sonda lambda za katalizatorem (czy bedzie błąd)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Panowie, patrzyłem na posty, ale nie znalazłem odpowiedzi. Czy po wycięciu katalizatora sonda za katalizatorem będzie pokazywała błąd i check engine będzie się palił? czy odsunięcie sondy od strumienia spalin to jakiś sposób na ewentualne błędy . Pls o poradę.

Panowie, patrzyłem na posty, ale nie znalazłem odpowiedzi. Czy po wycięciu katalizatora sonda za katalizatorem będzie pokazywała błąd i check engine będzie się palił? czy odsunięcie sondy od strumienia spalin to jakiś sposób na ewentualne błędy . Pls o poradę.
pozdrawiam
Mariusz
						Mariusz
Błąd będzie, chyba że tak jak piszesz odsuniesz ją od spalin ale to nie w każdym przypadku się sprawdza. Drugie wyjście to programowe jej wyłączenie, możesz to zrobić u tunera ale taka przyjemność to około 300zł. Ja mi padł ori kat to zalożyłem katalizator metalowy magnaflow. Ma od razu gniazdo na drugą sonde. Mam cisze i spokój, zero błedów i problemów z przeglądami. W drugim aucie wyciąłem kata i jest tak głośno że nie wyobrażam sobie teraz jechać nim w daleką trasę. Przegląd też ostatnio przechodziłem z duszą na ramieniu  Jak koniecznie chcesz wycinać to wspawaj tłumik, będzie ciszej.
 Jak koniecznie chcesz wycinać to wspawaj tłumik, będzie ciszej.

Jak koniecznie chcesz wycinać to wspawaj tłumik, będzie ciszej.
 Jak koniecznie chcesz wycinać to wspawaj tłumik, będzie ciszej.Re: sonda lambda za katalizatorem (czy bedzie błąd)
Kavior, dzięki za podpowiedź. ile dałeś za zamiennik, może i ja się nie będę bawił...
wiesz co, mój problem z katem polega na odklejeniu się wkładu od puszki. Byłem dzisiaj tłumkarza i może coś się da wyrzeźbić bo wkład nie jest rozsypany.
czy wkład jest owinięty sznurkiem azbestowym(ogniotrwałym) i wciśnięty w puszkę?

wiesz co, mój problem z katem polega na odklejeniu się wkładu od puszki. Byłem dzisiaj tłumkarza i może coś się da wyrzeźbić bo wkład nie jest rozsypany.
czy wkład jest owinięty sznurkiem azbestowym(ogniotrwałym) i wciśnięty w puszkę?
pozdrawiam
Mariusz
						Mariusz
jeszcze jedno, strumienica pomoże? czy to rzeźba i strata czasu i pieniędzy?

pozdrawiam
Mariusz
						Mariusz
Strumienica jak najbardzie ale kup taka w obudowie katalizatora i zeby miala miejsce na sonde

ja mam vw bora 2.0 APK
i właśnie strumiencie bede wstawiał
podobno wystarczy ją do przodu przesunąć tą sonde
też jestem zainteresowany tym zabiegiem i właśnie mechanika pytałem i tak mi powiedział

i właśnie strumiencie bede wstawiał
podobno wystarczy ją do przodu przesunąć tą sonde
też jestem zainteresowany tym zabiegiem i właśnie mechanika pytałem i tak mi powiedział
2008-2010 mk3 AAZ
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
						2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
Nic to ci nie da. producent dlatego umiescił ja za katem aby badała czystośc spalin czyli wydajnośc kata. Samo przesunięcie w miejsce przed kat nic nie zmieni. Tam nadal są "brudne" spaliny.Miętus89 pisze:podobno wystarczy ją do przodu przesunąć tą sonde
marcin7x5,  myślisz że ten emulator rozwiąże wszystkie problemy jakie mogą powstać po tm zabiegu?

2008-2010 mk3 AAZ
2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU
						2010-2011 mk3 2E
2011-2012 mk2 NZ
2011-... bora APK
2018-2019 mk3 AHU