Tak jak chcesz zrobić to napewno sie nie da, jedyne wyjście to jeździć narazie, a jak już bedzie potrzebował dolewki to wtedy wymienić. Moja rada: nie oszczedzaj na takich rzeczach jak olej!!!! Pozdr.Koolas pisze:a co zrobic gdy nie wiem jaki byl olej...
sprowadzilem autko z niemiec, na bagnecie wskazuje mi do połowy, ale wygląda czyściutko (i olej i silnik) jakby niedawno zmieniany, nie chce zmieniac tylko kupic literka i dolac
co kupic??
Jaki olej ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Re: co dolac?
Re: co dolac?
Jak chcesz zrobić dolewke nie wiedząc jaki był przedtem olej. Olejów różnych firm się nie miesza.Tylko wymiana na nowy.Koolas pisze:a co zrobic gdy nie wiem jaki byl olej...
sprowadzilem autko z niemiec, na bagnecie wskazuje mi do połowy, ale wygląda czyściutko (i olej i silnik) jakby niedawno zmieniany, nie chce zmieniac tylko kupic literka i dolac
co kupic??
Golfina 3 1.8
Witam!
Ja toze mam III 1.8 no i jak sprawdzic jaki olej byl wlewany do tej pory(ksiązka serwisowa?)Jaki najlepiej lac?tzn jaka jest roznica w syntetyku i mineralnym i od czego to zalezy jaki uzywac?przebieg 190 tys.
Dziekówa za rady!!
Ja toze mam III 1.8 no i jak sprawdzic jaki olej byl wlewany do tej pory(ksiązka serwisowa?)Jaki najlepiej lac?tzn jaka jest roznica w syntetyku i mineralnym i od czego to zalezy jaki uzywac?przebieg 190 tys.
Dziekówa za rady!!
Re: Golfina 3 1.8
Poczytaj temat od początku wszystkiego się dowieszNera pisze:Witam!
Dziekówa za rady!!
Re: Jaki olej ??
stanowczo lej mineralnydommarc pisze:Witam,
Mam pytanie może jest ono trywialne, ale pytałem już kilka osób (mechaników) i zdania były podzielone a tłumaczenia nie dość wyczerpujące. Dlatego pytam się Was:
Co wlać syntetyk czy mineralny?
Silnik 1,9 tdi , przebieg 230 tys. km , rok prod. 96. Auto było serwisowane w Niemczech, ale nie mam żadnej informacji na temat czym było wcześniej zalane.
pzd Dominik
[img]http://83.16.229.132/~zdeniu/mk_2.jpg[/img]
[b][color=red]slow & low sqad[/color][/b] :chytry:
- Ma gadane
..........W ŻYCIU.................... Co to to nie........ juz wolał bym Lux 10 bynajmniej nie dziwił bym sie że po 1500 km szklanki słychać jak po Lotosie. Ja na moim 1,6 D mam nakrecone ok. 400 000 i raz podkusiło mi wlaśnie go wlać (ze wzgledu na cenę) i to bylo po raz ostatni. Lej Carlube Disel Turbo (5l za 55zł). Pozdrawiambartm pisze:Lotos mineralny. dobry i tani.lukasz pisze:Jestem tu nowy wiec witam!!!
Własnie kupilem sobie golfa 1,6 diesel przejechane ma 320tys i wlasnie przydaloby sie zmienic olej jaki proponujecie,jakiby byl najlepszy bo co prawda troche ma przejechane:( z gory dzieki
- igor002
- Marysiakra
- Kontakt:
Ja mam 1.6 benzyna i niewim jaki ma olej, zadnych naklejek nie znalazłem, narazie nie wymieniam bo przejechałem juz chyba 3tyś km i oleju ni eubywa i dalej ładny jak bursztyn, ani za ciemnye ni nic, wszystko ok.
Zastanawiam csie czy przejeżdze tak jeszcze zime, czy lepiej zmienić, chciałem po zimie sie zabrać za wszystko naraz, czyli świece olej cały rozrząd i coś sie napewno znajdzie, no i moze wyb wtedy od razu gaz załozył.
Co mi radzicie, zwlekać? z kasą cięzko narazie, puki co to na paliwko starcza i na małe oszczędności na przyszłość:)
Aha i jak coś to na jaki ten olej zmienić, niemam zielonego pojęcia co teraz mam.
Zastanawiam csie czy przejeżdze tak jeszcze zime, czy lepiej zmienić, chciałem po zimie sie zabrać za wszystko naraz, czyli świece olej cały rozrząd i coś sie napewno znajdzie, no i moze wyb wtedy od razu gaz załozył.
Co mi radzicie, zwlekać? z kasą cięzko narazie, puki co to na paliwko starcza i na małe oszczędności na przyszłość:)
Aha i jak coś to na jaki ten olej zmienić, niemam zielonego pojęcia co teraz mam.
Mk3 GTI 16V ABF
Z paskiem rozrządu nie radziłbym czekać. Jeśli nie wiesz kiedy był zmieniany zrób to zaraz. A świece i przewody WN też zimą mogą o sobie dać znać.igor002 pisze:Ja mam 1.6 benzyna i niewim jaki ma olej, zadnych naklejek nie znalazłem, narazie nie wymieniam bo przejechałem juz chyba 3tyś km i oleju ni eubywa i dalej ładny jak bursztyn, ani za ciemnye ni nic, wszystko ok.
...a ósmego dnia Bóg stworzył wariata !!!!