Kableki od Krańcówki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kableki od Krańcówki
Witam, niewiem czy tak to sie nazywa to sie krańcówka ale chodzi mi o ten przełacznik który zapala światło po otwarciu drzwi. Zauważyłem ze idą od niego 2 kabelki jeden idzie na pewno do światełka w podsufitce a drugi do czego moze isc?
Kableki od Krańcówki
wow .. ameryki to Ty nie odkryłeś .. już wiem poprostu połaczone sa prawe drzwi z lewymi. Czyli od lewych jeden kabel do podsufitki a drugi do prawych drzwi
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Kableki od Krańcówki
kolor kabelka byś mógł podać
brązowy to masa
brązowo/biały to masa do lampki w podsufitce, masa pokazuje się po otwarciu drzwi - kabelek ma połączenie ze wszystkimi drzwiami
może być trzeci brązowo/żółty (nie jestem pewny czy występuje w mk2, w mk3 na pewno jest)...jest to również masa po otwarciu drzwi tyle że sygnały z każdych drzwi są oddzielone od siebie - kabelek wykorzystywany np do lampek w drzwiach w mk3
brązowy to masa
brązowo/biały to masa do lampki w podsufitce, masa pokazuje się po otwarciu drzwi - kabelek ma połączenie ze wszystkimi drzwiami
może być trzeci brązowo/żółty (nie jestem pewny czy występuje w mk2, w mk3 na pewno jest)...jest to również masa po otwarciu drzwi tyle że sygnały z każdych drzwi są oddzielone od siebie - kabelek wykorzystywany np do lampek w drzwiach w mk3
- Paweł Marek
- V.I.P.
Kableki od Krańcówki
dostałes prawidlową odpowiedź, I Kolumb tak samo by odpowiedział, troszkę niegrzecznie wyszła twoja uwaga.Dexter18 pisze:wow .. ameryki to Ty nie odkryłeś
No i w swoim twierdzeniu nie napisałes pełnej prawdy bo połączone sa ze sobą kabelki brązowo-białe obu krańcówek które dalej ida do lampki a drugi kabelek brązowy to to zwyczajna masa.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Kableki od Krańcówki
No coś kolego nie wiesz co mówisz tam we wszystkich kablach jest masa tylko poprostu prawe drzwi są z lewymi połaczone
- Qto
- _
- Kontakt:
Kableki od Krańcówki
ja myślę, że Paweł Marek wie co mówi tylko Ty chyba tego nie rozumieszDexter18 pisze:No coś kolego nie wiesz co mówisz
nono na pewno tak jest...zamknij drzwi i zobacz czy będzie masa na brązowo/białym - nie będzieDexter18 pisze:tam we wszystkich kablach jest masa
chyba nie myślisz że rolą tego kabelka jest połączenie drzwi ze sobąDexter18 pisze:tylko poprostu prawe drzwi są z lewymi połaczone
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Kableki od Krańcówki
Trochę się zagmatwało, ktoś kogoś nie zrozumiał, ktoś czegoś nie dopowiedział i taka to rozmowa wyszła...
W mk2 w wersji EU do krańcówek idą tylko kabelki brązowo-białe. Nie występuje tam przewód brązowy - masa brana jest z nadwozia. W lewej krańcówce rzeczywiście są dwa przewody brązowo-białe - jeden idzie do lampki, drugi idzie do krańcówki prawych drzwi (łączy drzwi ze sobą, jak to napisał Dexter18 ) - po prostu prawa krańcówka ma połączenie z lampką za pośrednictwem konektorka w lewej krańcówce - w jeden konektor zaciśnięte są dwa kabelki. Jest to punkt, w którym sygnały z obu krańcówek łączą się i idą do lampki.
Dodatkowo w wersjach US występuje jeszcze czasami przewód brązowo-żółty przy lewej krańcówce - współpracuje on z systemem ostrzegania o niezapiętych pasach. Wtedy krańcówka montowana w tych drzwiach je trochę inna - prawie identyczna jak ta która służy do zapalania światła w bagażniku - w bogatszych wersjach.
W mk2 w wersji EU do krańcówek idą tylko kabelki brązowo-białe. Nie występuje tam przewód brązowy - masa brana jest z nadwozia. W lewej krańcówce rzeczywiście są dwa przewody brązowo-białe - jeden idzie do lampki, drugi idzie do krańcówki prawych drzwi (łączy drzwi ze sobą, jak to napisał Dexter18 ) - po prostu prawa krańcówka ma połączenie z lampką za pośrednictwem konektorka w lewej krańcówce - w jeden konektor zaciśnięte są dwa kabelki. Jest to punkt, w którym sygnały z obu krańcówek łączą się i idą do lampki.
Dodatkowo w wersjach US występuje jeszcze czasami przewód brązowo-żółty przy lewej krańcówce - współpracuje on z systemem ostrzegania o niezapiętych pasach. Wtedy krańcówka montowana w tych drzwiach je trochę inna - prawie identyczna jak ta która służy do zapalania światła w bagażniku - w bogatszych wersjach.
- Qto
- _
- Kontakt:
Kableki od Krańcówki
Lipek81, nie byłoby problemu żeby autor od razu podał kolory kabli
cośtam wiedziałem ale niestety nie wystarczająca była wiedza jak się okazuje. Za porządne wyjaśnienie masz +
cośtam wiedziałem ale niestety nie wystarczająca była wiedza jak się okazuje. Za porządne wyjaśnienie masz +
Re: Kableki od Krańcówki
Witam, pozwole sobie napisac w tym temacie zeby nie zakladac nowego. Mam pewien problem z zalaczaniem sie alarmu po otwarciu drzwi pasazera - nie wlacza sie. Auto to 3 drzwiowe mkIII 96. Po otwarciu drzwi kierowcy przy uzbrojonym alarmie auto wyje natomiast przy otwarciu drzwi pasazera jest cisza. Wiem ze w krancowce drzwi kierowcy sa trzy kabelki - brazowy, brazowo-zolty, brazowo-bialy natomiast w krancowce drzwi pasazera sa brazowy, brazowo-bialy, brazowo-zielony. Lampka wlacza sie po otwarciu jednych i drugich drzwi i nie wiem o co chodzi. Z centralki alarmu wychodzi niebieski kabel ktory ma sie laczyc z krancowkami - do niego jest podlaczony brazowo-zolty. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale licze na wasza pomoc. Z gory dzieki.
- Qto
- _
- Kontakt:
Kableki od Krańcówki
jak podłączysz brązowo/biały zamiast brązowo/żółtego to będzie gadaćRoBaL84 pisze:Z centralki alarmu wychodzi niebieski kabel ktory ma sie laczyc z krancowkami - do niego jest podlaczony brazowo-zolty.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Kableki od Krańcówki
Powinno działać i z brązowo - żółtym oczywiście tylko z drzwi kierowcy - pewnie nie pojawia się na nim masa czyli krańcówka jest uszkodzona albo jeszcze jakiś inny błąd. Ale jak kolega wyżej pisze, powinieneś podpiąć brązowo- biały bo na nim pojawia się masa z każdych drzwi.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.