Sztanga turbiny 1.9tdi 110km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam Panowie mam takie pytanie zauważyłem ze mój sharan traci moc no to nic innego pojechałem do kolegi podłączył pod komputer i zaczął sprawdzać i się okazało ze sztanga porusza się tylko jakieś 5mm gdzie powinna chodzić 2cm, co w takim razie najlepiej radzicie kupno nowej gruchy ze sztanga czy da się to jakoś w inny sposób zrobić?
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Ruch sztangi sprawdzany był na rozłączonym połączeniu sztangi z dzwignią sterującą zmienną geometrią w turbosprężarce aby wykluczyć zapieczoną geometrię czy nie zdejmowaliście zabezpieczenia z dzwigni????pajaczek32 pisze:i się okazało ze sztanga porusza się tylko jakieś 5mm gdzie powinna chodzić 2cm

Jeśli w tym Sharanie siedzi starszy silnik czyli AFN to na bank zapieczona zmienna geometria w turbosprężarce więc tylko jej czyszczenie bo wymiana siłownika podciśnienia (gruchy ze sztangą) niczego nie zmieni. Potwierdzi się to jak zrobisz to o czym pisze Łuki_79.
radzimy wyciagnac turbine na stół i sprawdzenie czy nie ma zapieczonych kierownic. Na poczatek oczewiscie mozna sprawdzic jak sie porusza sztanga po podpieciu pompki pocisnieniowej ewentualnie odpiac sztange od VNT turbiny i sprawdzenie jak sie porusza ta grucha.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Nowicjusz
Re: Sztanga turbiny 1.9tdi 110km
Sztanga nie była odpinana tylko wężyk wyciągnął i podłączył tam jakiś zegar i sprawdzał ciśnienie potem podpiął się pod komputer i stwierdził ze jest zapieczone i nadaje się to do czyszczenia
ale sztanga nie będzie się poruszać w pełnym zakresie jak blokować się będą kierownice spalin w zmiennej geometrii więc nie jest to miarodajne sprawdzenie jeśli chodzi o samą sztangę a jedynie wskazuje, że nie działa prawidłowo cały zespół sterowania zmienną geometrią i konieczne jest zatem rozpięcie sztangi z dźwigni kierownic spalin i sprawdzenie obydwu tych elementów osobno - wtedy sprawdzenie będzie miarodajne.
-
- Nowicjusz
No nic nie będę kombinował w tygodniu mam podjechać do kolegi na warsztat wymontuje się TURBO i zobaczy ale znając życie bez czyszczenia się nie obejdzie
iDzięki za podpowiedzi koledzy Potem napisze, co i jak wyszło

-
- Nowicjusz
To ja napisze, co zrobiłem wczoraj wyciąłem katalizator ten brakujący odcinek
połączyłem kawałkiem innego wydechu po spawaliśmy skręciłem no i już po odpaleni i przegazowaniu było słychać jak turbina sobie gwiżdże przejechałem się parę kilometrów przez jakieś 5km mała zadymka z tyłu, bo go zdrowo gnałem i powiem ze jestem zaskoczony ze bez czyszczenia turbiny śmiga jak dawniej a katalizator był nieźle na tych siatkach oblepiony sadzą
połączyłem kawałkiem innego wydechu po spawaliśmy skręciłem no i już po odpaleni i przegazowaniu było słychać jak turbina sobie gwiżdże przejechałem się parę kilometrów przez jakieś 5km mała zadymka z tyłu, bo go zdrowo gnałem i powiem ze jestem zaskoczony ze bez czyszczenia turbiny śmiga jak dawniej a katalizator był nieźle na tych siatkach oblepiony sadzą

sporo razy robilo sie tak w serwisie jak pracowalem ze sie luzowalo obejme przed katem i wtedy odpalalo auto. Nawet nie ma potrzeby wycinania kata. Dlatego zawsze robi sie rozne testy zanim si eprzystapi do konkretnego dzialania
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to