kolory kabli włącznika klimy i otwierania tylnich szyb

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

michael.golf
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: michael.golf » sob paź 08, 2011 07:22

witam,
czy wie ktoś może kture kolory kabli z wiązek idących do włącznika klimy i otwierania tylnich szyb są do ich podświetlenia ?
-----------------------------------------------------
włącznik klimy ma kolory kabli:
AC:
góra od lewej:
pin 8 - brązowo-czarny
dół:
pin 7 - niebiesko-biały
pin 5 - niebiesko-szary
RECYRKULACJA:
góra od lewej:
pin 2 - czerwono-czarny
dół:
pin 3 - brązowy
pin 1 - zielono biały
------------------------------------------------------
włącznik otwierania tylnich szyb ma kolory kabli:
góra od lewej:
pin 1 - brązowy
pin 3 - czarny
pin 5 - brązowo-biały
pin 7 - brązowo-szary
dół:
pin 2 - brązowo-czarny
pin 4 - niebiesko-szary
pin 6 - brązowo-żółty
pin 8 - czerwono-żółty

oraz czy jest możliwośc podłączenia włącznika od tylnich szyb tak żeby móc otwierac nim przednie szyby razem z włącznikami w tapicerkach dzwi kierowcy i pasażera (3-dzwiowy) oraz dodatkowo żeby w nim działało podświetlenie i wyłącznik szyb (środkowy przycisk) ???
czy może ktoś opisac mi kolory kabli kture trzeba by podłączyc bo niestety ja się nieznam a elektryk niebardzo wie-może jakbym mu dał rozpiske kabli to by mi to zrobił.
dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob paź 08, 2011 08:05

do wyłącznika klimy idą kable koloru - pin 3 brązowy , pin 5 szaro - niebieski , nie tak jak napisałeś niebiesko - szary , różnica bardzo istotna . Do wyłącznika szyb podświetlenie to pin 4 szaro - niebieski , oraz pin 5 brązowo - biały , chcąc podłączyć wyłącznik szyb tylnych z blokadą do szyb przednich oczywiście się da , tylko nie napisałeś jaki będziesz miał wyłącznik w tapicerce przednich drzwi kierowcy , czy taki jak powinien być podwójny czy pojedynczy , jeśli normalnie to tylko dublujesz przewody od wyłącznika drzwi kierowcy z niewielką modyfikacją instalacji do blokady która jest w wyłączniku szyb tylnych

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob paź 08, 2011 11:10

michael.golf, nie bardzo zajarzyłem - chcesz otwierać włącznikiem z konsoli centralnej szyby przednie - o to chodzi? Niema problemu tylko wyjaśnij jak to ma być, wszystkie szyby na raz czy chcesz mieć wybór że albo przednie albo tylne bo to już będzie ciężej

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

michael.golf
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: michael.golf » ndz paź 09, 2011 00:59

na wstępie dziękuje za pomoc,
mój golf jest 3 dzwiowy,
mam oryginalnie przełączniki w dzwiach kierowcy podwójny a w dzwiach pasażera pojedyńczy,
chcę miec oprucz nich w konsoli środkowej przełącznik od tylnich szyb (od golfa 5 dzwiowego )
ktury ma działac dodatkowo (oprucz przełączników dzwiowych) i otwierac/zamykac szyby przednie
oraz żeby w nim działał środkowy przycisk - wyłącznik szyb.
próbowałem podłączac kable od przełącznika tylnich szyb do kabli w przełączniku szyb w dzwiach kierowcy (podwójny przełącznik)
ale są inne kolory kabli i z jednym kablem się udało szyba opadła ale przy następnym padł bezpiecznik bo zwarcie zrobiłem.
chodzi mi o to żeby ktoś podał mi kolory kabli w przełączniku w dzwiach kierowcy do kturych podlutowac kable
z wiązki przełącznika szyb tylnich.oraz jak to zrobic żeby działał przełącznik środkowy - wyłącznik szyb.
mam nadzieje że napisałem zrozumiale o co mi chodzi.
jeszcze raz dziękuje za pomoc.

michael.golf
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: michael.golf » ndz paź 09, 2011 01:22

Obrazek
Obrazek

kture kolory tych kabli (zdjęcie wyżej) polutowac do kturych kolorów kabli (zdjęcie niżej) ???
tak żeby działał jeden i drugi przełącznik + środkowy przycisk blokady otwarcia szyb.

