Banalnie proste pytanko o podłączenie kabli...

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
GRZANA
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: GRZANA » czw cze 15, 2006 19:13

Nie ma dobrych aktywnych subow :) wzmacniacz bedziesz musial przykrecic bo mozesz zjarac ten glosnik... Zamiast tych magnatow to zastanowilbym sie nad PB (chociaz one bardziej potrzebowalyby wzmaka niz Magnaty).... Wzmacniacz jest super sam planuje taki kupic... tylko dobre kable kup i bedzie gitara...

pzdr

[b][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2116873#2116873]MÓJ MKII ABF[/url] 149,0KM@6234,0rpm 183,6Nm@4411,0rpm :) - nowe foty, nowe mody str.23

SPRZEDAM SKRZYNIE CDA OD ABFa - 667069878[/b]

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » czw cze 15, 2006 19:19

Wiem że lipe troszkę odwaliłem z tymi Magnatami no ale cóż, muszę mieć jakieś tanie głośniki na przód żeby na tył władować troszkę więcej kasy. Słyszałem je w Hondzie Civic podłączone z radia i grały przyzwoicie i o to mi chodzi.
Nie zamierzam ich podłączać pod wzmacniacz tylko pod samo radio + zwrotnice. Słucham raczej bardzo basowych kawałków czyli techno, house i amerykański rap. W tym rodzaju muzyki to sub odgrywa najważniejszą rolę.
Co do suba to on ma 300W w RMS, a wzmak po zmostkowaniu 375W. Może mi ktoś powiedzieć na jakiej zasadzie dobiera się wzmaki? Tzn. jakie mają być proporcje mocy między wzmakiem a głośnikiem.

Pozdrawiam
dzikgtc

Awatar użytkownika
GRZANA
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: GRZANA » czw cze 15, 2006 19:21

przepraszam pomylily mi sie wzmacniacze.... myslalem o tym http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=109371851 szczerze to wolalbym dolozyc do tego.... ale ten co napisales zupelnie wystarczy bo ma delikatny zapas mocy...

pzdr

[ Dodano: 15 Cze 2006 19:22 ]
wzmak powinien miec minimalnie tyle mocy co glosnik (moc RMS) a najlepiej to powinien miec zapas czyli powinien byc mocniajszy... slabszy wzmak tez zagra ale nie bedzie dobrej jakosci dzwieku tulko jedno wielkie buuuuum buuuum buuuum a przy mocnym wzmacniaczu bedzie ladne bum bum bum :)

pzdr

[b][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2116873#2116873]MÓJ MKII ABF[/url] 149,0KM@6234,0rpm 183,6Nm@4411,0rpm :) - nowe foty, nowe mody str.23

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » czw cze 15, 2006 19:24

Ja wzmakiem będę zasilał tylko suba, bo w półkę głośników kłaść nie zamierzam. W dalszym ciągu liczę na podpowiedź na jakiej zasadzie się dobiera wzmaki do głośników tzn. proporcje mocy sub->wzmacniacz.

EDIT: Heh, znowu nie widziałem Twojej edycji :pub:

Pozdrawiam
dzikgtc

Awatar użytkownika
metju
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: metju » czw cze 15, 2006 19:26

dzikgtc pisze:Słucham raczej bardzo basowych kawałków czyli techno, house i amerykański rap. W tym rodzaju muzyki to sub odgrywa najważniejszą rolę.
Tu się mylisz. To że bas odgrywa dużą rolę, nie znaczy że sam sub ma wszystko zagrać. Pamiętaj, że najważniejsza scena dźwiękowa jest przed tobą. Bas z bagażnika jest tylko dopełnieniem przedniego, porządnego systemu. Zamiast kupować skrzynkę, skupiłbym się na twoim miejscu na wygłuszenie drzwi, dobre panele i dobry system przedni, na przykład wyżej wspominany PB Chrome. Potem wzmacniacz i subwoofer.

ex BvLin3K
Obrazek

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » czw cze 15, 2006 19:35

metju pisze:
dzikgtc pisze:Słucham raczej bardzo basowych kawałków czyli techno, house i amerykański rap. W tym rodzaju muzyki to sub odgrywa najważniejszą rolę.
Tu się mylisz. To że bas odgrywa dużą rolę, nie znaczy że sam sub ma wszystko zagrać. Pamiętaj, że najważniejsza scena dźwiękowa jest przed tobą. Bas z bagażnika jest tylko dopełnieniem przedniego, porządnego systemu. Zamiast kupować skrzynkę, skupiłbym się na twoim miejscu na wygłuszenie drzwi, dobre panele i dobry system przedni, na przykład wyżej wspominany PB Chrome. Potem wzmacniacz i subwoofer.
Wytłumiać drzwi nie mam zamiaru, przynajmniej nie przy tych Magnatach. Zdaję sobie sprawę że przód powinien być zrobiony max profi, ale chwilowo nie mam do tego chęci. Wystarczy mi jak z przodu będzie lekki midbass, z gwizdków przyzwoity sopran a z bagażnika mega bass :kac: Wiem że to jest troszkę dresiarskie podejście do sprawy, ale od małego lubuję się w bass'ie. Zawsze mi się podobał taki gruby bass więc to własnie w suba chcę zainwestować.

