Wymiana oleju. Czy jest sens ściągać miskę ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Niedługo muszę wymienić olej w moim Mk3 GTi ( już jest troszkę ponad 8000 od ostatniej wymiany ). Olej jaki był, to Motul 15W50 6100 Synergie pełen syntetyk i taki będzie dalej.
Myślałem żeby zdjąć miskę i wyczyścić ją ( wymyć czymś ) od środka. Jak ostatnio zmieniałem olej, to trochę tego starego oleju i syfu zostało. Może przy okazji też jakoś przeczyścić ścianki bloku od wewnątrz i przejrzeć "na oko" jak się ma wał itp. ( czy nie ma jakichś początków luzów ).
Jednakże czy takie czyszczenie tego syfu, który nie zejdzie razem ze spuszczanym olejem ma sens ?
Myślałem żeby zdjąć miskę i wyczyścić ją ( wymyć czymś ) od środka. Jak ostatnio zmieniałem olej, to trochę tego starego oleju i syfu zostało. Może przy okazji też jakoś przeczyścić ścianki bloku od wewnątrz i przejrzeć "na oko" jak się ma wał itp. ( czy nie ma jakichś początków luzów ).
Jednakże czy takie czyszczenie tego syfu, który nie zejdzie razem ze spuszczanym olejem ma sens ?
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Jeśli silnik pracuje oki , jest dobre ciśnienie oleju , nie poci się na uszczelce pod miską olejową , to ja bym nic nie grzebał. Gdybyś np. miał słabe ciśnienie oleju to tak , można sprawdzić czy smok pompy oleju nie zasyfiony , ale jak wsio dobrze to moim zdaniem taka akcja jest niepotrzebna
Ciśnienie jakie jest, to nie wiem, ale kontrolka nie zapala się wcale, czy to stanie w korku, czy wysoka temp. i ciśnięcie do 6000rpm.
Najbardziej zależy mi na pozbyciu się syfu z silnika. Chodzi o to, że po spuszczeniu został ostatnio bardzo ciemny ( czarny ) olej na spodzie miski i po zalaniu nowego, on od razu się zasyfił.
Pojechał bym na wymianę oleju gdzieś, żeby mi przez bagnet odsączyli ( wyciągną wtedy to ze spodu miski ), ale zalewam Motul-a, a w moim mieście żaden zakład gdzie zmieniają oleje nie ma takiego w ofercie ( tylko jeden sklep posiada o0d reki oleje Motul ). Natomiast nie ma opcji żebym przyjechał ze swoim olejem do nich.
Najbardziej zależy mi na pozbyciu się syfu z silnika. Chodzi o to, że po spuszczeniu został ostatnio bardzo ciemny ( czarny ) olej na spodzie miski i po zalaniu nowego, on od razu się zasyfił.
Pojechał bym na wymianę oleju gdzieś, żeby mi przez bagnet odsączyli ( wyciągną wtedy to ze spodu miski ), ale zalewam Motul-a, a w moim mieście żaden zakład gdzie zmieniają oleje nie ma takiego w ofercie ( tylko jeden sklep posiada o0d reki oleje Motul ). Natomiast nie ma opcji żebym przyjechał ze swoim olejem do nich.
- Paweł Marek
- V.I.P.
