Układ chłodzenia - problem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Arco
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Arco » pt cze 16, 2006 14:29

Założyłem termostat WAHLER-a. Jest lepiej, ale nie do końca. Na postoju wskaźnik temperatury dochodi do około 95° i tak trzyma cały czas. Podczes jazdy pokazuje około 100°. Po przejechaniu w upalny dzień około 50 km kilka razy w trasie zapaliła mi się na chwilę lampka oleju. Myślę, że temperatura podczas jazdy jest wyższa dlatego, że chłodnica na dole (skąd termostat pobiera płyn po otworzeniu się) jest wychłodzona przez powietrze, podczas postoju temperatura na dole i u góry w chłodnicy jest mniej więcej taka sama. Chyba termostat podczas jazdy otwiera się na krócej bo dostaje zimny płyn i szybko się zamyka. Nie jestem fachowcem, dlatego pytałem się mechaników, jeden mówi, że może to być chłodnica inny, że uszczelka pod głowicą, że pompa, w zasadzie nikt nie wiedział, a wymiana wszystkiego, co tylko się da nie ma sensu, tymbardziej że nie mam gdzie tego zrobić i jeżdże do fachowca (a to kosztuje). Może założyć termostat na 83°?, chyba jest taki?

[ Dodano: 05 Sie 2006 23:04 ]
Zalozyłem trzeci juz z kolei termostat. Tez Wahler-a, tyle ze na 80 stopni i mam spokoj. temperatura plynu - 80 stopni (wg wskazan miernika w desce rozdzielczej), przy jezdzie w korkach zdarza sie, ze dojdzie do 90 stopni, ale po chwili wraca do 80. Po prostu mialem pecha, wynika z tego, ze dwa razy kupilem wadliwe termostaty.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”