Zapalniczka i jej zasilanie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
W moim mk II nie działa zapalniczka, postanowiłem się dobrać, rozebrałem konsole, pierwszym krokiem sprawdziłem czy dociera prąd do gniazda zapalniczki-prąd był. Jest to kostka z trzema zaciskami. Prawdopodobnie nie działania mojej zapalniczki jest zasiedziałe we wewnątrz gniazdo zapalniczki, ale w trakcie sprawdzania napięcia napotkałem na ciekawą sytuację, a mianowicie kontrolka z żarówki zapalała się w momencie kiedy podłączyłem pod środkowy i skrajny lewy natomiast kiedy podłączałem środkowy i skrajny prawy, żarówka nie zapalała się, ale zapalało się podświetlenie tablicy rozdzielczej. Mógłby ktoś mi to wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje, że zaświeca się tablica rozdzielcza mimo wyłączonego zapłonu i świateł ? Czy wszystko jest w porządku?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=381892" onclick="window.open(this.href);return false;
Posiadam kabelek VAG KLL-Piotrków Trybunalski i okolice zainteresowani pisać na priw.
Posiadam kabelek VAG KLL-Piotrków Trybunalski i okolice zainteresowani pisać na priw.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Ma kolega na myśli wtyczkę zapalniczki - nie jej wnętrze?piter1501 pisze:kontrolka z żarówki zapalała się w momencie kiedy podłączyłem pod środkowy i skrajny lewy natomiast kiedy podłączałem środkowy i skrajny prawy,
To wszystko jest w porządku, tylko żarówka próbna była ok. 20W mocy, czy tak? Z prawa Ohma wynika takie właśnie zjawisko, gdyż Kolega puścił na podświetlenie plusa poprzez swą żarówkę.
Napięcie odkłada się na największym w szeregu oporze, czyli maleńkich żaróweczkach podświetlenia. Jest O.K.

Wszystko jasne dzięki bardzo. Pochwała leci.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=381892" onclick="window.open(this.href);return false;