Skrzynia ERF - FMH plug&play ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy skrzynię ERF zamontowaną w Golfie Variancie ASZ ( PD'ek) można podmienić na FMH bez dodatkowych przeróbek lub podmiany jakiś części ?
Przerabiał już ktoś u siebie organoleptycznie taką opcję ?
Przerabiał już ktoś u siebie organoleptycznie taką opcję ?
Nie przerabiałem takiej opcji ale pozwolę sobie napisać cokolwiek. Według Etki wszystkie elementy
mocujące silnik i skrzynię biegów są takie same (śruby, tuleje, blacha zakrywająca), dodatkowo powiem
że VW stosował obydwie te skrzynie w jednym czasie do tego samego silnika no a że jeszcze obydwie
skrzynie mają takie same mechanizmy do przełączania biegów to zamiana tych skrzyń powinna przejść
całkowicie bezproblemowo
mocujące silnik i skrzynię biegów są takie same (śruby, tuleje, blacha zakrywająca), dodatkowo powiem
że VW stosował obydwie te skrzynie w jednym czasie do tego samego silnika no a że jeszcze obydwie
skrzynie mają takie same mechanizmy do przełączania biegów to zamiana tych skrzyń powinna przejść
całkowicie bezproblemowo
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Wielkie dzięki za info.
Skrzynia FMH podobno jest "nowsza" od ERF i stosowana była do końca produkcji MK IV.
Przełożenia mają takie same , wiec teoretycznie powinny być w pełni zamienne.
Zauważyłem też , że skrzynie FMH są tańsze na allee...
Natomiast ERF wyraźnie bardziej się cenią.
Różnica jest mniej więcej 200 pln'ów na korzyść FMH.
Muszę mieć jednak pewność , że będzie pełna zamienność.
pozdrooofka.
Skrzynia FMH podobno jest "nowsza" od ERF i stosowana była do końca produkcji MK IV.
Przełożenia mają takie same , wiec teoretycznie powinny być w pełni zamienne.
Zauważyłem też , że skrzynie FMH są tańsze na allee...
Natomiast ERF wyraźnie bardziej się cenią.
Różnica jest mniej więcej 200 pln'ów na korzyść FMH.
Muszę mieć jednak pewność , że będzie pełna zamienność.
pozdrooofka.
Musi pasować skoro fabryka stosowała je zamiennie, po za tym Etka nie kłamie.
Re: Skrzynia ERF - FMH plug&play ?
Czyli mam rozumieć że cały osprzęt skrzyni FMH będzie plug&play z moją ERF ? Czyli: wysprzęglik , elementy wybieraka biegów itp ?
Dzięki za wsparcie.
Polukam jeszcze na zdjęcia w necie i postaram się je porównać, coś na zasadzie zabawy "poparz na zdjęcia i znajdź rożnicę "
Dzięki za wsparcie.
Polukam jeszcze na zdjęcia w necie i postaram się je porównać, coś na zasadzie zabawy "poparz na zdjęcia i znajdź rożnicę "
wszystko będzie pasować bez obaw, poszukaj w szukajce to się przekonasz, zresztą chłopaki z forumarthek pisze:Czyli: wysprzęglik , elementy wybieraka biegów itp ?
wstawiali w zamian nie tylko takie skrzynie bo DRW również będzie pasować i cały jej osprzęt
tak więc śmialo podbijaj do tematu bo napewno nie będzie żadnych potknięć.