[All VW] Polerowanie lakieru

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

[Alll VW] Polerowanie lakieru.

Post autor: To_mas » ndz lip 03, 2011 12:09

te ryski musiałbyś wyrównać papierem np 2500 :) i dopiero przepolerować by zeszły :)
tylko zawsze jest ryzyko ze sie przetrzesz tym bardziej ze widać po zdjęciach ze maska byla robiona już przez kogoś i ktoś ją już zciał papierem i wypolerował :)

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » pn lip 04, 2011 09:12

m1chal,Niestety polerki oscylacyjne (DA) nadają się do nabłyszczania. Czyli końcowej fazy polerowania.
Niestety, większość ludzi tego nie rozumie czego przykładem jest połowa forum kosmetykaut ect. Kiedy w PL pojawiły się pierwsze tego typu narzędzia wszyscy chcieli to mieć, ogólne woow i przekonanie o 2 razy szybciej wykonanej pracy. Przy większej wprawie pracy z polerką oscylacyjną, argument za DA czyli brak hologramów przestaje mieć znaczenie.
Ruch oscylacyjny w takim narzędziu jest wymuszony co za tym idzie nie radzi sobie z głębszymi uszkodzeniami lakieru.
Głębokie rysy należy "rozciąć" czyli wybrać kilka części mikroma lakieru wokół takiej rysy, tak by wyrównać ją do poziomu lakieru.
Matowanie zgodnie z radą To_mas, powinno pomóc.

Zastanów się również nad wprowadzeniem do swojego systemu futer polerskich, daje to bardzo dobry efekt w przypadku zarysowań kolistych oraz ogólnej korekty lakieru w czasie pracy z pastami grubo ściernymi.

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf 1 Cabrio

Post autor: m1chal » pn lip 04, 2011 19:17

duzy_przemo pisze:Zastanów się również nad wprowadzeniem do swojego systemu futer polerskich, daje to bardzo dobry efekt w przypadku zarysowań kolistych oraz ogólnej korekty lakieru w czasie pracy z pastami grubo ściernymi.

pracowalem na tym lakeirze wlasnie na futrze polerskim na DA probówalem i zwykłej rotacji... rotacja widać, że szybciej cieła itd... jednak nawet po futrze i rotacji takie rysy mi zostały i inne :( może jeszcze zbyt delikatnie do tego podchodzilem

Mk2 1V by m1chal - sprzedany
viewtopic.php?f=87&t=59790&start=0

Awatar użytkownika
RoBaL84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: [Alll VW] Polerowanie lakieru.

Post autor: RoBaL84 » ndz lip 10, 2011 20:02

Witam, chcialbym sie was zapytac czy gdybym zastosowal ponizsze srodki widoczne na zdjeciach w tej kolejnosci to uda sie uzyskac jakis efekt? Stan mojego lakieru nie jest zly i chcialbym uzyskac "glebie koloru". Przczytalem caly temam i mam jeden wielki metlik w glowie. Z gory dzieki za odpowiedz.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » pn lip 11, 2011 09:23

RoBaL84, 3M hand glaze - jak najbardziej ok. Gdy pracę wykonujesz dokładnie, ładnie poradzi sobie z kolistymi rysami oraz zmatowieniami na lakierze.

Ja bym z tego zestawu wyrzucił ten wosk.

Za kilka złociszy więcej można mieć lepsze produkty.

Awatar użytkownika
RoBaL84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: RoBaL84 » pn lip 11, 2011 09:44

duzy_przemo, a co możesz polecić zamiast tego wosku? Na 3M hand glaze jestem zdecydowany tylko nie wiem co później. Nie posiadam polerki więc będę robił to ręcznie.

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » wt lip 12, 2011 09:52

RoBaL84, Polerowanie ręczne do dobre początki by nauczyć się pracy z lakierem

Woski całkiem przyjemne efekty daje
Collinite no. 476 lub
Poorboy's Natty's Paste Wax

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » wt lip 12, 2011 18:13

Pod wosk koniecznie połóż cleaner bo spłynie tak szybko że nie opłaci się kupować nic powyżej 10zł...

