czas (np jak mój mk3 ABD 1.4 - jeżdrzony cały czas na długich odcinkach i przez cały czas eksploatacji w niemczech [220tkm] jeżdrzony na fullsyntetyku)
więcej info musiałbys podac żeby tu coś konktertnego wymyślić
pozdro
więcej info musiałbys podac żeby tu coś konktertnego wymyślić
pozdro
Był Golf MK3, było Polo 6N, a teraz mam Lwa :)
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
heh... napisałem, że przez 5 ostatnich lat jeździła nim kobitka - nie to żebym miał coś do kobiet za kółkiem, ale ta akurat nie miała bladego pojęcia o czymkolwiek co jest pod maską. Lała full syntetyk, bo tak jej "poradził" sprzedawca - i w ten sposób przez ładnych parę latek wlewała najdroższy możliwy olej sądząc, że jeśli coś jest najdroższe to jest najlepsze.Pinhead pisze:Jak był lany syntetyk to po co się pytasz jaki olej wlać ? Chcesz usłyszeć że mineralny dobry na wszystko ? Zresztą już jakiś "fachowiec" poleca Ci wymiane z syntetyka na mineralny
Zatem argument, że skoro był lany syntetyk to dalej lać syntetyk do mnie nie przemawia - dlatego zasięgam Waszej opinii.
Ale jakiej opinii się spodziewasz skoro na tym forum ludzie polecają dosłownie wszystko ? Co ja mam to polecam - takie jest motto jeśli chodzi o "expertów" olejowych. Leją tanie minerały bo im kasy szkoda ale argumentują to że mineralny jest dobry na wszystko Ktoś ma silnik w stanie idealnym.... minerała mu ! Ktoś jeździ na syntetyku... mineralnym niech zalewa, bo mineralny to najlepszy olej bo tani i dobry a dobry bo tani. A jak się kupi jakiegoś gęstego syfa to nawet można remont odwlec Już w tym wątku, kilka postów powyżej możesz sie o tym przekonać. A zasada jest prosta - był lany syntetyk to lej dalej syntetyk, nie ma co kombinować i pogarszać oleju niepotrzebnie. No chyba że szkoda Ci pieniędzy na drogi olej.
=-Pinhead-=
-
- Nowicjusz
nie chodzi o kase Pinhead - ostatni grosz oddal bym na swojego golfika gdyby trzeba było. Słyszałem (kto nie słyszał..) że fullsyntetyk w starszym silniku może nie dawać dobrych rezultatów (rozszczelnianie itd.) - zastanawiam się nad półsyntetykiem. Minerala na podstawie wyników ankiety i Twoich opinii odpuszczam.
-
- Nowicjusz