jakie są różnice w słupku?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- aadasiek
- Forum Master
- Kontakt:
witam
dzisiaj z nudów siedziałem na necie i znalazłem coś takiego
Prawdopodobnie masz silnik ALH - sprawdź w karcie pojazdu.
W dużym uproszczeniu możesz wrzucić wtryski do ASV/AFN + program i masz ~130 KM w zimie.
W lecie będzie to "puchło" bo masz malutki SIMC.
Wrzucasz FIMC [+ orurowanie, montaż ~ 1200 zł]+ korekta softu i masz bezpieczne 13x KM i 320 Nm
Jak zmienisz turbo na takie od ASZ/ARL albo jakieś GT to mozesz celować w 150-160KM.
Po zmianie pompy na 11 możesz celować w jakieś 180 KM
Przy 150-160 KM wysra Ci się sprzęgło i dwumas. Będziesz musiał wstawić komplet od VR6/G60.
Po zmianie słupka na taki do np.: od ATD na twojej głowicy, pompie 11 i jakimś GT możesz dojechać do 200-220 KM
Przy 180 KM do zmiany są hamulce bo masz pewnie 288. A wcześniej warto wstawić jakiś gwint bo się zabijesz na standardowych amorach.
jest to temat z http://www.racingforum.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ale do rzeczy, zaciekawiło mnie to Po zmianie słupka na taki do np.: od ATD na twojej głowicy, pompie 11 i jakimś GT możesz dojechać do 200-220 KM
czyli na to wychodzi że słupek z PD jest taki sam jak silniki na VP?
dzisiaj z nudów siedziałem na necie i znalazłem coś takiego
Prawdopodobnie masz silnik ALH - sprawdź w karcie pojazdu.
W dużym uproszczeniu możesz wrzucić wtryski do ASV/AFN + program i masz ~130 KM w zimie.
W lecie będzie to "puchło" bo masz malutki SIMC.
Wrzucasz FIMC [+ orurowanie, montaż ~ 1200 zł]+ korekta softu i masz bezpieczne 13x KM i 320 Nm
Jak zmienisz turbo na takie od ASZ/ARL albo jakieś GT to mozesz celować w 150-160KM.
Po zmianie pompy na 11 możesz celować w jakieś 180 KM
Przy 150-160 KM wysra Ci się sprzęgło i dwumas. Będziesz musiał wstawić komplet od VR6/G60.
Po zmianie słupka na taki do np.: od ATD na twojej głowicy, pompie 11 i jakimś GT możesz dojechać do 200-220 KM
Przy 180 KM do zmiany są hamulce bo masz pewnie 288. A wcześniej warto wstawić jakiś gwint bo się zabijesz na standardowych amorach.
jest to temat z http://www.racingforum.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
ale do rzeczy, zaciekawiło mnie to Po zmianie słupka na taki do np.: od ATD na twojej głowicy, pompie 11 i jakimś GT możesz dojechać do 200-220 KM
czyli na to wychodzi że słupek z PD jest taki sam jak silniki na VP?
-
- Gadatliwa bestia
Przy modzeniu trzeba obrać 2 kierunki. Moc i pieniądze. Silnik ATD to inaczej alh,asv z pompo wtryskiwaczami. Sam miałem atd zrobione na 180/380 wszystko było ok. Jak już zmieniać to na asz lub arl i ładowac big tubo. inaczej mija sie z celem. Jak masz alh zrób program i wrzuć wtryski 216.
- aadasiek
- Forum Master
- Kontakt:
Re: jakie są różnice w słupku?
kolego nie zrozumiałeś mnie ciekawi mnie czy słupek PD np. ATD idzie przerobić na VP?zgredd pisze:Przy modzeniu trzeba obrać 2 kierunki. Moc i pieniądze. Silnik ATD to inaczej alh,asv z pompo wtryskiwaczami. Sam miałem atd zrobione na 180/380 wszystko było ok. Jak już zmieniać to na asz lub arl i ładowac big tubo. inaczej mija sie z celem. Jak masz alh zrób program i wrzuć wtryski 216.
- czarodziej6969
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
nie wiem czy ATD idzie przerobic na VP bo nie wiem czy masz na mysli dol czy glowice ale wczesniej bylo modne dawanie dolu od PD'ka do mocno modzonych VP bo dol VP poprostu sa slabszeaadasiek pisze:ATD idzie przerobić na VP?
- aadasiek
- Forum Master
- Kontakt:
coś mnie naszło i tak:czarodziej6969 pisze:nie wiem czy ATD idzie przerobic na VP bo nie wiem czy masz na mysli dol czy glowice ale wczesniej bylo modne dawanie dolu od PD'ka do mocno modzonych VP bo dol VP poprostu sa slabsze
głowica, pompa, wtryski, suszarka, rozrząd i pozostały niewymieniony sprzęt ode mnie AHF a słupek-dół z PD
wlasnie tak. Choc osobiscie wydaje mi sie ze ten od VP spokojnie wytrzyma 200KM. ATD powinien zniesc do okolic 300KM. ASZ ARL znosi pod 400KM.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- aadasiek
- Forum Master
- Kontakt:
a powiedz mi jakie ewentualne problemy mogą mnie spotkać? czy na zasadzie przekładki moich gratów?wesol pisze:wlasnie tak. Choc osobiscie wydaje mi sie ze ten od VP spokojnie wytrzyma 200KM. ATD powinien zniesc do okolic 300KM. ASZ ARL znosi pod 400KM.