Ja bym myślał nad uniwersalnym zestawem Autoglym srp i megs #16 (już nie produkowany, więc zamiast #16 ew. c476)

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » wt lip 12, 2011 20:09

Shmatan pisze:Pod wosk koniecznie połóż cleaner bo spłynie tak szybko że nie opłaci się kupować nic powyżej 10zł...
Chyba nie do końca wiesz czym jest 3M Hand Glaze i nie przeczytałeś dokładnie całych postów. Dla wyjaśnienie to takie mocniejsze AG SRP.
Jak większość tego typu produktów czyści lakier oraz go nabłyszcza - ci za tym cleaner nie jest potrzebny.

Wspomniałem wcześniej że należy położyć na niego wosk.

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » wt lip 12, 2011 22:20

Fakt - mój błąd, nie wiedziałem że 3m hand glaze zawiera cleaner

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » śr lip 13, 2011 08:57

Shmatan pisze:Fakt - mój błąd, nie wiedziałem że 3m hand glaze zawiera cleaner
Nie do końca.

Czysty Cleaner działa chemicznie na lakier oczyszczając go, ważne nie poleruje.

3M Hand Glaze - działa również chemicznie na lakier ale po to by go lekko zmiękczyć, dodatkowo zawiera domieszkę miałkiego ziarn korundowego, które podczas pracy wykrusza się - zbierając minimalnie lakier. Ma również domieszkę nabłyszczacza ect.

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: m1chal » śr lip 13, 2011 15:42

Wczoraj zajalem sie moim pierwszym autem w kwestii polerki - praniem itp. aut zajmuję się już od 4 lat... (może ktoś bardziej ogarniety w kwestii polerki, powie co muszę zrobić, aby wiecej rys usunąć)

Użyte zostały:

Das6 Pro
Eurotec
Menzerna FG 500
Menzerna FF3000
PB BH
Biała, żółta (flexipads) i niebieska (3M) gąbka

korekta wyszła moim zdaniem na 70-80%, niestety coś nie moge usunać w 95% chodziasz tych rys...

3 godziny spędziłem nad maską, używając Dasa6 głownie... i wspomagajac sie kilkoma przejazdami rotacji (poniewaz mam beznadziejnego, najtanszego BP no i brak wprawy)

oto zdjęcia:

pacjent :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

miejsce pracy:

Obrazek

Obrazek

stan lakieru pod lampami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

po 40 minutach pracy pękła jedna szybka od gorąca w halogenie, co nie wróżyło dobrze pracy :/ (a włożyłem 400W zamiast maksymalnych 500)

Obrazek

pierwszy panel powiedzmy zrobiony :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

drugi panel 50/50: (jak widać troche rysek zostało) oczywiscie zdjecia po przetarciu IPA

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nagle niewiedzieć czemu, podnosząc Dasa z lakieru, gąbka żółta się rozleciała :/ , a w zasadzie na masce nie miala o co zahaczyć i się uszkodzić (oderwała się od rzepa, który został na polerce) zauważyłem, że od maszyny leci dość mocne ciepło w miejscu gdzie jest BP, gąbka itd... to może być powód??

Obrazek

Obrazek

a tu już cała maska zrobiona po FG500, FF3000 i chyba PB BH i colli 476s (chyba, bo juz nie pamietam) - widać, że kilka rzeczy zostało do poprawki, pewnie bardziej doświadczony, bo ściął te rysy, ale praktyka praktyka i jeszcze raz praktyka i myśle, że się naucze w końcu :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
m1chal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: m1chal » śr lip 13, 2011 23:05

dzień drugi i coraz to lepsze efekty :) co mnie bardzo cieszy...

dzisiaj pracowalem na pomaranczowej gąbce (bo żółta sie rozleciała) i nie wiem w połączeniu z FG500 i na maszynie DA ... jakos lepiej mi sie pracowało! i chyba efekty są lepsze.

Obrazek

50/50

Obrazek

Awatar użytkownika
duzy_przemo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: duzy_przemo » czw lip 14, 2011 09:11

m1chal, Co prawda nie używałem nigdy FG500 ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić że usunie rysy po P1200.
Jak widać na twoich zdjęciach nie poradziła sobie z rysami eksploatacyjnymi.

Moim zdaniem 3M Fast Cut na futrze polerskim spokojnie poradziłby sobie z tym zadaniem.

BTW Nie radzę używać futra na oscylacji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”