Po wymianie końcówek nadal przydymia na czarno
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam. Dzisiaj wymieniłem końcówki wtrysków. Stare miały już zrobione 300tys km i bardzo kiepsko rozpylały ale ciśnienia miały ok. Posiadam silnik 1.9 D 1Y. Gdy ostro wcisnę pedał gazu nadal przydymia na czarno. Nie wiem czy to jest normalne zjawisko bo samochód przybrał na mocy równiej pracuje i dobrze pali zarówno na ciepłym i zimnych. Mam w związku z tym pytanie czy w waszych dieselkach 1.9 D (wolnossących) też lekko przydymia??? Sam już nie wiem co o tym myśleć. Wtryski kupiłem BOSCHA.
Na moje jak lekko to jeszcze nic złego. Każdy jak mocno wciśniesz to przydymi. Wtryśnie wiecej paliwa niż bedzie w stanie spalić z powietrzem. Ja tam bym sie znacznie nie przejmował. Jak nie chcesz zeby podkapcał to zmniejsz dawkę paliwa. Ale bedzie słabszy, coś za coś
Moje małe wozidło viewtopic.php?f=87&t=352273 MK2 by kahn91
Sprawdź filtr powietrza, czy nie jest brudny.
Jak masz egr to możesz zajrzeć do kolektora, czy nie nazbierało się w nim za dużo sadzy.
Może mieć zbyt wyprzedzony wtrysk, początek wtrysku powinno się sprawdzić np po wymianie rozrządu.
Jak masz egr to możesz zajrzeć do kolektora, czy nie nazbierało się w nim za dużo sadzy.
Może mieć zbyt wyprzedzony wtrysk, początek wtrysku powinno się sprawdzić np po wymianie rozrządu.
-
- Nowicjusz
Re: Po wymianie końcówek nadal przydymia na czarno
Sprawdze ten kąt wtrysku bo wydaje mi się że mam zbyt wczesny auto strasznie rechota. W kolektorze mam mnóstwo syfu sadzy i oleju z odmy.
kiedy ja stoje swoim 1Y (1993) w miejscu, to da sie zauwazyc lekka chmurke przy mocnym przygazowaniu, a gdy jade i zbieram sie do wyprzedzania to z tego co mowil kolega tez widac mala chmurke. pamietam ze po kupnie kopcił bardzo mocno (tak, ze widziałem dym w lusterkach). przeszło mu troche po wymianie filtra powietrza a potem po regeneracji pompy. warto dodac ze jezdze na czerwonej ropie.
mkII
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p4394292" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p4394292" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Nowicjusz
Czyli nie mam się za bardzo czym przejmować. Ostatnio autko dostało nowe wtryski i do tego zaślepiłem ten cholerny EGR. Przybrał bardzo wiele na mocy i przyśpieszeniu.