Wpisz w google to znajdziesz instrukcje jak to zrobić.zolnierzykk pisze:Ale chodzi ci o polewanie czy co??Jab pisze:Myć na dwa wiadra.
[zewnątrz] mycie auta
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Re: Mycie czarnej perły
-
- Nowicjusz
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Mycie czarnej perły
Kupujesz sobie sciereczkę z mikrofibry po umyciu wycierasz auto jestes bardziej pednatyczny po sciereczce z mikrofibry wycierasz auto sciereczką z irchy i masz 0 smug
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- KamilP
- DieseL PoweR
Mycie czarnej perły
Ale przy wycieraniu auta irchą można tą ściereczkę wycisnąć i dalej wysuszać wodę? Może głupie pytanie ale nigdy z irchą nie miałem doczynienia A musze chyba to kupić bo mam ten efekt wyschniętych oczek wodnych, tak to się chyba nazywa I wkurza mnie to bo trochę trzeba czasu spędzić przy myciu auta, do tego szampon, woda, a potem okazuje się że jest niewiele lepiej niż było, prawie wszędzie te oczka (głównie na dachu i w miejscach gdzie woda tak nie spływa, bo tu gdzie blacha w pionie jest to jest ok. )
I ta ściereczka: http://allegro.pl/no-1-naturalna-ircha- ... 66370.html" onclick="window.open(this.href);return false; jest coś warta?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.
I ta ściereczka: http://allegro.pl/no-1-naturalna-ircha- ... 66370.html" onclick="window.open(this.href);return false; jest coś warta?
Pozdrawiam.
kamil12451 pisze:Ale przy wycieraniu auta irchą można tą ściereczkę wycisnąć i dalej wysuszać wodę? Może głupie pytanie ale nigdy z irchą nie miałem doczynienia A musze chyba to kupić bo mam ten efekt wyschniętych oczek wodnych, tak to się chyba nazywa I wkurza mnie to bo trochę trzeba czasu spędzić przy myciu auta, do tego szampon, woda, a potem okazuje się że jest niewiele lepiej niż było, prawie wszędzie te oczka (głównie na dachu i w miejscach gdzie woda tak nie spływa, bo tu gdzie blacha w pionie jest to jest ok. )
Pozdrawiam.
Od czasu użyj wosku ,,, albo kup lepszy szampon z woskiem i oczek mieć nie będziesz ,,,
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- KamilP
- DieseL PoweR
Mycie czarnej perły
Ale mam szampon z woskiem, PLAK nabłyszczający z woskiem, i wraz to samo. a po użyciu wosku SONAX też to samo. Więc nie wiem..
Mycie czarnej perły
Osobiscie auto do sucha wycieram dużą mikrofibrą np. jan niezbedny do podłogi. http://www.janniezbedny.pl/produkty/cie ... dlogi.html" onclick="window.open(this.href);return false; Idealnie sie do tego nadaje, no i znikome szanse na ewentualne porysowanie lakieru.
kamil12451 pisze:Ale mam szampon z woskiem, PLAK nabłyszczający z woskiem, i wraz to samo. a po użyciu wosku SONAX też to samo. Więc nie wiem..
Autko było kiedykolwiek polerowane ? mówię tu o polerce mechanicznej , nie o wcieraniu mazidła szmatami
- KamilP
- DieseL PoweR
Było było, ale nie za mojej kadencji czyli jakieś pół roku temu pewnie, może dłużej, nie wiem dokładnieHaki pisze:kamil12451 pisze:Ale mam szampon z woskiem, PLAK nabłyszczający z woskiem, i wraz to samo. a po użyciu wosku SONAX też to samo. Więc nie wiem..
Autko było kiedykolwiek polerowane ? mówię tu o polerce mechanicznej , nie o wcieraniu mazidła szmatami
Mycie czarnej perły
kamil12451, ja jak się upre to susze samochody dwoma mikrofibrami 40x40 (zwykle korzystam z 4 - spokojnie na szyby, felgi, dokładki) - pierwszą wykręcam po każdym elemencie, druga zbiera już do sucha (zostają tylko późniejsze "spływy" pod lusterkami itp które wycieram ręką po wyschnięciu często ). Po wyciśnięciu do sucha nic nie zbierze
Mycie czarnej perły
Poczytałem sobie i postanowiłem podpiąć się pod wątek. Na początek może opiszę, jak u mnie wygląda zabieg mycia/sprzątania auta.
