przykapcna na jasno po odpaleniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
witam wszystkich mam kolejny problemik z moim golfikiem mianowicie chodzi o to ze jak odpale autko po dluzszym postoju to przykapca na jasno i czuc jakby lekko nim zatrzeslo silnikiem oczywiscie nie jest to widoczne na obrotomierzu ale wyczuwalne jak sie siedzi w srodku autka dodam ze nie bierze mi oleju ani plynu chlodniczego plynu tez nieprzybywa, moze ktos z was mial podobny przypadek, dodam ze silnik to 1.9 tdi na pompowtryskach sprawdzalem tez korekcje na wtryskach i sa ok bipy na jednym maja powyrzej 30 reszta ponizej w 18 kanale same zera pozdrawiam
-
- Użytkownik
Re: przykapcna na jasno po odpaleniu
para wodna przy +25 stopniach nigdy tak nie mialem a pozatym ten dymek pachnie tak jakby nieprzepalona ropa i napewno niejest to para wodnadoggie pisze:zapewne jak w większości przypadków to para wodna
albo świece żarowe( nie odpalają powyżej +5*C ale dogrzewają komory spalania w tych temperaturach przez około 2 minuty po uruchomieniu silnika) albo klapa gasząca nie otwiera się od razu po uruchomieniu silnika na full (może ją przycinać nagar zebrany wewnątrz obudowy EGR) albo masz problem z uszczelniaczami zaworów. Sam mam ten problem ale jestem zbyt leniwy by to obczaić. Podejrzewałem turbo ale oleju nie ubywa.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Sztomel pisze:albo świece żarowe( nie odpalają powyżej +5*C ale dogrzewają komory spalania w tych temperaturach przez około 2 minuty po uruchomieniu silnika) .
nie wiem jak jest w Mk4 TDI PD ale w Mk5 na pewno świece przez 2 minuty nie dogrzewają komór spalania w obecnie panujących temperaturach
jesteś tego pewny, a co ma wyrównać obroty ledwo co uruchomionego zimnego silnika ? Weź multimetr i sobie sprawdź.
-
- Użytkownik
wiesz ja tez myslalem ze swiece nie grzeja w tych temperaturach sprawdze czy sa sprawne i zobaczymySztomel pisze:jesteś tego pewny, a co ma wyrównać obroty ledwo co uruchomionego zimnego silnika ? Weź multimetr i sobie sprawdź.
- doggie
- V.I.P.
jak najbardziejSztomel pisze:jesteś tego pewny, .
a jakże, sprawdzałem, w Mk5 nie ma napięcia na świecach powyżej +5 st.,Sztomel pisze: Weź multimetr i sobie sprawdź.
ale sprawdzałeś przed czy po uruchomieniu silnika ?doggie pisze:w Mk5 nie ma napięcia na świecach powyżej +5 st.,
-
- Użytkownik
troche moj problem zszedl na drugi plan ale coz dzisiaj zrobilem myk z klapa gaszaca uszczelniacze mam nowe wiec one tez odpadajaSztomel pisze:ale sprawdzałeś przed czy po uruchomieniu silnika ?doggie pisze:w Mk5 nie ma napięcia na świecach powyżej +5 st.,
To raczej nastaw się, że turbo przepuszcza olej do dolotu. Kontroluj na bieżąco stan oleju w silniku.
-
- Użytkownik
dzieje sie tak od 2000 km i nieubywa oleju w silnikuSztomel pisze:To raczej nastaw się, że turbo przepuszcza olej do dolotu. Kontroluj na bieżąco stan oleju w silniku.
- doggie
- V.I.P.
Sztomel sprawdzałem w swoim Mk5 multimetrem przed i w trakcie, golfmaniac22, może przepuszczać delikatnie dlatego tylko przykapca po odpaleniu więc niekoniecznie musi zauważalnie pobierać oleju, z drugiej strony zastanawiam się czy uszczelniaczy na pompowtryskach nie należałoby wymienić
-
- Użytkownik
mysle ze macie racje odnosnie turbo niewidac ubytku oleju ale na laczniku przy IC zaczol mi kapac olej wiec mysle ze turbo sie konczy powoli , a uszczelniacze mam nowe na pompkach wiec to odpadadoggie pisze:Sztomel sprawdzałem w swoim Mk5 multimetrem przed i w trakcie, golfmaniac22, może przepuszczać delikatnie dlatego tylko przykapca po odpaleniu więc niekoniecznie musi zauważalnie pobierać oleju, z drugiej strony zastanawiam się czy uszczelniaczy na pompowtryskach nie należałoby wymienić