jak to podłączyc???

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
MrSalieri
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MrSalieri » czw cze 08, 2006 20:54

W podszybiu sa glosniki wysokotonowe - tweetery a nie niskotonowe - woofery to raz.
Twetery zamontuj w podszybiu a woofery w drzwiach najlepiej na pierscienaich np z mdfu ktore nalezy przymocwac do karoseri drzwi.
Co do samej zwrotnicy to chyba nie ma wiekrzej filozofi. Na input zwrotnicy podajesz sygnal z jedengo kanalu radia odpowiednio plus i minus. Woofer to wyjscie na glosnik niskotonowy a tweeter na wysokotonowy. To samo z drugiej strony ;)

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=45061]Moj Mk3[/url]
[img]http://img233.imageshack.us/img233/9594/golf1tot51om6.jpg[/img]

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » czw cze 08, 2006 21:55

Pierścienie z MDF'u wkłada się między głośnik a otwór montażowy w drzwiach. Dla porównania jakbym nie wyraził się dosyć jasno: To tak jak Śruba+Podkładka+Nakrętka :helm: Co to jest MDF i gdzie tego szukać masz napisane w FAQ. Ja na Twoim miejscu nie kupywałbym takich głośników jak podałeś w linku tylko np. Takie Magnata Cena taka sama a wg mnie jakość wykonania zdecydowanie lepsza i osiągi zresztą też.

Pozdrawiam
dzikgtc

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » czw cze 08, 2006 21:57

- wlasnie nie rozumiem o co dokładnie chodzi z tymi pierscieniami z mdf-u.
*chodzi o to, żeby głośnik był przymocowany do drzwi na sztywno. Przykręcając go do boczku nie zapewnisz mu stabilności. Boczek jest wciskany na plastikowych zatrzaskach… Pierścień przykręcasz blachowkrętami do blachy drzwi - siedzi sztywno. Do pierścieni przykręcasz głosniki. W ten oto sposób cała konstrukcja jest sztywna - o to nam chodzi :bigok: .

- Moze ktos mi wytlumaczyc co to jest i gdzie je montowac dokladnie
*zobacz ten temat i np. fotkę(z FAQ). Gdzie montować - widzisz na fotach :bajer: .

-oczywiscie gdzie dostac.
*samumu zrobić jak Kubus20 albo kupić np. tu (to znajomy Kubiego :pub: )

- Sorry za te lamerskie pytania ale wtych sprawach jestem naprawde zieony.
*lepsze takie pytania przed montażem niż po fakcie ;) ...

Pozdr :pub: .

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » czw cze 08, 2006 22:54

dzikgtc pisze:Ja na Twoim miejscu nie kupywałbym takich głośników jak podałeś w linku tylko np. Takie Magnata Cena taka sama a wg mnie jakość wykonania zdecydowanie lepsza i osiągi zresztą też.
i tu Ciebie zaskocze, ale w teście, odsłuchu i porównaniu Magnata pobiły spokojnie i porównywane sa do... Hertza :)
a tańsze o 100PLNów
i nie są to porównania chłopców spod remizy :)

Obrazek

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » pt cze 09, 2006 19:14

Łuki, dosyć ciekawe porównanie. Teraz już wiem co będę kupywał do mojego Golfa jak przyjdzie na to czas i będą pieniądze. A co do Magnatów to miałem możliwość przez 230km słuchać muzyki właśnie z nich (bez wzmacniacza, na radiu sony xplode) i grały całkiem przyjemnie, dlatego je poleciłem. Wszystko zależy od pieniędzy jakimi dysponujemy, jakby każdy miał kase to wszystko brało by się z najwyższej półki, a wiadomo jak jest i szuka się kompromisów możliwości/cena.

Pozdrawiam
dzikgtc

Awatar użytkownika
dzikgtc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikgtc » sob cze 10, 2006 20:10

Zwrotnice można zamontować wszędzie, przecież to nie jest słoń. A jak nie wiesz jak przymocować to kup w jakimś markecie taką samoprzylepną taśmę montażową [ona ma z 1 strony rzep a z drugiej jest bardzo mocny klej] Podklejasz najpierw jedno, potem drugie i nic nie lata. Ja jak będę kupywał głośniki to zwrotnice schowam w drzwi i podkleje właśnie tą taśmą.

Pozdrawiam
dzikgtc

Awatar użytkownika
felicjator
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: felicjator » ndz cze 11, 2006 10:54

Ma ktoś fotki jak wpasował zakupione tweetery z zestawu w fabryczne "dziury" na desce rozdzielczej?
I jeszcze jedno pytanko, czy przy montażu zakupionego zestawu korzystaliście z fabrycznych kabli (dokładając do nich zwrotnice oczywiście)?

auta kwitnące wiśnią

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”