MKII CARAT- czy ktoś ma takie cudo?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ryu
Nowicjusz
Nowicjusz

MKII CARAT- czy ktoś ma takie cudo?

Post autor: ryu » sob sty 29, 2005 16:28

Kupiłem niedawno żonie taki wypasik z 86'- niech się uczy na tym zamiast na maluchu :rotfl: Wyposażenie bez podgrzewanych siedzeń, ABS-u i klimy-poza tym wiele pierdółek. Czy ktoś jeździ dłużej takim sprzętem? Jeśli tak to proszę o porady. Dodam, że jest to automat, więc najbardziej ewentualne koszty naprawy skrzyni mnie martwią, choć na allegro widziałem taką za 250zł.

Awatar użytkownika
Krzylu
Germanista
Kontakt:

Post autor: Krzylu » sob sty 29, 2005 17:14

250 to troche za tanio jak za skrzynie biegow
widziale mk2 Carat to bardzo mi sie podoba tapicerka tego auta(brazowa) i welury fajne auto
pewnie jest z silnikiem 1.8 na gazniku
rozmawialem z jednym gosciem ktory ma taki sam model i rocznik jak twoj
to ze skrzynia nie bylo problemow tylko z gaznikiem bo jest jakis rozbudowany wszedzie jakies pompki srombki i inne duperele a poza tym to nic nie robil przy nim tylko czasami zacinaly mu sie elek. szyby

Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » sob sty 29, 2005 17:16

http://www.doppel-wobber.de Tu masz opis Carata po niemiecku.

Zilly
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Zilly » sob sty 29, 2005 17:28

U mnie jeden taki dres jeździ golfem automatem tak jak on nie dba o te auto to nie znam nikogo drugiego, a ten golf ciągle go wozi....

ryu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ryu » sob sty 29, 2005 17:37

Krzylu pisze:250 to troche za tanio jak za skrzynie biegow
widziale mk2 Carat to bardzo mi sie podoba tapicerka tego auta(brazowa) i welury fajne auto
to ze skrzynia nie bylo problemow tylko z gaznikiem bo jest jakis rozbudowany wszedzie jakies pompki srombki i inne duperele a poza tym to nic nie robil przy nim tylko czasami zacinaly mu sie elek. szyby
wła

ryu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ryu » sob sty 29, 2005 17:41

Krzylu pisze:250 to troche za tanio jak za skrzynie biegow
właśnie takie z takim gaźnikiem, ale ja mam u siebie takiego samego Pierburga i jak dbasz o wezyki to jest ok- poza tym ja pomykam na gazie. A cena skrzyni? Chyba nie za dużo, skoro taką samą tylko z silnikiem i osprzętem można kupić za 700zł

ryu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ryu » sob sty 29, 2005 17:42

CoX pisze:U mnie jeden taki dres jeździ golfem automatem tak jak on nie dba o te auto to nie znam nikogo drugiego, a ten golf ciągle go wozi....
oby tak było i u mnie- tylko ja w dresie rzadko chodzę haha

ryu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ryu » sob sty 29, 2005 17:47

1 6 D pisze:http://www.doppel-wobber.de Tu masz opis Carata po niemiecku.
thanks, a lot of interesting informations- szkoda, że nie paniemaju tego jezyka, ale jakos trza sobie w zyciu radzic

Awatar użytkownika
Michael G60
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Michael G60 » sob sty 29, 2005 19:56

ryu pisze:
1 6 D pisze:http://www.doppel-wobber.de Tu masz opis Carata po niemiecku.
thanks, a lot of interesting informations- szkoda, że nie paniemaju tego jezyka, ale jakos trza sobie w zyciu radzic
Po prawej stronie u góry są dwie ikony symbolizujące flagi FRANCE i GREAT BRITAIN.
Klikasz i masz przetłumaczone.... :bigok:

!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!

ryu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ryu » sob sty 29, 2005 20:41

wielkie dzięki- człowiek całe życie się uczy

Awatar użytkownika
ygd
Prezes vwgolf.pl
Prezes vwgolf.pl
Auto: Audi S3
Silnik: AFN
Kontakt:

Post autor: ygd » ndz sty 30, 2005 12:22

Mój opis Carata:

Luksusowa wersja GLa produkowana wyłącznie w wersji 5-drzwiowej z silnikiem 1.8 90PS GU/GX (na życzenie z automatyczną skrzynią biegów), standardowym wyposażeniem tej wersji było wspomaganie, centralny zamek (pneumatyczny, zamykany także wlew paliwa), elektrycznie sterowane przednie i tylne szyby oraz podgrzewane i elektryczne lusterka, sporo skórzanych dodatków - mieszek, lewarek do zmiany biegów i kierownica, tylna kanapa dzielona wraz z zagłówkami, komputer MFA, obrotomierz, radio Gamma, charakterystyczne były także "chromowane" uszczelki we wszystkich szybach i paski na zderzakach

W sume to daj info czy się wszystko zgadza :D
Najlepszy retro-wypas jaki może być :bajer: Jeśli potrzeba mam do niego przednie/boczne szyby z trójkątami i uszczelkami chromowanymi ;) Sam szukam do tej pełnej wersji, bez trójkąta.
Jeśli chodzi o automat - jak nic nie trzęsie, nie szarpie przy zmianie biegów to skrzynka pojeździ jeszcze sporo, przy zachowaniu zasad jazdy automatem.

No i faktycznie można na zapas taką kupić, 250pln warto na pewno, pod warunkiem, że sprawna ;) Naprawiać absolutnie nie ma sensu, podobno warsztaty biorą od 1000pln w górę za rozebranie tego ;)

VW Klub Polska #106
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01

ryu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ryu » ndz sty 30, 2005 13:45

dzięki za te informacje. Próbuję znaleźć info w jakiej ilości wypuszczono go na rynek w roku 86- znalazłem tylko, że ten rok to ostatni wypust. Jeśli chodzi natomiast o wyposażenie to wszystko się zgadza, oprócz 3 rzeczy: nie mam podgrzewanych lusterek, ale może w ramach rekompensaty dali mi automatyczną antenę i beżową skórzaną tapicerkę :food: - i właśnie z niej najbardziej się cieszę, bo wyglada jak nówka. Radyjko Gamma też poszło już chyba do Żyda, bo w środku był już dużo cieńszy Blaupunkt. Na razie nic do niego nie potrzebuję, bo skrzynia chodzi jak marzenie, powymieniałem to co trzeba, jak się kupi od Goebelsa i na razie stoi pod blokiem, bo moja żonka już 3 raz oblała prawko. Ale jak zacznie jeździć, to może będę potrzebował te szybki haha

Awatar użytkownika
ygd
Prezes vwgolf.pl
Prezes vwgolf.pl
Auto: Audi S3
Silnik: AFN
Kontakt:

Post autor: ygd » ndz sty 30, 2005 14:28

No to tapierkę masz wypasioną :) Widziałem taką gdzies, wypas niezły.
A co do lusterek - jak sprawdzałeś, że nie masz? ;)
Włącza się je tym samym przyciskiem, co ogrzewanie tylnej szyby, po jakiejś minucie już powinny się ciepłe robić.

VW Klub Polska #106
Golf MK4 `99 1.6
Audi S3 8L '01

Awatar użytkownika
Michael G60
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Michael G60 » ndz sty 30, 2005 14:33

GL CARAT produkowano od 1984 - 1988
Miał też zagłówki na tylnej kanapie.

GLX zastąpił CARAT-a po face -liftingu (1988 - 1992)
W standardzie skrzynia 4+E (automat za dopłątą)
Miał zderzaki w kolorze nadwozia.

!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”