NIema potrzeby, wymieniaj olej ciepły zleci prawie wszystko, a jakby miały być opiłki w oleju to byłoby już "po ptokach" , takie rzeczy w VW się nie dzieją
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jak go kupiłem to olej był czarny. Po wymianie OK i zrobiłem jakieś 8000km i znowu wymiana. Wlałem troszkę za dużo ( moje przeoczenie ), więc odessałem przez bagnet nadmiar ( tak żeby było na miarce 2/3 skali ). Odessany olej był już "brudny". Fakt że olej Motul jest sporo ciemniejszy, ale ten odessany wyglądał na już zabrudzony, a tylko odpaliłem auto i wyjechałem na podjazd.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Gawior, na ten kolor nie patrz, nie wiąże się nijak ze stopniem zużycia, tak ma być, fakt że w starszych silnikach z przedmuchami szybciej ciemnieje ale to w żaden sposób nie stanowi przesłanki do zdejmowania miski i czyszczenia to byłaby niepotrzebna przesadna praca
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Podłączę się pod temat, mianowicie kolega wyżej wspomniał o zaświeceniu się kontrolki oleju przy jeździe w korkach czy pałowaniu, mam w swoim samochodzie właśnie taki problem, w momencie kiedy silnik dostanie konkretnej temperatury zaświeca się kontrolka oleju na wolnych obrotach. Problem istnieje od kiedy jestem w posiadaniu samochodu, olej jest świeżo po wymianie. Co może być przyczyną?
sikacz, podjedż na sprawdzenie ciśnienia oleju , koszt to ok. 10-20 zeta , być może pompa trochę niedomaga . Jeśli ciśnienie oki to może być coś z czujnikiem ciśnienia oliwy
sikacz, jaki masz olej w swoim silniku i jaki filtr oleju. Bardzo często były problemy z filtrami FILTRON, a konkretniej z zapalaniem się właśnie kontrolki oleju. W większości zakładów zajmujących się wymianą oleju montują Filtron-y.
Może też już czas zmienić olej na gęstszy, ale to tylko półśrodek, bo zazwyczaj wynika to z niedomagań pompy, że na rozgrzanym, rzadszym oleju nie wyrabia z wytworzeniem odpowiedniego ciśnienia.
Podstawową czynnością jest sprawdzenie ciśnienia oleju. Jest to dosyć tanie i proste, a powie konkretniej jak się ma pompa oleju.
Jak będzie ciśnienie ok, to czujnik ciśnienia oleju do wymiany.
Może też już czas zmienić olej na gęstszy, ale to tylko półśrodek, bo zazwyczaj wynika to z niedomagań pompy, że na rozgrzanym, rzadszym oleju nie wyrabia z wytworzeniem odpowiedniego ciśnienia.
Podstawową czynnością jest sprawdzenie ciśnienia oleju. Jest to dosyć tanie i proste, a powie konkretniej jak się ma pompa oleju.
Jak będzie ciśnienie ok, to czujnik ciśnienia oleju do wymiany.
A co sądzicie o takich specyfikach do silników jak:
LIQUI MOLY ENGINE FLUSH
albo
Motul Engine Clean
Czytam w sieci to tych specyfikach i jeszcze nie trafiłem na żadną złą opinię, bądź jakikolwiek problem po zastosowaniu któregoś z tych środków.
LIQUI MOLY ENGINE FLUSH
albo
Motul Engine Clean
Czytam w sieci to tych specyfikach i jeszcze nie trafiłem na żadną złą opinię, bądź jakikolwiek problem po zastosowaniu któregoś z tych środków.
Czemu tak drążysz? Olej ma prawo być czarny.. To silnik - ma prawo się ubrudzić moim zdaniem nie ma sensu stosować takich środków.
MK3 ADZ->AGU
A więc jeżdzę na mobilu 10w40, filtr mam z manna, specjalnie się wystrzegałem filtrona Dzięki za wskazówki
Czyli sprawdzenie ciśnienia i dalsza diagnoza w zależności co wyjdzie.
Na pewno zmierzenie ciśnienia oleju wyjdzie cię taniej, niż wymienianie czujników ciśnienia na pałe.
Na pewno zmierzenie ciśnienia oleju wyjdzie cię taniej, niż wymienianie czujników ciśnienia na pałe.
-
- Nowicjusz
Re: Wymiana oleju. Czy jest sens ściągać miskę ?
...
Ostatnio zmieniony pt cze 03, 2011 12:09 przez Tomcio1980, łącznie zmieniany 1 raz.