[All VW] Polerowanie lakieru
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- kristof91
- Aloha Style

[Alll VW] Polerowanie lakieru.
Taka maszynka to jest do bani:( Lepiej szlifierka z regulowanymi obrotami, kupujesz taka gabke z uchwytem i wtedy mozesz polerwac. Paste polecam Farecla G3 lub cos z 3M na koniec jakies mleczko wykonczeniowe i bedzie gites...
- sokol26
- Użytkownik

- Kontakt:
Witam! mam pytanie do znawców tematu
chciałem wypolerować mojego gofra II o czarnym lakierze, troche juz poczytalem i chciałbym to zrobić pastą Menzerna, a dokładniej najpierw Intesive Polish a następnie Final Finish, a na koniec jakimś woskiem. Powiedzcie mi czy tak bedzie dobrze? Jak tak to jakie pady do tego dobrać? Są w opakowaniach 250ml i 1l, czy po 250ml tych past wystarczy na całego golfa?
a ja powtórzę moje pytanie, ludzie czym myjecie auto? jakie szampony polecacie i jakie APC i czy ono da radę z owadami? używanie rękawic czy gąbek?
Ja myję auto szamponem Megsa Gold Class Car Wash plus myjka Chemical Guys Chenille. Myje na dwa wiadra, czyli w jednym c zysta woda do płukania gąbki a w drugim woda z szamponem. Szampon jest dobry bo jest neutralny dla położonego wosku. Oczywiście przed w/w myciem stosuje mycie wstępne. Używam wtedy myjki ciśnieniowej i pianownicy. Jako środek do mycia stosuje roztwór piany aktywnej ValetPro Neutral Foam. Po takim myciu glinkuję auto, osuszam ręcznikiem z mikrofibry a następnie stosuje Quick Detailer Megsa. No i lakier się pięknie świeci
Ale do pełni efektu brakuje mi korekty lakieru
Może kiedyś się skuszę na polerkę lakieru systemem 3M albo Manzerna
Co do APC to nierozcieńczone APC usunie Ci warstwę wosku jeśli była wcześniej położona.
Co do APC to nierozcieńczone APC usunie Ci warstwę wosku jeśli była wcześniej położona.
Mój Variant Yachting
viewtopic.php?f=88&t=375516" onclick="window.open(this.href);return false;
Pogubiłem się trochę
Chcę trochę odnowić lakier, najpierw polerujemy autko, później politura a na koniec jeszcze wosk czy jak to jest ?
Chcę trochę odnowić lakier, najpierw polerujemy autko, później politura a na koniec jeszcze wosk czy jak to jest ?
- Bula88
- Forum Master

- Kontakt:
moge w dobrej cenie kupic produkty Megsa, co mozecie mi polecic do mycia, polerowania, woskowania auta? Prosze o konkretne nazwy 
Ja mam pytanko kupiłem sobie wosk Turtle Wax Car Wax.jak najlepiej go nakładać ?czy można mechanicznie polerką?
Na opakowaniu pisze:
Produkt nakładać kolistymi, nachodzącymi na siebie *#cenzura#* stosują mocniejszy nacisk w tych miejscach na lakierze gdzie znajdują sie lekkie rysy lub koliste zarysowania. Odczekać , aż preparat przeschnie tworząc tzw. "mgiełkę". Następnie powierzchnię wypolerować aż do uzyskania połysku.Posiadam polerkę mechaniczną z regulacją gąbkę miękka i futerkiem jak to najlepiej zrobić?
Na opakowaniu pisze:
Produkt nakładać kolistymi, nachodzącymi na siebie *#cenzura#* stosują mocniejszy nacisk w tych miejscach na lakierze gdzie znajdują sie lekkie rysy lub koliste zarysowania. Odczekać , aż preparat przeschnie tworząc tzw. "mgiełkę". Następnie powierzchnię wypolerować aż do uzyskania połysku.Posiadam polerkę mechaniczną z regulacją gąbkę miękka i futerkiem jak to najlepiej zrobić?
Karol
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

Re: [Alll VW] Polerowanie lakieru.
kaarolek1 pisze:Ja mam pytanko kupiłem sobie wosk Turtle Wax Car Wax.jak najlepiej go nakładać ?czy można mechanicznie polerką?
Generalnie wosków nie powinno nakładać się mechanicznie.
To jak najlepiej to zrobić? może ręcznie wetrzeć wosk a spolerować gąbka albo takim futerkiem?
Karol
- duzy_przemo
- Gadatliwa bestia

Re: [Alll VW] Polerowanie lakieru.
Nałożyć wosk ręcznie, później ścierką z mikrowłókna wypolerować lakier.kaarolek1 pisze:To jak najlepiej to zrobić? może ręcznie wetrzeć wosk a spolerować gąbka albo takim futerkiem?
To najlepszy i najdokładniejszy sposób.
b]kaarolek1[/b], nakłądasz wosk dłonią lub piankowym aplikatorem (np. z megsa), polerujesz mikrofibrą
Damian92, mycie, usuwanie cieższych zabrudzeń, glinkowanie, zaprawki, kilkustopniowe polerowanie, politura (a właściwie najlepiej kilka osobnych środków, ale to inna bajka - najłatwiej użyć jakiegoś AIO czyli cleanera, fillera, glaze'a i często sealanta w jednym), wosk. Po myciach quick detailer do czasu zmycia się wosku - później powtarzasz operacje AIO + wosk (ew. wcześniej usuwanie smoły/innych zabrudzeń) i znów między myciami quick detailer. Co jakiś czas można powtórzyć glinkowanie
Damian92, mycie, usuwanie cieższych zabrudzeń, glinkowanie, zaprawki, kilkustopniowe polerowanie, politura (a właściwie najlepiej kilka osobnych środków, ale to inna bajka - najłatwiej użyć jakiegoś AIO czyli cleanera, fillera, glaze'a i często sealanta w jednym), wosk. Po myciach quick detailer do czasu zmycia się wosku - później powtarzasz operacje AIO + wosk (ew. wcześniej usuwanie smoły/innych zabrudzeń) i znów między myciami quick detailer. Co jakiś czas można powtórzyć glinkowanie
-
rumek19.88
- Nowicjusz

