Witam. Ponieważ dzisiaj po odpaleniu usłyszałem głośne stuki, podniosłem maskę i ujrzałem, że oderwał się od bloku napinacz paska. Jutro pilnie potrzebuję podjechać do mechanika - Panowie czy dużo będzie tutaj roboty i ewentualnie co za części będę musiał zakupić. Poniżej foto. Dzięki za pomoc.
Oderwany napinacz paska
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Oderwany napinacz paska
Napinacz i ewentualnie pasek. pierwszy raz widze takie uszkodzenie napinacza....trzeba poszukac przyczyny dlaczego pekl. Sprawdz kolo alternatora!
Re: Oderwany napinacz paska
Ale heca
Widać mocno przepracowany był ten napinacz, do tego materiałowo nie najlepszej jakości.. mocne drgania zrobiły swoje.
Robota niezbyt skomplikowana. Mechanik poradzi sobie w pół godz spokojnie. Jak kolega wyżej napisał, potrzebny nowy napinacz, pasek (jeśli dawno nie był zmieniany) i do sprawdzenia sprzęgiełko na alternatorze, które bardzo możliwe będzie do wymiany.. często się zapiekają i powodują szybsze zużycie napinacza.
Widać mocno przepracowany był ten napinacz, do tego materiałowo nie najlepszej jakości.. mocne drgania zrobiły swoje.
Robota niezbyt skomplikowana. Mechanik poradzi sobie w pół godz spokojnie. Jak kolega wyżej napisał, potrzebny nowy napinacz, pasek (jeśli dawno nie był zmieniany) i do sprawdzenia sprzęgiełko na alternatorze, które bardzo możliwe będzie do wymiany.. często się zapiekają i powodują szybsze zużycie napinacza.
Oderwany napinacz paska
Napinacz do wymiany i sprzęgiełko alternatora miałem dokładnie takie same pekniecie na napinaczu który mial 8 tys przebiegu.
Oderwany napinacz paska
dwa takie napinacze zniszczylem tym ze zespawalem sprzegielko na sztywne. Niestety albo po zastosowaniu sztywnego kolka alternatora rezygnujesz z tego tlumika pneumatycznego ( zostaje sam napinacz na sprezynie) albo dajesz nowe sprzegielko alternatora.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to