Czujniki temperatury płynu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
Witam. Chciałbym dowiedzieć się za co odpowiadają czujniki temperatury płynu na takim króćcu w głowicy (od przodu). Są dwa, słyszałem że jeden jest od świec żarowych, a drugi pokazuje temperaturę na zegarze. Czy to prawda? jeżeli tak, to który jest odpowiedzialny za świece a który za wskazówkę w liczniku??? a jeżeli nie to czemu odpowiadają te czujniki??? Sprawa dotyczy MK2 SB 1.6 GTD. z góry dziękuję:)
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Dokładnie.slawek987 pisze:jeden jest od świec żarowych, a drugi pokazuje temperaturę na zegarze
Ściągnij sobie wtyczkę z jednego z czujników, przy odłaczonym odpowiednim czujniku albo opadnie wskazówka temperatury, albo kontrolka świec będzie swieciła o wiele dłużej.slawek987 pisze:który za wskazówkę w liczniku???
- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
aha, niestety nie mogę teraz tego dokładnie sprawdzić bo mam silnik wywalony z auta. A czy te dwa czujniki są identyczne? (nie chodzi mi o wygląd,bo to oczywiste, ze tak, ale czy po zamianie ich miejscami, czy tam po zamianie wtyczek wszystko będzie działało normalnie?) p.s. zegar mi szwankował ostatnio więc to na pewno jeden z czujników, a świece to wydaję mi się ze też długo grzały ok 15-20 sekund.