MK4, variant, kolor granatowy. Prawdziwe wyzwanie czeka w środku bo na tylnym fotelu jeździ "huskopodobny" stwór, który wszędzie zostawia futro i ślady po nosie na bocznych szybach Nie mam serca, aby wozić "przyjaciela" w bagażniku. Na tylnym fotelu rozścielam pokrowiec zaczepiany na zagłówkach, więc w pewnym stopniu ratuję fotele.
Autko dostaje "pełny pakiet" mycia co sobotę, wiec wielkiego syfu na nim nie ma.
* Zaczynamy od mycia - ręczna myjnia ciśnieniowa, wrzucam 2PLN i spłukuję syfek z auta, później rękawica z frędzlami, po przetarciu całości kolejne 5PLN i spłukanie + wosk i nabłyszczanie z myjki.
* 2,3 kawałki irchy - wycieram wszystko do sucha. Wszystko tzn. autko z zewnątrz + drzwi od wewnątrz, słupki, progi. Tak, jak zauważył przedmówca - z lusterek robią się zacieki. Jaki mam na to sposób - o tym za chwilę.
* Odkurzanie - tutaj niestety jest najciekawiej. Na odkurzanie potrzebuję kwadransa. Przy okazji końcówką odkurzacza odsysam resztki wody z lusterek i relingów (z relingów też cieknie).
* Szybki od środka (psie nosy) lecę pianką (w tej chwili mam takie coś http://www.prestone.pl/produkty/kosmety ... -szyb.html" onclick="window.open(this.href);return false;). Po płynie do mycia szyb zawsze zostawały jakieś smugi, po tej piance - nie.
* Plastiki - nie lubię, jak za bardzo błyszczą i nawet po niby matowych wyrobach plakopodobnych deska dla mnie była nie do zaakceptowania. Używam ściereczek podobnych do tych http://cokupic.pl/produkt/PRESTO-Clean- ... szt-Gratis" onclick="window.open(this.href);return false; z tym, ze nie o zapachu sosnowym. 80 sztuk za 6-7PLN, a efekt taki sam, jak po zastosowaniu tych ściereczek dedykowanych do czyszczenia plastików samochodowych sprzedawanych po kilkanaście sztuk za kilkanaście PLN.
* W zależności od potrzeby czernidło do opon, jakaś renowacja plastików z zewnątrz.
Całość zajmuje mi około godzinki (+- 15minut)
Moje pytanie do kolegi Shmatana: w wątku http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=144&t=402366" onclick="window.open(this.href);return false; wypowiedziałeś się na temat nabłyszczania/woskowania. Ile zabiegów takiego mycia z rękawicą z frędzlami wytrzyma auto nabłyszczone i zabezpieczone środkami, które proponujesz?
MK4, variant, kolor granatowy. Prawdziwe wyzwanie czeka w środku bo na tylnym fotelu jeździ "huskopodobny" stwór, który wszędzie zostawia futro i ślady po nosie na bocznych szybach Nie mam serca, aby wozić "przyjaciela" w bagażniku. Na tylnym fotelu rozścielam pokrowiec zaczepiany na zagłówkach, więc w pewnym stopniu ratuję fotele.
Autko dostaje "pełny pakiet" mycia co sobotę, wiec wielkiego syfu na nim nie ma.
* Zaczynamy od mycia - ręczna myjnia ciśnieniowa, wrzucam 2PLN i spłukuję syfek z auta, później rękawica z frędzlami, po przetarciu całości kolejne 5PLN i spłukanie + wosk i nabłyszczanie z myjki.
* 2,3 kawałki irchy - wycieram wszystko do sucha. Wszystko tzn. autko z zewnątrz + drzwi od wewnątrz, słupki, progi. Tak, jak zauważył przedmówca - z lusterek robią się zacieki. Jaki mam na to sposób - o tym za chwilę.
