autor: swampshark » ndz gru 25, 2011 02:25
Witam.
Postanowiłem po dłuższym czasie odświeżyć temat. Otóż problemy które miałem zostały już prawie rozwiązane. Zostało tylko obserwować co się dalej z tym wszystkim będzie działo. Co do muła na benzynie to pomogła wymiana filtrów i wtryskiwacza oraz zablokowanie klapki od ciepłego powietrza w filtrze na zaciąganie cały czas zimnego. Troszkę przymulony jeszcze jest ale myślę ze to wina zwężki w postaci miksera i tego, że to marne AAM.
Na gazie problem również znikł. Tutaj wina była chyba po stronie gazownikow. podjechałem do innego fachmana, który zamontował mi śrubę zamiast korkowca i nieco sie polepszyło, ale mówił ze nie da się go dobrze wyregulować bo mikser musi być zły. Po wymianie miksera na taki polecany przez niego i regulacji zaczął chodzić już w miarę. Jednak stwierdziłem że przecież może lepiej jechać i mało palić jeżeli uruchomię centralkę, bo skoro juz ja mam to jaki sens jeździć na śrubie, no a skoro chodzi na niej to i silniczek krokowy ustawiony na taki sam przekrój powinien działać i trochę regulować. Zmontowałem sobie kabel i zacząłem mozolną regulacje. Nic mi nie wychodziło bo krokowy robił co chciał. Okazało się że tps nie został podpięty więc go zamontowałem lezc nic to nie dało. Mój sterownik miał w sobie trzy diody, które wskazywały rodzaj mieszanki bogata, stechiometryczna i uboga. Problem był w tym że ani wskaźnik diodowy ani wskazania na komputerze nie pokrywały się z pomiarami miernikiem np. napięcie na sondzie był 0,23 a sterownik otwierał krokowy bo wydawało mu sie ze jest bogata i na odwrót. Winowajcą okazał cut-off który był za nisko ustawiony i nawet na wolnych obrotach sterownik głupiał. Po wyłączeniu tej opcji i ponownej adaptacji wszystko zaczęło hulać a przynajmniej wskazania zaczęły sie pokrywać. Teraz juz normalnie sonda oscyluje itd. Po przestawieniu zapłonu na 12 stopni i ustawieniu wszystkich opcji wzbogacania na wysokich i przy gwałtownym depnięciu samochód dostał kopa. Teraz da się normalnie jeździć a i spalanie lepsze. Mój sterownik to BRC Just Junior. Jezeli ktoś miałby problemy z ustawieniem to chętnie pomogę. Pozdrawiam