a jak już wybierać PD to czy ATD czy AXR??
moce to interesują mnie tak do 200km a mój AHF jest już naprawdę wysłużony.
więc pomyślałem że kupić drugi słupek z podobnego roku hmmm może nie najlepszy pomysł, remont też jakoś nie przypadł mi do gustu ale zakupić słupek z małym (w miarę małym) przebiegiem z młodego roku który jeszcze nie jest wysilony i na dodatek jest tańszy od AHF,ASV to chyba najlepsze rozwiązanie
a może tak poszukać czy czasem coś w tym temacie już nie było ?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=210482" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=244171" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=210482" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=244171" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...
- aadasiek
- Forum Master
- Kontakt:
dzięki za info-czytałem te tematy jednakże mam kilka rzeczy z którymi powiedzmy nie do końca dam sobie radęCinek pisze:a może tak poszukać czy czasem coś w tym temacie już nie było ?
czyli "nowy" silnik też trzeba rozebrać-wyjąć wał i przełożyć tarczki ze starego?aw69 pisze:...Jak juz nabedziesz tak dół to nie zapomnij przerzuci tarczki od czujnika polozenia walu ze swojego ALH (konieczne wyjecie walu) bo bedzie cie czekac podwojna robota ...
tak dokładnie tak
Mistrzostwo Polski w klasie Diesel 1/4 mili WST 2008 rok.......
-
- Gadatliwa bestia
Jak chcesz 200km to lepiej znosi to PD. Żeby w VP zrobić 200 to musisz zapakować pompę 11 plus wtryski 230. Za cenę dobrej pompy i wtrysków kupisz cały kompletny atd,axr a dokładając parę groszy masz asz. Sprzedajesz turbinę i swój stary silnik i tak żle to cenowo nie wychodzi. Za podpięcie elektryki zapłacisz koło 700zl. Wyjdzie taniej i z zapasem. Później bez obawy mozesz montować bit turbo i bez obaw walczyć o 230km. Ps bierz axr jest młodszy i ma lepsze pompki. Powinno wyjść coś koło 170km na pompkach z axr. Kupuj asz a najlepiej blt jest świeższy od asz. Uzbroić Atd, axr w pompki al i większa chłodnice oleju + kolektory ssący to znowu wychodzą duże koszta a nigdy to nie będzie 130.
- aadasiek
- Forum Master
- Kontakt:
aw69 możesz mi powiedzieć czy taka operacja jest trudna do zrobienia jak ten pierścień jest zamocowany?
turbawkę mam z ARL, kolektor dolotowy ARL, wtryski made in Cowboy, IC megane, cały dolot nierdzewka, katalizator out.
a mój AHF po ostatniej przygodzie z padnięciem turbo jakoś dziwnie pracuje, bierze olej zaczyna dymić na błękitno także silnik chyba robi papa
a powiedzcie mi jeszcze jak z rozrządem? po takim zabiegu jaki rozrząd mam zakładać? taki jak do AHF czy taki jak do AXR,ATD
nie chcę kombinować z przekładaniem silnika i wiązkizgredd pisze:Jak chcesz 200km to lepiej znosi to PD. Żeby w VP zrobić 200 to musisz zapakować pompę 11 plus wtryski 230. Za cenę dobrej pompy i wtrysków kupisz cały kompletny atd,axr a dokładając parę groszy masz asz. Sprzedajesz turbinę i swój stary silnik i tak żle to cenowo nie wychodzi. Za podpięcie elektryki zapłacisz koło 700zl. Wyjdzie taniej i z zapasem. Później bez obawy mozesz montować bit turbo i bez obaw walczyć o 230km. Ps bierz axr jest młodszy i ma lepsze pompki. Powinno wyjść coś koło 170km na pompkach z axr. Kupuj asz a najlepiej blt jest świeższy od asz. Uzbroić Atd, axr w pompki al i większa chłodnice oleju + kolektory ssący to znowu wychodzą duże koszta a nigdy to nie będzie 130.
turbawkę mam z ARL, kolektor dolotowy ARL, wtryski made in Cowboy, IC megane, cały dolot nierdzewka, katalizator out.
a mój AHF po ostatniej przygodzie z padnięciem turbo jakoś dziwnie pracuje, bierze olej zaczyna dymić na błękitno także silnik chyba robi papa
a powiedzcie mi jeszcze jak z rozrządem? po takim zabiegu jaki rozrząd mam zakładać? taki jak do AHF czy taki jak do AXR,ATD
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
aw69, a powiedz mi w czym tkwi roznica? bo czujniki praktycznie sa takie same i w tym samym miejscu umieszczone, mowie o np AGR / ALH i ATD /ARL
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
Re: jakie są różnice w słupku?
Różnica jest w ilości i rozmieszczeniu zębów na tarczy czytającej....Czujniki są takie same w PD i VP.
Mistrzostwo Polski w klasie Diesel 1/4 mili WST 2008 rok.......