witam mam pytanie kupiłem vw golfa v i okazało się że lakier jest jak by zblaknięty po prostu po otworzeniu np drzwi odcień wydaje się ciemniejszy lepszy i moje pytanie brzmi czy jest jakiś sposób odnowienia lakieru jestem laikiem w sprawach lakieru ?
pytasz się nas czy jesteś?rumek19.88 pisze:jestem laikiem w sprawach lakieru ?
dobrze umyj, dobrze wyglinkuj i zaaplikuj jakiś AIO - powinno być lepiej, a najlepiej to po prostu zrobić korekre... o tym przecież cały temat się ciągnie!
- m1chal
- Gadatliwa bestia

- Auto: Golf 1 Cabrio
dzisiaj troche pokatowałem ojca maske, jednak nie jest to to czego oczekiwalem w 100%
brak doświadczenia wychodzi
ale jak juz sie dowiedzialem , możliwe, że wieksze rysy słabo poschodzily wynika z tego, że na samym poczatku dawałem za mało pasty (gąbka na poczatku musi nią nasiąknać) a u mnie byla prawie caly czas sucha. no i nad tymi rysami wiekszymi jednak nie można się brać i troche wiecej nad nimi pocisnąć maszyną
oto relacja:
a wiec tak:
Maska w ojca audi a4 b5 - granat ciemny
Das6 Pro
Zwykła polerka Eurotec - bez stabilizacji rzecz jasna
Fg500
FF3000
Wszystkie kolory flexipads + futro flexipads
Zaczynam... biore das6, biały pad, 3 krople fg500, rozprowadzam na 4 biegu i zaraz jazda na 6... patrze wokół mnie pełno pyłu po jakims momencie i pasta znika z maski praktycznie
(najgorsze ze nie da usunac tego strzepując z ciuchów, torby do dasa itd) no myśle, że coś źle robie, jeszcze raz i to samo... biore ff3000 i zółty pad i jest elegancko, pylenie nie wystepuje..ale dasem, za wiele nie zdziałałem z rysami na tym lakierze (lakiery audi są mega twarde i DA tutaj słabo się sprawdza)
Przypomnialo mi się, że mam polerke kupioną kiedyś eurotecka...mając nadzeje ze bedzie byle jaki ale pasujący pad, zaczynam szukac i oto to jest. pad zwykly twardy bez zadnej amortyzacji, grubości 2mm może. Przyczepiam, bialy pad, 3 krople fg500 i jazda ... coś tam sie dzieje ale to jednak nie to... przyczepiam wełniaka 1-2 bieg rozporwadzam, 3-4 jazda... lakier sie grzeje , rysy jakies poschodzily, jednak nie na tyle ile bym chcial...
i po całej operacji wyszlo mi takie coś, jak widać wieksze rysy zostały, ale cala reszta ladnie poschodzila! zmatowienia itd itd

tak więc ogolnie nie jest źle... juz poniekad wiem co źle robilem (pisalem wyżej), znowu trzeba bedzie sprawdzic i myśle, że będzie o wiele lepiej!
brak doświadczenia wychodzi
ale jak juz sie dowiedzialem , możliwe, że wieksze rysy słabo poschodzily wynika z tego, że na samym poczatku dawałem za mało pasty (gąbka na poczatku musi nią nasiąknać) a u mnie byla prawie caly czas sucha. no i nad tymi rysami wiekszymi jednak nie można się brać i troche wiecej nad nimi pocisnąć maszyną
oto relacja:
a wiec tak:
Maska w ojca audi a4 b5 - granat ciemny
Das6 Pro
Zwykła polerka Eurotec - bez stabilizacji rzecz jasna
Fg500
FF3000
Wszystkie kolory flexipads + futro flexipads
Zaczynam... biore das6, biały pad, 3 krople fg500, rozprowadzam na 4 biegu i zaraz jazda na 6... patrze wokół mnie pełno pyłu po jakims momencie i pasta znika z maski praktycznie
Przypomnialo mi się, że mam polerke kupioną kiedyś eurotecka...mając nadzeje ze bedzie byle jaki ale pasujący pad, zaczynam szukac i oto to jest. pad zwykly twardy bez zadnej amortyzacji, grubości 2mm może. Przyczepiam, bialy pad, 3 krople fg500 i jazda ... coś tam sie dzieje ale to jednak nie to... przyczepiam wełniaka 1-2 bieg rozporwadzam, 3-4 jazda... lakier sie grzeje , rysy jakies poschodzily, jednak nie na tyle ile bym chcial...
i po całej operacji wyszlo mi takie coś, jak widać wieksze rysy zostały, ale cala reszta ladnie poschodzila! zmatowienia itd itd

tak więc ogolnie nie jest źle... juz poniekad wiem co źle robilem (pisalem wyżej), znowu trzeba bedzie sprawdzic i myśle, że będzie o wiele lepiej!
Mk2 1V by m1chal - sprzedany
viewtopic.php?f=87&t=59790&start=0
viewtopic.php?f=87&t=59790&start=0