Filtr stożkowy w MK3 GTi 8v
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Filtr stożkowy w MK3 GTi 8v
Witam!
Ostatnio chciałem wymienić filtr na stożkowy w MK3 GTI 8V. Jak wiedzą użytkownicy tego bolidu jest tam rura prowadząca do silnika, rura od kolektora i jakaś sterowana elektronicznie machina podłączona do zasilania. Prócz tego są dwa małe węzyki. Nie wiedziałem za bardzo co z tym zrobic wiec poprostu odpiąłem kostkę od tej machiny, podpiąłem do górnej rury stożek i auto nie chciało zapalić. Więc podłączyłem wszystko tak jak było i na uruchomionym silniku , odpiąłem filtr i założyłem stożek. troche sie poddusił ale zaczął działać. Pojezdziłem troche na tym stożku i po paru minutach jazdy zaczął sie dusić tak jakby brakowało mu paliwa. postanowiłem dowiedzieć sie czegoś więcej na forum o tym jak to podłączyć, co zrobić z tymi wężykami zanim założę stożek. Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam
Ostatnio chciałem wymienić filtr na stożkowy w MK3 GTI 8V. Jak wiedzą użytkownicy tego bolidu jest tam rura prowadząca do silnika, rura od kolektora i jakaś sterowana elektronicznie machina podłączona do zasilania. Prócz tego są dwa małe węzyki. Nie wiedziałem za bardzo co z tym zrobic wiec poprostu odpiąłem kostkę od tej machiny, podpiąłem do górnej rury stożek i auto nie chciało zapalić. Więc podłączyłem wszystko tak jak było i na uruchomionym silniku , odpiąłem filtr i założyłem stożek. troche sie poddusił ale zaczął działać. Pojezdziłem troche na tym stożku i po paru minutach jazdy zaczął sie dusić tak jakby brakowało mu paliwa. postanowiłem dowiedzieć sie czegoś więcej na forum o tym jak to podłączyć, co zrobić z tymi wężykami zanim założę stożek. Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam
hmmm, to ciekawie sie zapowiadasz :>
ale ...
patrzac od strony silnika, z przepustnicy wychodzi rura, dalej masz ta machine, i dopiero przymocowujesz stozek od drugiej strony machiny..
.....................________________
.........______|.............................|
....... /....____|....kolektor.............|
....._/... /_ ....|_______________|
....|.........|
....|.........| przeplywomierz
....|_... _|
...._/.../__
...|..|../../
...|.|.././ stozek
...|/_//
btw: gow nia no sie rysuje hehe :>
ale ...
patrzac od strony silnika, z przepustnicy wychodzi rura, dalej masz ta machine, i dopiero przymocowujesz stozek od drugiej strony machiny..
.....................________________
.........______|.............................|
....... /....____|....kolektor.............|
....._/... /_ ....|_______________|
....|.........|
....|.........| przeplywomierz
....|_... _|
...._/.../__
...|..|../../
...|.|.././ stozek
...|/_//
btw: gow nia no sie rysuje hehe :>
Od początku: Cała obudowa filtra ma trzy otwory. Jednym powietrze wchodzi do obudowy, przechodzi przez filtr, drugi otwór prowadzi przez tą machinkę i idzie do silnika a trzeci jest na dole i prowadzi od kolektora. Mam rozumieć że muszę stożek podpiąć do tej rury przez którą wchodzi powietrze ale co z tym powietrzem które wychodziło z kolektora i przechodzi przez ten oryginalny filtr? Teraz już po zamontowaniu stożka nie będzie tamtędy przechodził chyba że do końca nie zrozumiałem Twojej koncepcji podłączenia. Nie da siępoprostu jakoś wywalić tej budy i wstawić stożek, tylko żeby to jakoś działało?
- Chmielu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt: