Siemanko, ostatnio nabyłem Golfa VI z Bluetoothem (dokładnie to z "Instalacją telefonu Start"), który podobno ma mieć implementację AVRCP. Dzisiaj podłączyłem do niego Iphone'a 3GS z firmware 4.2.1, który podobno też powinien mieć implementację AVRCP (http://www.iphonehacks.com/2010/09/ios- ... phone.html" onclick="window.open(this.href);return false;). Problem w tym, że za bardzo to nie działa. Tzn. muzyka w głośnikach sobie gra, ale nawigacja utworami (poprzedni, następny) nie działa z poziomu radia samochodowego, a jedynie z poziomu telefonu. A jak dobrze rozumiem to to całe AVRCP wymyślono, żeby kontrola też była zdalna. No i w związku z tym mam następujące pytania:
-Czy komuś udało się podłączyć Iphone'a do BT volkswagenowego (z nawigacją utworów w samochodzie)? Jeśli tak to która wersja firmware w Iphonie?
-Czy komuś udało się to zrobić z jakimkolwiek innym odtwarzaczem audio przez BT (niekoniecznie Iphonem)?
Z góry dzięki,
-RJ
AVRCP w golfie
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Re: AVRCP w golfie
Odpowiem sam sobie po telefonie do VW: 0801-200-400.
Nawigacja z poziomu samochodu nie będzie działała, bo nie dokupiłem sobie złącza "Media-in" za 680 zeta.
Jest to moim zdaniem MEGA SIARA ze strony VW, bo MEDIA-IN występuje w cenniku jako interfejs USB, a AVRCP (Audio Video Remote Control Profile) *z definicji* ma służyć do zdalnej kontroli urządzeń AV za co (wg. cennika) już raz się zapłaciło. Za to samo przesyłanie strumienia audio to jedynie A2DP i tylko tyle dostaje klient. Czyli AVRCP de facto nie ma (a wg. konfiguratora i cennika być powinno razem z Bluetoothem).
Nawigacja z poziomu samochodu nie będzie działała, bo nie dokupiłem sobie złącza "Media-in" za 680 zeta.
Jest to moim zdaniem MEGA SIARA ze strony VW, bo MEDIA-IN występuje w cenniku jako interfejs USB, a AVRCP (Audio Video Remote Control Profile) *z definicji* ma służyć do zdalnej kontroli urządzeń AV za co (wg. cennika) już raz się zapłaciło. Za to samo przesyłanie strumienia audio to jedynie A2DP i tylko tyle dostaje klient. Czyli AVRCP de facto nie ma (a wg. konfiguratora i cennika być powinno razem z Bluetoothem).
Re: AVRCP w golfie
Dodam jeszcze, że złożyłem w tej sprawie pisemną reklamację, którą VW radośnie odrzucił. Z tym, że w pisemnym uzasadnieniu już nie napisali, że do AVRCP powinienem sobie był kupić Media-IN (tak jak mi powiedziano przez telefon) a radio RCD510 albo RNS510.