Stawiam na przegub wewnętrzny.
1. Zajrzyj pod spód -czy osłony każdego z przegubów nie są pochlapane wyciekającą z nich pastą grafitową.
2. Postaw przód samochodu na koziołkach, wejdź pod spód samochodu. Druga osoba niech daje lekko gazu jednocześnie wciskając na hamulec (obciążysz w ten sposób osie) - powinno stukać/stukać głośniej. Teraz ręką wymacaj gdzie Ci stuka. Ja tak zrobiłem - co prawda osłona nie pękła - ale przegub wew. się posypał.
Jeśli przegub - to firmy Pascal kosztuje 80zł + wymiana ok 50-70zł (lub godzina -samemu).
Pozdrawiam
Stuki z przodu tylko gdy średnio pedał gazu wciśnięty
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Odświeżam temat... Czy ktoś rozwiązał powyższy problem? Mam taką samą sytuację jak RSAB. Auto to VW Golf V, 2004 r., silnik 1.9 TDI, przebieg 205 000 km.
Coś puka z przodu, po lewej stronie auta w przedziale prędkości od około 50 do 120-130 km przy stosunkowo normalnym rozpędzaniu się (później szum już zagłusza ten stukot) . Jeśli samochód jest dociążony, pukanie jakby wyciszało się, jeśli wcisnę pedał w podłogę, też jakby wyciszało się... Żaden z mechaników nie jest w stanie określić co to jest, każą jeździć aż będzie jeszcze lepiej grało, tymczasem gra to już mi przez około 20 tys. km i robi się co raz bardziej uciążliwe... Pomożecie???
Coś puka z przodu, po lewej stronie auta w przedziale prędkości od około 50 do 120-130 km przy stosunkowo normalnym rozpędzaniu się (później szum już zagłusza ten stukot) . Jeśli samochód jest dociążony, pukanie jakby wyciszało się, jeśli wcisnę pedał w podłogę, też jakby wyciszało się... Żaden z mechaników nie jest w stanie określić co to jest, każą jeździć aż będzie jeszcze lepiej grało, tymczasem gra to już mi przez około 20 tys. km i robi się co raz bardziej uciążliwe... Pomożecie???
PomożemyLuck_nk pisze: Pomożecie???
Miałem identyczny problem i wreszcie rozwiązany.
Wymienione przeguby w lewej półosi i cisza jak makiem......
Żeby zdiagnozować te usterkę trzeba rozebrać wszystkie przeguby i umyć dokładnie a następnie dobrze je obejrzeć ( pomacać itd )
Samo szarpanie przegubami i słuchanie opinii "fachowców" od półosi że to skrzynia biegów albo piasty nie wystarczy
Męczyłem się z tym prawie 50 tys km. W przegubach powstały minimalne, prawie niezauważalne odciśnięcia od kulek które według mechaników nie powinny dawać takich efektów dźwiękowych jakie dawały.
Nie ma co więcej pisać.Rozebrać umyć dokładnie , obejrzeć jak są minimalne ślady zużycia wymienić i cieszyć się z jazdy
pozdro.
Re: Stuki z przodu tylko gdy średnio pedał gazu wciśnięty
Dzięki sawawawa za pomoc!!
Mój mechanik co prawda nie widział żadnych odgnieceń, ale zaryzykowałem, wydałem ponad 600 zł, wymieniłem obydwa przeguby lewej półosi i teraz śmigam bez żadnych stuków-puków:))
Mój mechanik co prawda nie widział żadnych odgnieceń, ale zaryzykowałem, wydałem ponad 600 zł, wymieniłem obydwa przeguby lewej półosi i teraz śmigam bez żadnych stuków-puków:))