Trzesący silnik 1.8 na wolnych obrotach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam serdecznie. Od kilku dni smigam golfikiem mk3 z silnikiem 1.8 90 Km z podtlenkiem LPG.
Mam pewien problem iz po dopaleniu silnika na wolnych obrotach strasznie trzesie autem tzn kierownica lewarkiem zmiany biegów. Patrzac na obrotomierz chodzi równo, na obroty wkreca sie dobrze ( przy jeździ nie odczuwam żadnych drgan tylko na wolych obrotach) sytuacja sie powtarza na benzynie jak i na LPG.... wykluczam iz mogąto byc kable i swiece bo wtedy by musiało szarpac autem.... gdybymógł ktos pomoc nowicjuszowi byłbym bardzo wdzięczny )))
Mam pewien problem iz po dopaleniu silnika na wolnych obrotach strasznie trzesie autem tzn kierownica lewarkiem zmiany biegów. Patrzac na obrotomierz chodzi równo, na obroty wkreca sie dobrze ( przy jeździ nie odczuwam żadnych drgan tylko na wolych obrotach) sytuacja sie powtarza na benzynie jak i na LPG.... wykluczam iz mogąto byc kable i swiece bo wtedy by musiało szarpac autem.... gdybymógł ktos pomoc nowicjuszowi byłbym bardzo wdzięczny )))
prawdopodobnie uszkodziła Ci sie któraś z poduszek.albo skrzyni albo silnika.
hmmm.... bardzo mozliwe wiesz jak to sprawdzic? bo jestem zielony w temacie aby to wymienic jest potrzeba wyjmowania silnika badz skrzyni?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie trzeba wyjmowac tylko podeprzeć, opisy na forum. Z tym że to jeszcze niepewna diagnoza, może być coś nie tak z silnikiem - jednak za niskie obroty albo źle zapłon ustawiony.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
obroty na rozgrzanym silniku mam 800 aparat zapłonowy z tego co mowil poprzedni własciciel byl wymianiany 5 miesiecy temu. Kopułka+ palec. Troche mnie to męczy i denerwuje. jak dostanie obrotów ok 1500 na postoju drgania ustępują. hałasuje równiez zbiorniczek płynu od spryskiwaczy bo od drgan ociera o błotnik.
Gołąbek jeśli jesteś zielony tak jak mówisz to podjedz do zakładu albo do stacji kontroli pojazdów i tam Ci najprędzej to zdiagnozują.Łącznie z zapłonem
nosiłem sie z takim zamiarem ale na forum chciałem usłyszec pierwsza diagnozę
ODNAWIAM TEMAT.... poduszki na silniku całe.... zapłon ustawiony cewka zapłonowa zmieniona.... nadal to samo.... moze to cos pomoze na wolnych obrotach słychac alternator jak "jęczy" czy to moze miec jakis wpływ na drgania?
a sprawdzałeś świece i kable zapłonowe , bo jak jeden cylinder nie pali tak jak powinien to na wolnych będą drgania a na podniesionych zanikają , może być również bardzo zaniżone ciśnienie na jednym