Łącznik w dolocie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Łącznik w dolocie
Cześć
Męczę się z moim autem od prawie roku. Oczywiście chodzi o silnik 1.6 SR AKL z 1998 roku. Standardowo falowanie obrotów podczas wysprzęglania i drgania na wolnych obrotach. Jednym z przedsięwzięć zmierzających do eliminacji tych przypadłości była wymiana łącznika ( plastikowa rura ) między filtrem powietrza a przepustnicą. Niestety nic nie poskutkowało. Jednak dzisiaj zauważyłem,że w owym łączniku w tej małej odnodze, która idzie pod korek wlewu oleju jest w środku jakiś zaworek/membrana. Gdzieś czytałem na tym forum, że zaworek ten powinien "przepuszczać" tylko w jedną stronę. U mnie przepuszcza w dwie strony. Czy rzeczywiście powinien przepuszczać w jedną stronę? Bo jeżeli tak to kupiłem felerny łącznik.I jeszcze jedno pytanie. Czy oryginalny czujnik temperatury mogę kupić tylko w ASO? Bo słyszałem, że tylko oryginalny czujnik eliminuje drgania na wolnych obrotach. Czy to prawda? Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na jakieś informacje.
Męczę się z moim autem od prawie roku. Oczywiście chodzi o silnik 1.6 SR AKL z 1998 roku. Standardowo falowanie obrotów podczas wysprzęglania i drgania na wolnych obrotach. Jednym z przedsięwzięć zmierzających do eliminacji tych przypadłości była wymiana łącznika ( plastikowa rura ) między filtrem powietrza a przepustnicą. Niestety nic nie poskutkowało. Jednak dzisiaj zauważyłem,że w owym łączniku w tej małej odnodze, która idzie pod korek wlewu oleju jest w środku jakiś zaworek/membrana. Gdzieś czytałem na tym forum, że zaworek ten powinien "przepuszczać" tylko w jedną stronę. U mnie przepuszcza w dwie strony. Czy rzeczywiście powinien przepuszczać w jedną stronę? Bo jeżeli tak to kupiłem felerny łącznik.I jeszcze jedno pytanie. Czy oryginalny czujnik temperatury mogę kupić tylko w ASO? Bo słyszałem, że tylko oryginalny czujnik eliminuje drgania na wolnych obrotach. Czy to prawda? Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na jakieś informacje.
Re: Łącznik w dolocie
Można tez kupic poza Aso. Czasami sprzedają ludzie pracujący w Aso, którzy mogą kupic części taniej - po kosztach.Royber pisze:Czy oryginalny czujnik temperatury mogę kupić tylko w ASO? Bo słyszałem, że tylko oryginalny czujnik eliminuje drgania na wolnych obrotach.
Nawet oryginalny czujnik w Aso nie daje gwarancji właściwego wskazania. Tyle, że kupując w Aso i montując go tam Aso ma obowiązek sprawdzić na kompie jego odczyty podawane do komputera i to zarówno na zimnym silniku jak i na gorącym. Oczywiście możesz zrobić to samemu jeżeli masz dostęp do vag-a.
Łącznik w dolocie
Czujnik można kupić na allegro
Proszę sam kupowałem
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-v ... 53649.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Proszę sam kupowałem
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-v ... 53649.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Łącznik w dolocie
To jest oryginalny czujnik temperatury.Wyciągnij swój a zobaczysz że jest taki sam
- Arkadiush
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Łącznik w dolocie
A czemu wymieniłeś te kolanko? I skąd wiesz że akurat to jest przyczyną falowania obrotów? W tych silnikach często występuje falowanie obrotów a przyczyn może być wiele.
Czyściłeś przepustnice?
Czyściłeś przepustnice?
MERCEDES BENZ SL 500 R129 V8
viewtopic.php?f=89&t=190930&start=0
[I][I][I][I][I][I][][][][] - 60% UKOŃCZONE MK4
viewtopic.php?f=89&t=190930&start=0
[I][I][I][I][I][I][][][][] - 60% UKOŃCZONE MK4
Łącznik w dolocie
Bo kolanko miało dziurę. Robiłem chyba już wszystko. Zostało mi zakupienie nowej oryginalnej przepustnicy.
Łącznik w dolocie
Czy ktoś wie, czy ta odnoga łącznika/rury powinna przepuszczać tylko w jedną stronę?