* Odkurzanie - tutaj niestety jest najciekawiej. Na odkurzanie potrzebuję kwadransa. Przy okazji końcówką odkurzacza odsysam resztki wody z lusterek i relingów (z relingów też cieknie).
* Szybki od środka (psie nosy) lecę pianką (w tej chwili mam takie coś http://www.prestone.pl/produkty/kosmety ... -szyb.html" onclick="window.open(this.href);return false;). Po płynie do mycia szyb zawsze zostawały jakieś smugi, po tej piance - nie.
* Plastiki - nie lubię, jak za bardzo błyszczą i nawet po niby matowych wyrobach plakopodobnych deska dla mnie była nie do zaakceptowania. Używam ściereczek podobnych do tych http://cokupic.pl/produkt/PRESTO-Clean- ... szt-Gratis" onclick="window.open(this.href);return false; z tym, ze nie o zapachu sosnowym. 80 sztuk za 6-7PLN, a efekt taki sam, jak po zastosowaniu tych ściereczek dedykowanych do czyszczenia plastików samochodowych sprzedawanych po kilkanaście sztuk za kilkanaście PLN.
* W zależności od potrzeby czernidło do opon, jakaś renowacja plastików z zewnątrz.
Całość zajmuje mi około godzinki (+- 15minut)
Moje pytanie do kolegi Shmatana: w wątku http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=144&t=402366" onclick="window.open(this.href);return false; wypowiedziałeś się na temat nabłyszczania/woskowania. Ile zabiegów takiego mycia z rękawicą z frędzlami wytrzyma auto nabłyszczone i zabezpieczone środkami, które proponujesz?
- KamilP
- DieseL PoweR
A co bardziej opłacało by się kupić i co jest skuteczniejsze do wysuszania auta, np 2 ściereczki z mikrofibry czy 2 ściereczki z irchy? I jak to przedstawia się cenowo?Shmatan pisze:kamil12451, ja jak się upre to susze samochody dwoma mikrofibrami 40x40 (zwykle korzystam z 4 - spokojnie na szyby, felgi, dokładki) - pierwszą wykręcam po każdym elemencie, druga zbiera już do sucha (zostają tylko późniejsze "spływy" pod lusterkami itp które wycieram ręką po wyschnięciu często ). Po wyciśnięciu do sucha nic nie zbierze
Mycie czarnej perły
Ja mam 1 irchę ... i 2 a właściwie 3 mikrofibry .... 1 jest do plastików wewnątrz ... 2 do szyb ... a 3 różnie ... Z Zewnątrz wycieram tylko irchą --- bo najlepiej chłonie wodę ...
Co do mikrofibry jakiej używam .... dzięki temu ,że latam po całej PL i właśnie piszę z Wawy ... kupiłem ostatnio w Netto w Skwierzynie ( woj Lubuskie ) komplet ( 5sztuk) ściereczek o różnych kolorach i gęstości włókien,,,
Co do mikrofibry jakiej używam .... dzięki temu ,że latam po całej PL i właśnie piszę z Wawy ... kupiłem ostatnio w Netto w Skwierzynie ( woj Lubuskie ) komplet ( 5sztuk) ściereczek o różnych kolorach i gęstości włókien,,,
- KamilP
- DieseL PoweR
Mycie czarnej perły
Ale ircha to syntetyczna tak? Bo chyba ona do tego celu lepsza jest
A mikrofibrę to i ja mam, tylko małą i przeznaczona do plastików wewnątrz
A ta Twoja ircha to jakie ma wymiary orientacyjnie? I ile jest taka warta? Bo na allegro to różne ceny.. A w mieście dopiero niedługo popytam. I można tą irchę wycisnąć np i dalej zbierać wodę?
A mikrofibrę to i ja mam, tylko małą i przeznaczona do plastików wewnątrz
A ta Twoja ircha to jakie ma wymiary orientacyjnie? I ile jest taka warta? Bo na allegro to różne ceny.. A w mieście dopiero niedługo popytam. I można tą irchę wycisnąć np i dalej zbierać wodę?