Nieznane "urządzenie" na wężu paliwowym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witajcie
Znalazłem coś takiego na wężu paliwowym. Zastanawia mnie co to może być?
Wydaje mi się, że to może być zawór zwrotny, bo w PNce taki podobno jest, jednak w Etce wygląda on całkiem inaczej. Kto ma coś takiego samego?
I jeszcze jedno pytanko, czy może się taki zawór zepsuć, np. ze starości?
Pozdrawiam Golfiarzy i całą rodzinkę VW
Znalazłem coś takiego na wężu paliwowym. Zastanawia mnie co to może być?
Wydaje mi się, że to może być zawór zwrotny, bo w PNce taki podobno jest, jednak w Etce wygląda on całkiem inaczej. Kto ma coś takiego samego?
I jeszcze jedno pytanko, czy może się taki zawór zepsuć, np. ze starości?
Pozdrawiam Golfiarzy i całą rodzinkę VW
Ostatnio zmieniony pt wrz 02, 2011 22:19 przez MaciU_, łącznie zmieniany 2 razy.
MaciU
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
W etce takie coś występuje i nazwane jest regulatorem ciśnienia. Prawdopodobnie patrzyłeś nie na to, co trzeba, w na rysunku wygląda bardzo podobnie. Zepsuć - raczej nie - jak dostaje paliwo, to nie powinno być problemu. No chyba, że zapchać...
Re: Nieznane "urządzenie" na wężu paliwowym
Tak ale ten regulator ciśnienia podobno nie występuje w PNce(w Etce jest ale w innych modelach). Nie znalazłem natomiast zaworu zwrotnego w swoim autku, w jego miejscu występuje to owe "dziwne urządzenie".Lipek81 pisze:W etce takie coś występuje i nazwane jest regulatorem ciśnienia. Prawdopodobnie patrzyłeś nie na to, co trzeba, w na rysunku wygląda bardzo podobnie. Zepsuć - raczej nie - jak dostaje paliwo, to nie powinno być problemu. No chyba, że zapchać...
W Etce numerem 18 oznaczony jest zawór zwrotny:
Czy oznacza, że mogę wywalić to dziwne "urządzenie" i wstawić nowy zawór zwrotny? Bo ostatnio stojąc stromo pod górką paliwo mi nie dochodziło do filtra paliwa, mimo kręcenia rozrzusznikiem (pompa nowa).
MaciU
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Dokładnie tak jak myślałem - patrzysz na zawór zwrotny zainstalowany na wężu powrotu paliwa do zbiornika. I jak się przyjrzysz to on tam jest, zaraz na wyjściu ten puszki z trzema wężami, to on tam będzie - kolor biały.
Zauważ, że w obudowie filtra powietrza masz od spodu specjalne zapięcie pod ten regulator - a obudowa filtra powietrza do PN była inna niż do innych silników. W innych silnikach nie ma tego regulatora, obudowa filtra również nie posiada tego zapięcia. Więc raczej - skoro jest pod niego miejsce - to występuje w PN, i widziałem go zarówno u siebie, jak i w wielu innych PN. Zobacz na rysunek - numer 22.
Zauważ, że w obudowie filtra powietrza masz od spodu specjalne zapięcie pod ten regulator - a obudowa filtra powietrza do PN była inna niż do innych silników. W innych silnikach nie ma tego regulatora, obudowa filtra również nie posiada tego zapięcia. Więc raczej - skoro jest pod niego miejsce - to występuje w PN, i widziałem go zarówno u siebie, jak i w wielu innych PN. Zobacz na rysunek - numer 22.
Ja niestety nie znalazłem żadnego zaworka zwrotnego - możliwe, że poprzedni właściciel go zdemontował. Założyłem nowy - przed filtrem paliwa, a regulator ciśnienia pozostawiłem na swoim miejscu.
PS. Wysłałbyś mi fotkę jak wygląda u Ciebie ten zaworek i gdzie się znajduje?
PS. Wysłałbyś mi fotkę jak wygląda u Ciebie ten zaworek i gdzie się znajduje?
MaciU
zielonego Faktycznie miałem go - nie przypuszczałem, że będzie umieszczony na powrocie paliwa, umieściłem swój przed filtrem i wymieniłem na nowe wężyki paliwa. Wielkie dzięki za pomoc
MaciU