Pozdrawiam
dzikgtc

Awatar użytkownika
GRZANA
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: GRZANA » pt cze 16, 2006 08:49

wytluminie drzwi to nie jest taki kosztowny gips... W sumie dopiero sam sie do tego przymiezam ale sadze (i tu niech wypowiedza sie profesjonalisci) ze przy uzyciu mat dekarskich i wlasnych checi to za jakies 100zl (gora 200zl) jestes w stanie sam to sobie zrobic i bedziesz mial duzo wiecej mega bassu nawet z tych magnatow grajacych pod radiem... Uwierz ze oplaca sie wygluszyc bo nie raz slyszalem granie na zajebistym sprzecie bez wygluszenia i granie na duzo gorszy z wygluszeniem... podam przyklad: kumpel kupil sobie przod hertz HSK165 podpial pod wzmaka JBL CS60 do tego sub ORIONA 500RMS pod wzmakiem Oriona 800RMS ale nie wygluszyl drzwi tylko zamontowal w seryjne miejsca w tapicerce a drugi kupel dorobil sobie panele wygluszyl drzwi i podpial (tymczasowo) wspolosiowki JVC i do tego gwizdki na kondensatorze a w bagazniku mial ten glosnik i wzmak co ja tylko ze w lepszej skrzynce i to wszystko bylo napedzane tym wzmakiem co u mnie lezy... Powiem jakie wrazenia: dopoki gralo cicho to u I kumpla gralo pieknie czysto i w ogole a u II powiem ze cudow nie bylo ale tez dosc ladnie gralo natomiast gdy to podgloslismy to u kumpla I nie bylo sluchac muzyki tylko trzeszczenie tapicerki a u kumpla II ciagle bylo czysto i w miare ladnie jak na taki sprzet...

sorki za ten esej ale jakos mnie tak ponioslo... mam nadzieje ze cos wywnioskujesz...

pzdr

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » pt cze 16, 2006 09:48

Grzana997, jutro powinienem mieć te Magnaty, jeśli uznam że gra jak totalna porażka to kupie z Allegro panele z MDF'u i jakąś gąbkę tłumiącą, a następnie wytłumię drzwi. Bo tak na zapas to mi się tego nie chce robić :)

Pozdrawiam
dzikgtc

Awatar użytkownika
metju
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: metju » pt cze 16, 2006 11:59

dzikgtc, Żadnej gąbki :) Poczytaj sobie FAQ Car Audio i Polski FAQ by Nazar. Wygłuszenia drzwi nie robi się "na zapas". To jest podstawa.

ex BvLin3K
Obrazek

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » pt cze 16, 2006 12:17

dzikgtc pisze: Zdaję sobie sprawę że przód powinien być zrobiony max profi, ale chwilowo nie mam do tego chęci.
... :helm: to je mocne hasło...
metju pisze:Pamiętaj, że najważniejsza scena dźwiękowa jest przed tobą. Bas z bagażnika jest tylko dopełnieniem przedniego, porządnego systemu.
... :hmm: to jest mądre hasło :chytry: .
metju pisze:Zamiast kupować skrzynkę, skupiłbym się na twoim miejscu na wygłuszenie drzwi, dobre panele i dobry system przedni, na przykład wyżej wspominany PB Chrome. Potem wzmacniacz i subwoofer.
... :satan: a to jest bardzo dobra rada dla Ciebie kolego.

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » pt cze 16, 2006 12:21

metju, czytałem FAQ i FAQ by Nazar :bajer: Jest tam naprawde dużo pozytecznych rzeczy, w tym jak wytłumić drzwi. Jednak pastą tłumiącą i folią aluminiowią tłumić drzwi nie będę gdyż nie jestem aż takim melomanem. U mnie raczej będą tylko pierścienie MDF z przodu, bo gąbkę to raczej z tego co widzę na każdym forum odradzają. Ewentualnie jak dojdzie sub to będę się starał tak to wytłumić żeby nie latała mi blacha w samochodzie.

Pozdrawiam
dzikgtc

Awatar użytkownika
Dj Darecki
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Dj Darecki » pt cze 16, 2006 13:09

Witam
hehe gąbkę nie rób wiochy :bajer: >>maty bitumiczne APP <<kup sobie ze 8 sztuk na 1 drzwi mi poszło, po 5.4 zł za szt.
Co do twojego suba to raczej nie ma 300w rms.
Wzmak najlepiej żeby miał troche więcej mocy niż sub wtedy jest lepsza kontrola nad subem.
Jak chcesz duzo hałasu narobić plecam PIONEER TS-W306C jest na allegro subwofer z tym głośnikiem za 419 zł niby 400w rms ( ble ble ble) ale powiem ci że będzie cię słychać ze 100m.
Słyszałem go pod zwykłym wzmakiem Sonego moze mial ze 150w rms.
Ale to zalezy czy chcesz jakość czy walenie hehe

Pozdro

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]

[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » pt cze 16, 2006 13:21

Dj Darecki pisze:... Jak chcesz duzo hałasu narobić plecam PIONEER TS-W306C jest na allegro subwofer z tym głośnikiem za 419 zł niby 400w rms ( ble ble ble) ale powiem ci że będzie cię słychać ze 100m...
Dj Darecki , no w końcu ktoś tutaj zrozumiał o co mi chodzi z bassem :hmm: Tego Pionka wezmę pod uwagę, może ktoś z moich koleszków będzie miał coś podobnego to się zobaczy. A ta skrzynka co chcę ją kupić to też nie chce mi się wierzyć że ma 300W w RMS, ale efekt jest podobny do tego co Ty mówisz o Pionku, najpierw słychać potem widać :satan: :kac: :D

Pozdrawiam
dzikgtc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”