Obrazek
Obrazek

kolory kabli z przełącznika szyb tylnich podałem wcześniej a kolory kabli z przełącznika (podwójnego) z dzwi kierowcy mogę pużniej spisac jak by miało pomóc.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz paź 09, 2011 09:22

wyłącznik na konsoli wyłącznik na drzwiach

brązowo - czarny brązowo - niebieski
brązowo - szary biało - czerwony
czarno - żółty czerwono - żółty
brązowy brązowy

najpierw podepnij tak , jeśli zadziała to pomyślimy o podpięciu blokady , napisz jeszcze czy blokada ma działać tylko na wyłącznik w konsoli , czy ma blokować wszystkie wyłączniki szyb

michael.golf
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: michael.golf » ndz paź 09, 2011 10:54

"czarno - żółty czerwono - żółty"
w wiązce z konsoli niema kabla - czarno - żółty
jest kabel czerwono - żółty,
ten kabel jest ciute grubszy więc może to jakiś kabel prądowy.
w poniedziałek poprubuje podłączyc kable tak jak kolega napisał.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz paź 09, 2011 10:58

przepraszam , faktycznie pośpiech , ma być czerwono - żółty i czerwono - żółty

michael.golf
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: michael.golf » pn paź 10, 2011 15:16

więc podłączyłem tak jak napisał kolega miś fazi,
i szyby chodzą jak chciałem góra-dół , lewa-prawa szyba.
teraz napisze jak bym chciał żeby działał środkowy przycisk - wyłącznik szyb:
chodzi mi o to żeby po jego naduszeniu działała blokada na wyłącznik w konsoli oraz ma blokowac
przełączniki w tapicerkach dzwi kierowcy i pasażera.
(chodzi mi o to bo zimą mało jeżdze i często wyładowuje od stania akumulator i potem odpalam na kable rozruchowe-
a gdy akumulator rozładuje to mam częste chece że okno się same otworzy i potem mam problemy z zamknięciem)
dlatego bym chciał tym przyciskiem móc wyłączyc sobie na zime całkowicie dopływ prądu do silniczków szyb.
(mam nadzieje że napisałem zrozumiale o co mi chodzi).
napiszę jeszcze kolory kabli w kostce przełącznika w dzwiach kierowcy (podwójny przełącznik):
góra od lewej:
pin 1 - szaro-zielony
pin 3 - żółto-czerwony
pin 5 - brązowo-niebieski
dół:
pin 2 - biało-czerwony
pin 4 - brązowy
pin 6 - brązowy
i jeszcze podświetlenie przycisku ktury będzie to kolor kabla
(do przełącznika szyb w dzwiach kierowcy oraz do sterowania elektrycznych lusterek idzie kabel szaro-zielony-
więc może to on jest od podświetlenia przycisków ale w wiązce do przełącznika w konsole niema takiego koloru kabla).
wieże że uda się kolegom mi pomóc bo elektryk nawet niewiedział jak podłączyc dodatkowo ten przełącznik a dzięki waszej pomocy już to wiem.
z góry dziękuje za dalszą pomoc.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn paź 10, 2011 15:50

do podświetlenia sterownika lusterek idzie kabel szaro - zielony , a do podświetlenia wyłącznika szyb w konsoli idzie kabel szaro - niebieski i brązowo - biały chcąc zrobić blokadę wszystkich przycisków szyb musisz odnaleźć kabel zasilający układ szyb , jest to kabel czerwono - żółty , idzie on od bezpiecznika , jest to dodatkowy bezpiecznik na górze skrzynki , oznaczony jako F43 ,wypnij ten kabel od bezpiecznika i teraz musisz dwa kabelki wychodzące z przełącznika szyb na konsoli czarny i brązowo - żółty podpiąć w taki sposób jak podpina się normalny wyłącznik , czyli kabelek z wyłącznika np . czarny wpinasz pod bezpiecznik po kablu który wypiąłeś , a kabel brązowo - żółty spinasz z kablem czerwono - żółtym , czyli po prostu robisz wyłącznik zasilania układu szyb

jest tylko jedno ale , kabelki wychodzące z wyłącznika szyb na konsoli a ściślej mówiąc kabelki od blokady są cieńsze , więc pasuje wymienić je na takie grube jak kabel zasilający , czyli czerwono - żółty

michael.golf
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: michael.golf » sob lis 19, 2011 02:07

dziękuje koledze miś fazi za pomoc,podłączyłem według jego porady i wszystko działa tak jak chciałem.
dziękuje i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”